Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
27.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΟ Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητά την κατάργηση του τέλος δικαστικού ενσήμου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητά την κατάργηση του τέλος δικαστικού ενσήμου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, στην από 17.12.2019 συνεδρίαση του, αφού έλαβε υπόψη τις από 5.12.2019 αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, δηλώνει :

1.Την πλήρη  αντίδραση των μελών του Συλλόγου μας στην επαναφορά της υποχρεωτικής καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Ενημερώνουμε τους πολίτες, σχετικά με το θέμα αυτό, που ανέκυψε με την αιφνίδια νομοθέτηση της και μάλιστα αναδρομικά, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη θεσμική διαβούλευση,  ότι έχει μείζονα σημασία, όχι μόνο για τον δικηγορικό κόσμο, αλλά κυρίως για την  κοινωνία, καθώς οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των πολιτών, που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. 

Η διάταξη εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, αφού περιορίζει ουσιωδώς τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.
Η προκαταβολική είσπραξη του τέλους με τον ν. 4640/2019 εκ μέρους του δημοσίου, ήδη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της δίκης, και επί ποσού κατά κανόνα μείζονος του τελικώς επιδικαζόμενου, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες, που θεμελιώνονται στις διατάξεις των αρθρ. 20 παρ.1, 26 παρ.3, 94 παρ.4, 95 παρ. 5 του Συντάγματος, 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ, 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής, 2 παρ.3 και 14 παρ. 1 Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κυρωθέντος με το ν. 2462/1997, που   εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβαση σε δικαστήριο και την πραγματική ικανοποίηση του δικαιώματος, που επιδικάζεται από αυτό.

Τονίζεται ότι σημαντικό ζήτημα εγείρεται, ανάλογα με την ερμηνεία που θα προκριθεί,  και για την πιθανότητα υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής (εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 250.000 €). Δηλ. για να αναγνωρίσει το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλει ποσό 2.648 € για ακίνητο αξίας 250.000 €. Είναι προφανής η δυσχερής θέση στην οποία θα βρεθούν οι πολίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν εμπροθέσμως να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.

Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για άμεση κατάργηση της άνω νομοθετικής ρύθμισης.  

2. Την πλήρη  αντίδραση των μελών του Συλλόγου μας σχετικά με τις εξελίξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, του οποίου η κατάθεση προαναγγέλλεται τον προσεχή Ιανουάριο. Αναμένουμε την οριστική μορφή του νομοσχεδίου και επιφυλασσόμαστε για κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ρητή αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης των μελών του δικηγορικού σώματος με επιπρόσθετες εισφορές, διότι ήδη το 1/3 των δικηγόρων δεν μπορεί να καταβάλλει τις υπάρχουσες εισφορές λόγω τη οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Προς τούτο και προς τούτο καλούμε τους βουλευτές του Νομού μας όπως αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την κατάργηση του τέλος δικαστικού ενσήμου και για την αποφυγή επιβάρυνσης του δικηγορικού σώματος με επιπρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές. 

Η Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας

           Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου                        Γεώργιος Νοτόπουλος

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Σοκαριστικό τροχαίο στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής: 3 νεκροί, 2 σοβαρά τραυματίες -video

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (18/08) στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής,...

Στιγμές τρόμου για κατοίκους του Διλόφου Τριγώνου

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ομάδα "Το Τρίγωνό μας" στο fb, κάτοικοι του οικισμού Δίλοφος...

Μερομήνια 2025-2026: Πιθανότητα για “λευκά Χριστούγεννα” – Ζεστή Πρωτοχρονιά

Τα παραδοσιακά μερομήνια, που αποτελούν μια εμπειρική μέθοδο πρόγνωσης του καιρού και καταγράφονται τον...

Ανακατατάξεις στη διοικητική πυραμίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Πληροφορίες για αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Προέδρους

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προχωρά σε σημαντικές...

Παρόμοια