Αυξημένες τουριστικές ροές που αποτυπώνονται φέτος και σε περισσότερες πτήσεις από ποτέ καταγράφονται φέτος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, με την κίνηση μεταξύ των δύο χωρών να βαίνει αυξανόμενη κυρίως από τους Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα, αλλά και από τους Ελληνες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Eστω και αν οι Ελληνες επισκέπτες στη γείτονα είναι σαφώς λιγότεροι σε σύγκριση με τους Τούρκους ταξιδιώτες στους ελληνικούς προορισμούς, η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών από πλευράς επιδόσεων για τις δύο χώρες όχι μόνο γενικότερα με ιστορικά νούμερα-ρεκόρ συνολικά για τον τουρισμό τους, αλλά και για τη μεταξύ τους κίνηση.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, εδώ και καιρό οι συνολικές αφίξεις από Τουρκία με βάση τα επίσημα νούμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος ξεπέρασαν το 2024 τα επίπεδα του 2019, γεγονός που δημιουργεί, λόγω και της αυξημένης συνδεσιμότητας φέτος, ακόμη περισσότερες προσδοκίες για τη φετινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αφίξεων πέρυσι από την Τουρκία ξεπέρασε τα 1,21 εκατομμύρια, με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ, με τον αντίστοιχο αριθμό διανυκτερεύσεων στους ελληνικούς προορισμούς να φτάνει τα 4,16 εκατομμύρια. Το 2019, που ήταν και η αμέσως καλύτερη χρονιά από πλευράς επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού για την κίνηση από την Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από τη γείτονα ήταν 1,1 εκατομμύρια, ενώ από πλευράς διανυκτερεύσεων στα 4,1 εκατομμύρια.
Στο κομμάτι των εισπράξεων το 2024 αποτέλεσε επίσης χρονιά-ρεκόρ για τις δαπάνες των Τούρκων στη χώρα μας αν ληφθεί υπόψη ότι οι εισπράξεις από την Τουρκία την περσινή χρονιά διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, φτάνοντας για την ακρίβεια τα 436 εκατ. από τα 296 εκατ. ευρώ του 2023 και μετά από μία περίοδο, αυτή της τελευταίας τετραετίας, όπου τα νούμερα κυμαίνονταν χαμηλότερα των 300 εκατ. ευρώ. Το 2019, που ήταν και η αμέσως επόμενη καλύτερη χρονιά, το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 326 εκατ. ευρώ.
Οι Ελληνες ταξιδιώτες
Το 2024 ήταν αντίστοιχα και η καλύτερη χρονιά για τα ταξίδια των Ελλήνων στη γείτονα, αφού με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας οι αφίξεις των Ελλήνων στη γείτονα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3%, ξεπερνώντας τις 707.000. Οι δημοφιλέστεροι μήνες που προτιμούν να ταξιδεύουν οι Ελληνες σε τουρκικούς προορισμούς είναι ο Οκτώβριος, μήνας κατά τον οποίο πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 71.000 αφίξεις, και ακολουθεί λίγο χαμηλότερα ο Μάιος με 69.500 και ο Αύγουστος με λίγο πάνω από τις 64.000.
Οπως σχολιάζουν πηγές από τον Τουρκικό Οργανισμό Πρoβολής και Προώθησης Τουρισμού (TGA), «μετά και την πανδημία σημειώθηκε αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό από το 2021 έως το 2024 από την Ελλάδα με καλύτερη χρονιά το 2024. Ωστόσο, σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για σταθεροποίηση του αριθμού των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το 2025».
Οπως επισημαίνεται από τον οργανισμό, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Ελληνες που επισκέπτονται την Τουρκία είναι καταρχάς η Κωνσταντινούπολη και ακολουθούν Αδριανούπολη, Σμύρνη, Προύσα και Καππαδοκία. Ο ΤGA εντοπίζει ως προς τις επιμέρους δυσκολίες σε σχέση με τη μετακίνηση τουριστών μεταξύ των δύο χωρών δύο βασικές παραμέτρους: «Για τα γκρουπ που ταξιδεύουν με λεωφορεία δυσκολία αποτελεί η πολύωρη αναμονή που σημειώνεται στα σύνορα. Επίσης, η έλλειψη απευθείας πτήσεων για Καππαδοκία και Μαύρη Θάλασσα -προορισμοί για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς- είναι ένας παράγοντας που δεν διευκολύνει τις τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών». Οπως σχολιάζεται από το TGA, σε μια πρώτη εκτίμηση για τις ροές από την Ελλάδα προς την Τουρκία φέτος παρατηρείται «κινητικότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, η οποία εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί στις μετακινήσεις το 2024-2025».
Συνολικά, πάντως, ο τουρισμός στη γείτονα διανύει περίοδο υψηλών πτήσεων αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας για τα αποτελέσματα του εισερχόμενου τουρισμού το 2024, η χώρα φιλοξένησε 62,27 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το 2024, σημειώνοντας αύξηση 9,8% σε ετήσια βάση έναντι του 2023 (56,69 εκατομμύρια) και επιτυγχάνοντας άνοδο της τάξεως του 20,3% σε σύγκριση με το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Επιπλέον, η Τουρκία εξασφάλισε έσοδα από τον τουρισμό πέρυσι ύψους 61,1 δισ. δολαρίων σημειώνοντας αύξηση κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία παρέμειναν οι μεγαλύτερες αγορές προέλευσης τουριστών για την Τουρκία, ενώ αναδυόμενες αγορές προέλευσης όπως η αμερικανική ήπειρος, η Ινδία και η Κίνα παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη το 2024. Και ενώ η Ρωσία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολούθησαν να αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες αγορές προέλευσης τουριστών για την Τουρκία, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές ήταν 8,1% για τις ΗΠΑ, 65,1% για την Κίνα και 20,7% για την Ινδία.
