Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο Διήμερο επενδυτικό συνέδριο “Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα” (βίντεο)

Ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του  Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Ιωάννης Φαλέκας, εκπροσώπησε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στο επίκαιρο συνέδριο με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα».

Βασικά θέματα του διήμερου συνεδρίου ήταν η «Επιστροφή» («Come Back») των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά από μια μεταβατική περίοδο, οι δεκάδες διαγωνισμοί εκσυγχρονισμού του υπαίθριου φωτισμού που βρίσκονται στον αέρα, η ηλεκτροκίνηση, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα.

Χορηγούμενη

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας– ΡΑΕ, τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του ΚΑΠΕ, του ΤΕΕ, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας– ΕΛΕΤΑΕΝ, του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών- ΣΕΦ, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά- ΣΠΕΦ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών- ΣΑΤΕ, του ΚΔΕΠ, επιχειρήσεων και επενδυτών, Δήμων και Περιφερειών και οργανώνεται από το επενδυτικό φόρουμ Α-Energy Investments.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, πάνω από 50 διακεκριμένοι ομιλητές καταθέσαν τις εμπειρίες και τις πρωτότυπες προτάσεις τους σχετικά με την ταχύτερη υλοποίηση σχετικών έργων και επενδύσεων. Επίσης, δύο συνεδρίες ασχολήθηκαν αποκλειστικά και με διαδραστικό τρόπο, με το κατεξοχήν καίριο θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις του τομέα, αλλά και τις αναθέτουσες αρχές, αυτό των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Η εκδήλωση κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας (9 Οκτωβρίου) εστιάστηκε στον υπαίθριο φωτισμό με πρωτότυπες παρουσιάσεις μεγάλων επενδυτικών  έργων (κυρίως Δήμων) που βγαίνουν αυτήν την περίοδο στον αέρα με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ή με ΣΔΙΤ (όπως Πειραιάς, Ρόδος, Χανιά, Αθήνα, Σαρωνικός), έργων που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης όπως αυτό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά και με αναφορά στους περίπου 25 διαγωνισμούς  εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού που επίσης προχωρούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. έγινε επίσης  παρουσίαση καίριων θεμάτων που σχετίζονται με τις διαγωνιστικές  διαδικασίες ώστε να μην καθυστερούν τα έργα.  Η ηλεκτροκίνηση και τα νέα μέσα χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση (κτίρια, φωτισμοί εξωτερικών χώρων, αντλιοστάσια νερού είναι επίσης ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτύχτηκαν.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου (Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου) αφιερώθηκε στις ΑΠΕ ως πλέον ανταγωνιστική πηγή ενέργειας. Η  αρμόδια συντονιστική ομάδα  της  ΡΑΕ παρουσίασε τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων στους επόμενους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς στα πλαίσια του νέου μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ. Από τη δική τους πλευρά οι φορείς που εκπροσωπούν τους επενδυτές, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας –ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΣΕΦ και ο ΣΠΕΦ παρουσίασαν τις απόψεις των  επενδυτών στις  ΑΠΕ συνολικότερα. Ακολούθησε παρουσίαση νέων προγραμμάτων ΑΠΕ  και  χρηματοδοτικό πάνελ  με  την ΕΒRD- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τον ΛΑΓΗΕ.