fbpx
15 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, Απρ 21, 2021

“Όχι στη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο” από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων “Η Ενότητα”

- Χορηγούμενη-

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες του Έβρου,

- Χορηγούμενη-1

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ζήσαμε ακόμα ένα επεισόδιο από τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Η επίσκεψη του κ. Μηταράκη ήρθε να προετοιμάσει το έδαφος και να καμφθούν οι αντιστάσεις, κυρίως από τους τοπικούς παράγοντες – ιδίως τους κυβερνητικούς, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα σε Λέσβο και Χίο.

Η θέση του Σωματείου μας, που πιστεύουμε εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της περιοχής μας, είναι ξεκάθαρη:

  • Καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, καμία δημιουργία νέας δομής, να κλείσει και η παρούσα.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots ανοιχτά ή κλειστά. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Θράκη και τα νησιά και να μεταφερθούν σε ανθρώπινες ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου με άμεσες και γρήγορες διαδικασίες να παίρνουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.
  • Στελέχωση με μόνιμο και επαρκές προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου για την ταχύτατη εξέταση όλων των αιτήσεων.
  • Να γίνουν διαδικασίες μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ για να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους, χωρίς να χρειάζεται παραμονή στην Ελλάδα.
  • Εδώ και τώρα να μεταφερθούν οι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΥΤ Φυλακίου σε ειδικές δομές φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Να πάρουν αμέσως άσυλο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόλεμοι και η φτώχεια αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους, λαούς ολόκληρους, να αναζητήσουν διέξοδο. Ειδικά εμείς εδώ, στον Έβρο, το ξέρουμε καλά. Στις πλάτες των παππούδων και των πατεράδων μας χτίστηκε η μεταπολεμική Γερμανία και έγινε η πρώτη οικονομία στην Ευρώπη. Τώρα βλέπουμε τα παιδιά μας να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, ζούμε την αγωνία της ανεργίας και του μαρασμού στον τόπο μας. Παράλληλα, στην πλάτη μας συνεχίζουν να πλουτίζουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες δικοί μας, Έλληνες. Βλέπουμε ότι η εκμετάλλευση δεν έχει πατρίδα.

Αυτές τις ημέρες, ανάμεσα στη δίκαιη αγανάκτηση και αγωνία για τον τόπο μας, που εκφράστηκε και με την κινητοποίηση στην Ορεστιάδα, κάποιοι προσπάθησαν άλλη μια φορά να ρίξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, αυτοί που δεν βγάζουν άχνα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες, που δεν βγάζουν άχνα για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διάλυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στην περιοχή μας, που δεν βγάζουν άχνα για την κατάσταση στα σχολεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στην κυβέρνηση γιατί δεν βάζουν στην κουβέντα τις αιτίες του προβλήματος. Σκεφτείτε ότι:

Δεν λένε κουβέντα για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα μας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ψυχών και ορίζει τον εγκλωβισμό τους στα σύνορα και τα νησιά.

Δεν λένε κουβέντα για την εμπλοκή της χώρας βαθύτερα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση, για την εμπλοκή μας δηλαδή σε πολέμους και επεμβάσεις, που δημιουργούν και άλλους πρόσφυγες.

Δεν λένε κουβέντα για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία αλλά αποπροσανατολίζουν, δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αλήθεια, αυτοί κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτοί ψήφησαν την μείωση του κατώτατου μισθού; Αυτοί μας βάζουν να δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα και μας κλέβουν τις υπερωρίες; Αυτοί μας απολύουν; Αυτοί δεν μας αποζημιώνουν για τις καταστροφές από τις πλημμύρες; Αυτοί μας φορολογούν άγρια;

Δεν λένε κουβέντα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία με τις πλάτες ΕΕ και ΝΑΤΟ, που σφυρίζουν αδιάφορα για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ.

Δεν λένε κουβέντα για την μετατροπή του λιμανιού σε Νατοϊκή βάση, που σε λίγες μέρες θα γίνει σημείο διέλευσης χιλιάδων ξένων στρατευμάτων για μία άσκηση πολέμου, που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας και κάνει στόχο την πόλη μας.

Συνάδελφοι,

Εμείς οι εργαζόμενοι, που καθημερινά παλεύουμε για την επιβίωση της οικογένειάς μας, έχουμε και φιλότιμο και καρδιά. Αγαπάμε τον τόπο μας αλλά δίνουμε και το χέρι μας στο διπλανό μας. Ξέρουμε ότι τη ζωή μας δεν τη δυσκολεύουν όσοι παλεύουν επίσης για την επιβίωση αλλά αυτοί που πλουτίζουν από τη δουλειά μας. Θα παλέψουμε για τον τόπο μας αλλά δεν θα γίνουμε κήρυκες του μίσους, βολικοί αντίπαλοι κυβέρνησης και ΕΕ.

Ο αγώνας συνεχίζεται, σημαδεύοντας σωστά, απομονώνοντας τις ρατσιστικές κραυγές.

Βροντοφωνάζουμε:

Όχι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο ΚΥΤ Φυλακίου!

Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας!

Όχι στην εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις και πολέμους!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