fbpx
17 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι Έλληνες τίμησαν τις ένοπλες δυνάμεις: Οι εκδηλώσεις στην έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π

«Δεν υπάρχει όμορφος πόλεμος , όπως δεν υπάρχει άσχημη ειρήνη» Β . ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ

- Χορηγούμενη-

Η  ΕΙΡΗΝΗ

Σ’  ένα από τα δοκίμια που φέρει τον τίτλο « Για τη διηνεκή ειρήνη» ο ΙΜ . ΚΑΝΤ  διερωτάται  αν αυτό που τιτλοφορεί αφορά όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους ηγέτες των κρατών  ή μήπως αποκλειστικά τους φιλοσόφους , συμπληρώνοντας παράλληλα ότι τα καθήκοντα που παράγονται αν αυτό  αποτελέσει ή αναχθεί  σε ηθική ή πολιτική επιταγή, είναι πολλαπλά . Ο συνεπής πάντως ρεαλισμός , που έτσι κι αλλιώς  διακρίνει την Καντιανή φιλοσοφία και ηθική,  αξιώνει πέραν των άλλων και την εδραίωση της πεποίθησης , ότι δεν αρκούν οι ευσεβείς πόθοι των πολιτών για την παγίωση της ειρήνης αλλά χρειάζονται βαθύτερες πολιτικές,  , ιστορικές , κοινωνικές , στρατιωτικές διεργασίες , η  πραγμάτωση των οποίων δεν είναι έργο  και κατεύθυνση  ατομικής αλλά συλλογικής δράσης .

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ

- Χορηγούμενη-

Κι όσο κι αν φαντάζει αφελής – και είναι δυστυχώς  – η γενική και αφηρημένη καταδίκη του πολέμου  , αφού ο κύριος ηθικός και πολιτικός στόχος του , της αποτροπής , δεν επιτυγχάνεται  ούτε με νουθεσίες  προς τις διάφορες κατηγορίες των δρώντων  και διαμορφωτών της ιστορίας, ούτε φυσικά με πεισματικές  αντιδράσεις προς τις πράξεις των ηγεσιών τους , η μόνη διέξοδος που μένει είναι  η ύπαρξη ισχυρού στρατού  ως μόνου ( ή κυρίως )  αποτρεπτικού στοιχείου . Τα παραδείγματα πολλά και χαρακτηριστικά από το πρόσφατο και απώτερο ιστορικό παρελθόν  και μάλιστα με ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες για μας τους Έλληνες .

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχάριστο το σημερινό μας σημείωμα – έτσι τουλάχιστο πιστεύουμε – φίλοι αναγνώστες, . Μακριά απ’ την ανούσια , βαρετή ,άσκοπη , αστόχαστη  πολιτική επικαιρότητα – όσο είναι δυνατό  – με τις « βαρύγδουπες» με ύφος χιλίων καρδιναλίων  δήθεν  αναλύσεις   τους πολιτικούς , « εν είδει»  κυνοέριδας  κοινώς σκυλοκαυγά , διαξιφισμούς « περί όνου σκιάς» , να προκαλούν  με την αδολεσχία αναισχυντία τους « άβουλοι,  δειλοί , μοιραίοι  αντάμα» κατά τον Αλεξανδρινό μας ποιητή ενώ τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά με κυριότερα αυτό του μεταναστευτικού και το διαχρονικό και πιο επικίνδυνο  που αφορά την ίδια την ύπαρξή μας ως κρατική οντότητα , των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας με  απρόβλεπτες και απροσμέτρητες συνέπειες εθνικά , όπως αναφέρθηκε . Ίσως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά  η αρχαία ρήση « των οικιών ημών  εμπιπραμένων  ημείς  άδομεν».

Δυστυχώς.

Η  ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Θα τους αφήσει σήμερα η στήλη  μέσα στην ανεπάρκειά τους για  ν’ ασχοληθεί  με κάτι ευχάριστο, σοβαρό και σπουδαίο συνάμα αλλά και πάντα επίκαιρο :  Με τη γιορτή των  Ε Δ της χώρας που εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται μαζί με τη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου . Μια γιορτή για να τιμηθούν , όσοι ασχολούνται στα πλαίσια του θεσμού αυτού με την ασφάλεια της χώρας αλλά και όσοι έδωσαν τον εαυτό τους γι’ αυτό  το σκοπό και είτε  έμειναν ανάπηροι, είτε άφησαν την  τελευταία τους πνοή στα πεδία της μάχης κάνοντας το καθήκον τους  για τους επιγενομένους , για όλους μας εγγυητές της ζωής μας, εγγυητές της ειρήνης .

ΛΙΓΕΣ  ΣΚΕΨΕΙΣ

Είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις μας καθώς παρακολουθούσαμε τη Δοξολογία  που  έγινε την Πέμπτη  ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μητροπολιτικό ναό  της Αλεξ/λης  για τον εορτασμό των Ε  Δ . Μια γιορτή , που σίγουρα χρήζει περισσότερης προσοχής και τιμής απ’ όλους μας γιατί είναι  ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ  ΧΙΙ Μ/Κ  Μ Π

  1. Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

Τώρα σχετικά με το φετινό εορτασμό στην έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου στην οποία χοροστάτησε ο π.  ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ   ο οποίος στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στο διττό χαρακτήρα της εορτής ( θρησκευτικό και   τιμής προς τις Ε Δ  της χώρας ως εγγυητριών της ασφάλεια της χώρας και ειδικότερα στην ακριτική μας περιοχή καθώς και της τιμής που τρέπει να απολαμβάνουν όσοι  ανήκον στις Ε Δ για το σπουδαίο έργο που προσφέρουν )  παρέστησαν οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου και πολύς κόσμος.