Οι διεθνείς επισκέπτες διέμειναν, κατά μέσο όρο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, 10,7 ημέρες στη χώρα και τα έσοδα ανά επισκέπτη ανήλθαν στα 972 δολάρια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UN Tourism), η Τουρκία συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για το 2023 από τη σκοπιά του αριθμού των επισκεπτών.

Οι Τούρκοι επισκέπτες στην Ελλάδα
Στις ροές μεταξύ των δύο χωρών το ισοζύγιο είναι σαφώς πιο θετικό υπέρ της Ελλάδας, με τους Τούρκους που ταξίδεψαν πέρυσι στη χώρα μας να έχουν αυξήσει και τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη φτάνοντας για πρώτη φορά τα 359 ευρώ, από τα 337 ευρώ του 2023 που ήταν η αμέσως καλύτερη χρονιά (το 2019 ήταν στα 298 ευρώ). Αντίστοιχα και η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση αυξήθηκε πέρυσι, αγγίζοντας τα 105 ευρώ από τα σχεδόν 100 ευρώ του 2023 και τα 80 ευρώ του 2019. Αν και οι Τούρκοι ξοδεύουν λιγότερα ανά ταξίδι στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον γενικότερο μέσο όρο των 531 ευρώ, εντούτοις ανά διανυκτέρευση η μέση δαπάνη τους ήταν υψηλότερη το 2024, αν συγκριθεί συνολικά με τη Μέση Δαπάνη ανα Διανυκτέρευση στην Ελλάδα που ήταν πέρυσι στα 90 ευρώ. Βασική αιτία, το γεγονός ότι μένουν λιγότερο στους προορισμούς, αφού η Μέση Διάρκεια Παραμονής πέρυσι παρέμεινε στις 3,4 διανυκτερεύσεις, όπως και το 2023, με μείωση έναντι της περιόδου προ πανδημίας το 2019 που ήταν στις 3,7 διανυκτερεύσεις. Η γενικότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής των τουριστών στην Ελλάδα ήταν πέρυσι στις 5,9 διανυκτερεύσεις.
Η ανοδική πορεία της τουρκικής αγοράς έχει οδηγήσει και τις αεροπορικές να προσθέσουν πτήσεις φέτος στο πλαίσιο των θερινών τους προγραμμάτων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) μετά την επεξεργασία των δεδομένων από τον οργανισμό OAG, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το σύνολο της θερινής περιόδου του 2025 (Μάρτιο – Οκτώβριο) σε εισερχόμενες πτήσεις από Τουρκία σε ελληνικά αεροδρόμια αγγίζουν τις 615.000. Το νούμερο είναι αυξημένο σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 17,2%, με τη σύνδεση από / προς Κωνσταντινούπολη να είναι η πιο δημοφιλής για τις αεροπορικές που πετούν στο δρομολόγιο (Aegean Airlines, SKY Express, Turkish Airlines, Pegasus Airlines). Πολύ περισσότερο δε με δεδομένο και τον ρόλο που παίζει η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας ως σημαντικός αεροπορικός κόμβος για τις αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα από πιο μακρινές αγορές, της Ασίας, των ΗΠΑ κ.ο.κ. Επιπλέον, πρόκειται για ένα από τα αεροδρόμια που έχουν συγκεντρώσει μεγάλη κίνηση τα τελευταία χρόνια, με ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλους μεγάλους αερολιμένες ανά την Ευρώπη λόγω και του γεωπολιτικού παράγοντα Ρωσίας – Ουκρανίας και του πολέμου που έχει ξεκινήσει από το 2022, με (περισσότερες) πτήσεις που πραγματοποιούνται από/προς Κωνσταντινούπολη.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της αεροπορικής αγοράς μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2013 μέχρι σήμερα, στο 120%, συμπεριλαμβανομένων και των ροών transit μεταξύ των δύο χωρών, με αυξανόμενες ειδικά τις ροές των Τούρκων προς την Αθήνα αλλά και τα ελληνικά νησιά.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτική η στρατηγική του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα φέτος, της Aegean, να αυξήσει κατά 40% (υπερδιπλάσια σε σχέση με το σύνολο της αγοράς που φτάνει, όπως προαναφέρθηκε, στο 17,2%) τη χωρητικότητα από και προς την τουρκική αγορά τόσο από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όσο και από κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Ρόδος, Ηράκλειο, Σαντορίνη και Μύκονος έχουν προγραμματιστεί φέτος στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος της εταιρείας στη σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη, ενώ νέο δρομολόγιο για φέτος αποτελεί και το Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις και για διασύνδεση της συμπρωτεύουσας με την Κωνσταντινούπολη. Σημειωτέον ότι η AEGEAN συνδέει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εδώ και μια δεκαετία την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έχοντας διπλασιάσει την παρουσία της σε σύγκριση με το 2017 και έχοντας μεταφέρει πάνω από 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Το 2025 έχει στον προγραμματισμό της 670.000 αεροπορικές θέσεις στη σύνδεση των δύο χωρών, με 3.700 πτήσεις συνολικά.
Πηγή: https://www.newmoney.gr