fbpx
27 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Υπ. Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό Πρέσβη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (βίντεο και φώτο)

- Χορηγούμενη-

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν ο Πρέσβης της Αμερικής Τζέφρεϊ Παίατ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, εκπρόσωποι του στρατού και των τοπικών αρχών, το πρωί της Παρασκευής όπου ενημερώθηκαν για την πορεία ανέλκυσης του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγα» που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ με 2,3 εκ δολάρια.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΟΛΑ με τον Πρόεδρο Χρήστο Δούκα.

- Χορηγούμενη-

Πρόεδρος ΟΛΑ Χρήστος Δούκας: Επιτυχής η ανέλκυση της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ”

Ο Χρήστος Δούκας σε δηλώσεις είπε πως κατά τη σύσκεψη έγινε παρουσίαση του “δύσκολου εγχειρήματος της ανέλκυσης της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ”, το  οποίο επέφερε τη συνεργασία των δύο χωρών και επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της χώρας μας. Πολύ σύντομα θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία του έργου. Επίσης σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να βρεθεί νέο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών για ειλικρινή συνεργασία” σημείωσε.

Επίσης σημείωσε ότι Αμερικανός πρέσβης έμεινε εντυπωσιασμένος από το μέγεθος των εργασιών της ανέλκυσης. Ωστόσο η ανέλκυση θα καθυστερήσει περίπου 5-6 ημέρες κυρίως λόγο καιρού, από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Γ.Γ. Γραμματέας Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος: Η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στην χαμηλή λιμενική δραστηριότητα της χώρας μας, μια και η ύπαρξη και μόνο των πολλών λιμανιών δεν φέρνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Έτσι απαιτείται να δημιουργηθούν με σύγχρονες τεχνολογίες υποδομές στα λιμάνια, και δίκτυα μεταφορών για να τα δούμε να γεμίζουν πλοία και εμπορεύματα.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε πως είναι σε εξέλιξη μελέτη αξιολόγησης βιωσιμότητας του λιμανιού από διεθνή οίκο και σύντομα θα΄έχουμε τα αποτελέσματα και σενάρια αξιοποίησής του. “Ο λιμένας, η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να ωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις” σημείωσε επισημαίνοντας παράλληλα την βαρύτητα που δίνει η Κυβέρνηση στην αξιοποίηση του λιμανιού.

Υπ. Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Οι σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδας -Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ, είπε  ο Υπουργός Άμυνας  μιλώντας για τη συνεργασία που επιτεύχθηκε με αφορμή το έργο ανέλκυσης της βυθοκόρου ΟΛΓΑ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Πλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε το λιμάνι να αποτελέσει έναν στρατηγικό κόμβο προς τον βορρά, για μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων,» είπε και τόνισε πως «το λιμάνι ενισχύεται από τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ, τόσο σε επενδυτικό επίπεδο, όσο και στρατιωτικό, όταν χρειάζεται.»

Επίσης ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, και έστειλε μηνύματα για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και για την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει.

Αναφερόμενος στην ανέλκυση της βυθοκόρου που όταν ολοκληρωθεί θα επιτρέψει σε πολύ μεγαλύτερα πλοία να έρχονται στο λιμάνι, είπε πως «ενισχύει σημαντικά και την διαδικασία ιδιωτικοποίησής του λιμανιού, αφού οι νέες προοπτικές χρήσεις αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρων σημαντικών επενδυτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας».

 

Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey R. Pyatt: Αμερικάνικες εταιρείες θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

“Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη”, χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι η σχέση των ΗΠΑ με την πόλη είναι στενές καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η ιδιωτικοποίηση “να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες”.

 

 

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου αλλά κι ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας με βάση το αέριο.

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -
error: Content is protected !!