  1. Ο  ΟΜΙΛΗΤΗΣ

            Στη διάρκεια της Δοξολογίας   πραγματοποιήθηκαν  σύντομη ομιλία από τον Δ/ντή του 7ου Ε Γ  της Μεραρχίας τον Ανχη κ. Β. ΓΙΑΓΛΗ  ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τις μέρες μας και την καθιέρωση αυτής της εορτής τιμής προς τις  Ε Δ  σε συνδυασμό προς την Θεοτόκο ως προστάτιδας των Ε Δ της χώρας . Μια ομιλία  απέρριτη ,ιστορικά σωστά διαρθρωμένη , συγκροτημένη , απόλυτα κατανοητή η οποία εντυπωσίασε το κοινό ίσως γιατί εμπίπτει στη γνωστή φράση του ΙΣΟΚΡΑΤΗ  « Δύο ποιού καιρούς του λέγειν ή περί ων σαφώς οίσθα ή περί  ων δέον ειπείν»  , ενώ με τη λήξη της Δοξολογίας οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του μνημείου των ΒΙΖΒΊΖΗΔΩΝ,  όπου  πραγματοποιήθηκε  η  κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των νεκρών.

  1. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο χώρο της ΛΑΦ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ λειτούργησαν  παράλληλα

  • Εθελοντική αιμοδοσία στρατιωτικών καθώς  και σε σκηνές
  • Μονάδες ανάπτυξης συστημάτων εξομοίωσης αρμάτων, εικονικής οδήγησης άρματος σε στίβο εμποδίων με συσκευές εικονικής  πραγματικότητας κάτι που προκάλεσε εξαιρετική εντύπωση γιατί ήταν η πρώτη φορά που έγινε και είναι μια από τις πρωτοτυπίες του εφετινού εορτασμού .
  1. Η ΜΟΥΣΙΚΗ  ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι εκδηλώσεις της ημέρας έκλεισαν με μια θαυμάσια συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξ/πολης καρπός της συνεργασίας της Στρ. Μουσικής της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π  και του Συλλόγου  «ΕΥΤΕΡΠΗ » με ένα πλούσιο, επίκαιρο  και ευχάριστο ρεπερτόριο .Εντυπωσιακή πρωτοτυπία – και είναι  γιατί έγινε πρώτη φορά – ,η εισαγωγή- είσοδος της Στρατιωτικής Μουσικής  όχι από τη σκηνή αλλά από το χώρο των θεατών.

Μια άλλη πρωτοτυπία εξ ίσου επαινετή  ήταν η επίδοση των διακριτικών του βαθμού τους σε νεοπροαχθέντες Εφέδρους Αξιωματικούς της περιοχής . Την επίδοση πραγματοποίησε ο Στρατηγός Δ/της της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π  κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗΣ  επικουρούμενος από τον Πρόεδρο του  ΣΕΑΝ ΕΒΡΟΥ  κ. ΑΝΤ. ΚΕΜΑΛΑΚΗ. Η πρωτοβουλία αυτή σχολιάστηκε  ευμενέστατα από το σύνολο των παρευρεθέντων και καταχειροκροτήθηκε επίσης με ενθουσιασμό.

Κοντολογίς μια εξαιρετική εκδήλωση που μόνο συγχαρητήρια μπορούν και πρέπει να αποδοθούν – τα οποία αποδίδουμε ευχαρίστως κι απλόχερα -ή όπως το διατυπώνει ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ :  « ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ο ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΣ»

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

Όσον αφορά τους επισήμους , που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις , αναφέρουμε το  Στρατηγό  Δ/τή  της ΧΙΙ  Μ/Κ  Μ Π,    κ.  ΑΓΓΕΛΟ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ ,  ως  εκπροσώπου  των  Ε. Δ της  περιοχής , τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Δ. ΠΕΤΡΟΒΙΣ , τον Υποδ/τη της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π ΤΑΞ κ.Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ  , το Δ/τη της  ΧΧΙΙΙ ΤΕΘ ΤΑΞ κ. ΑΘΑΝ. ΓΑΡΙΝΗ , εκπρόσωπο του Δήμου Αλεξ/ποληςτον , το Δ/ντή  της  ΑΔΑ  κ. Π. ΚΑΡΤΑΛΗ , την  Υποδ/τρια της Π Υ ,  το   Λιμενάρχη  Αλεξ/λης , τους  Προέδρους  της  ΕΑΑΣ  και ΣΕΑΝ  ΕΒΡΟΥ  κκ  Π. ΦΩΤΑΚΙΔΗ  και  ΑΝΤ. ΚΕΜΑΛΑΚΗ   και  άλλους .

Ο ΕΥΔΙΟΣ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -