fbpx
11.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Οι συνέπειες για την Ελλάδα του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου

- Χορηγούμενη-

Πολλές είναι οι επιπτώσεις του 6μηνου Ρώσο Ουκρανικού πολέμου για την  χώρα μας η οποία θα πρέπει να επωφεληθεί από την νέα τάξη πραγμάτων που θα προκύψει την επόμενη ημέρα του πολέμου σε επίπεδο γεωπολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό. 

1. Εθνική Άμυνα – Εδαφική Κυριαρχία

Η Τουρκία το τελευταίο 6μηνο του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου έχει εκμεταλλευτεί την γενική αποσταθεροποίηση στην περιοχή της ΕΕ με αποτέλεσμα να έχει συνεχή επιδίωξη την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο με καθημερινές πολλαπλές παραβιάσεις από το βορειότερο σημείο της Σαμοθράκης  μέχρι το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου.
Συνεπώς η  χώρα μας καλείται άμεσα επιχειρησιακά  να αντιστρέψει  το κλίμα των προκλητικών τουρκικών παραβιάσεων που έχουν κάνει ανεπανάληπτο αρνητικό ρεκόρ παραβιάσεων 5.840 του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας στο 8μηνο  Ιανουάριος – Ιούλιος 2022.
Γεγονός που πρέπει να αναγνωρισθεί είναι ότι  τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται εν εξελίξει ένα μεγάλο εξοπλιστικό ρεκόρ ώστε να αντιμετωπίσει την Τουρκία από θέση ισχύος. Οι αγορές των αεροσκαφών  Mirage και φρεγατών Belharra δίνουν σταδιακά την υπεροχή που χρειάζεται η χώρα μας ώστε να δώσουν στους Έλληνες πολίτες τις προϋποθέσεις της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.
Εκτιμάται ότι η σταδιακή απόκτηση μεγαλύτερης στρατιωτικής ισχύος και η αγορά των  F 35 ΔΥΝΑΤΑΙ να δώσει στην εκάστοτε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ μεγαλύτερο εύρος αποφασιστικότητας και γενναίων πολιτικών αποφάσεων.

2. Μείωση της Αγοραστική Δύναμης των Ελλήνων Πολιτών

Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες , ποσοστό 28,3% αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας  το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (ΕΛΣΤΑΤ).
Η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης όλων των νοικοκυριών φθάνει το 40,8%,  που δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει αναγκαίες δαπάνες στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου ή να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές του super market και των υγρών καυσίμων.
Παρόλα τα μέτρα για την επιδότηση των νοικοκυριών που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, η ακρίβεια  όλων των αγαθών τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας για το 2023 όταν πολλά κράτη θα αρχίσουν πλέον έχουν κάποια μορφή απεξάρτησης από την ρωσική προμήθεια και η τιμή του Φυσικού Αερίου θα είναι ακριβότερη.

3. Η Ρώσο Τουρκική Εταιρική Σχέση

Η Ρωσοτουρκική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα και η εταιρική σχέση των χωρών αυτών δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό στην χώρα μας.  Η πιθανή προμήθεια της Τουρκίας  και δεύτερης συστοιχίας εκτοξευτών  S 400 από την Ρωσία και η κατασκευή στο Aκούγιου  του πυρηνικού εργοστασίου αξίας 20 δις δολαρίων από την ρωσική Rosatom, αντανακλά το ειδικό βάρος  της εταιρικής σχέσης Ρωσίας – Τουρκίας που συνεχώς αναβαθμίζεται. Ανάμεσα στον Μάιο και τον Ιούλιο 2022 οι τουρκικές εξαγωγές στην Ρωσία,  αυξήθηκαν κατά 46% σε σχέση με το 2021.
Σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία, θεωρείται δεδομένο ότι η Ρωσία θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα της Τουρκίας με δεδομένη την επιδείνωση των Ελληνορωσικών σχέσεων από την έναρξη του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου.

4. Κυπριακό Πρόβλημα και Εκμετάλλευση Κυπριακού Φυσικού Αερίου

Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και Κύπρο η ανάδειξη και  η προσομοίωση της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία με την συνεχιζόμενη για 48 χρόνια εισβολή στην Κύπρο. Δυστυχώς το Κυπριακό πρόβλημα δεν αναφέρεται από τα Ελληνικά επιχειρήματα της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει μοναδική ευκαιρία να αναδείξει το Κυπριακό πρόβλημα ταυτόχρονα με την στρατηγική –  επιχειρησιακή σχεδίαση Νέου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας Κύπρου.
Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη θα πρέπει άμεσα σε επιχειρησιακό – τακτικό επίπεδο και με παρουσία δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού να στηρίξει την προσπάθεια της Κύπρου να γίνει ενεργειακός κόμβος εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου τα οποία μπορούν τα επόμενα χρόνια να δώσουν λύσεις στην απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία.

5. Άμεση αντικατάσταση των Οπλικών Ρωσικών Συστημάτων

Επιτακτική καθίσταται σταδιακά η  αντικατάσταση οπλικών συστημάτων πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή Ρωσικής προέλευσης  που χρησιμοποιεί  η χώρα μας σε ευαίσθητες της Πολεμικής Αεροπορία S 300 ΡΜU1 και του Πυροβολικού Α/Α Κ/Β TOR M1, OSA – AKM, RM 70 από την στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας έχουν διαρραγεί.  Η χρησιμοποίηση νέων οπλικών συστημάτων  θα ενδυναμώσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας μας  με κόστος αντικατάστασης πάνω από 1 δις τουλάχιστον.

6. Η παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου (Αλεξανδρούπολης – Βουλγαρίας – Ρουμανίας)

Η ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα του Νομού Έβρου, έδωσε άμεση λύση στον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με δεδομένα τα κλειστά στενά του Βοσπόρου λόγω του συνεχιζόμενου  Ρώσο Ουκρανικού πολέμου. Η προσπέλαση αυτή των στενών του Βοσπόρου από την Αλεξανδρούπολη, Ορμένιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας.
Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην τελική βάση του διαγωνισμού και σύντομα θα αναβαθμιστεί για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες διακίνησης  εμπορευμάτων, επιβατών και ανεφοδιασμό οπλικών συστημάτων. Ο συνδυασμός του εξαιρετικού οδικού δικτύου του Νομού Έβρου,  με την Εγνατία οδό και η αναβάθμιση του αεροδρομίου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ της Αλεξανδρούπολης με σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων όλων των τύπων των αεροσκαφών, παρέχουν στην χώρα μας μια τεράστια διαμετακομιστική δυναμική.
Επιπλέον, η διπλή σιδηροδρομική γραμμή (sea2sea)  Αλεξανδρούπολης  Ορμένιο αξίας 1,3 δις Ευρώ και η διασύνδεση με την Βουλγαρία, Ρουμανία δημιουργεί πλέον τις συνθήκες εκείνες που θα μειώσει την στρατηγική αξία των στενών του Βοσπόρου της Τουρκίας, όταν  προϊόντα και επιβάτες θα μεταφέρονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με το μισό κόστος στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

7. Ενεργειακή Επάρκεια

Η ενεργειακή κρίση βρίσκει την Ελλάδα σε καλό timing αφού το 2023 προβλέπεται να λειτουργήσει ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μπορεί να μεταφέρει ετησίως 6,1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και στην συνέχεια σε Βουλγαρία ή Σκόπια.
Παράλληλα η εναποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Ρεβυθούσα  σε ποσοστό 15% της ετήσιας κατανάλωσης  (σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ) θα μπορέσει να δώσει ικανή επάρκεια σε συνδυασμό με την αύξηση   της ποσότητας του Αζέρικου αγωγού TAP που διασχίζει την Βόρεια Ελλάδα κατά 550 χιλιόμετρα.

Η χώρα μας θα πρέπει να διαχειριστεί τα εθνικά μας θέματα μας με ομοψυχία όλων των κομμάτων και όχι διάθεση αντιπολίτευσης ειδικότερα τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές του 2023 με αποκλειστικό σκοπό την μεγιστοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο