fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Νέο Υδραγωγείο θα αποκτήσει ο Δήμος Κομοτηνής και για τους 22 οικισμούς του

- Χορηγούμενη-

Μέσω ΕΣΠΑ βρήκε χρηματοδότηση η ΔΕΥΑ Κομοτηνής και προχωράει στην κατασκευή του νέου υδραγωγείου της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο 2 εκ. ευρώ, δηλαδή μια νέα υποδομή 36 επί 16 μέτρων, τελευταίας γενιάς, που θα αφορά όχι μόνο την Κομοτηνή αλλά και τους οικισμούς, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως “βάση” για άλλα έργα υδροδότησης.

Συνοπτικά, τα θετικά γνωρίσματα του έργου είναι πολλά, μεταξύ των οποίων:
-σύγχρονη επεξεργασία και, άρα, καλύτερη ποιότητα νερού
-κάλυψη Κομοτηνής και 22 οικισμών
-δυνατότητα επικουρικών έργων με βάση το υδραγωγείο
-καμία επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών, καθώς η χρηματοδότηση είναι μέσα ΕΣΠΑ.

Αυτά μας επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, μιλώντας για τη διαχρονικότητα της προσπάθειας. “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για όλο το δήμο, κι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που υπάρχει στο δήμο Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια. Στόχοι μας είναι η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του νερού, όχι μόνο για την πόλη αλλά και για τους οικισμούς. Μια σειρά από πολλά έργα, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ ή με πόρους της ΔΕΥΑΚ, έχουν εξασφαλίσει επαρκές και πόσιμο νερό για όλους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι δημότες μας δεν επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ”, εξήγησε σχετικά.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2019 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Την Παρασκευή 21 Απριλίου ανακοινώθηκε επίσημα όχι μόνο η έναρξη του έργου αλλά και η έγκριση της εντολής δημοπράτησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ως την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει αναρτηθεί ο διαγωνισμός. Άρα, αν όλα πάνε βάσει προγραμματισμού, τέλη Μαΐου θα έχει προκύψει ο μειοδότης και σιγά-σιγά θα ξεκινήσει η κατασκευή. Το χρονοδιάγραμμα ορίζει πως από την ημέρα της δημοπρασίας, ο εργολάβος πρέπει να αποδώσει το υδραγωγείο μέσα σε 18 μήνες. Επομένως, τέλη 2019 το νέο υδραγωγείο θα έχει πάρει “σάρκα κα οστά”.

“Είναι ίσως το πρώτο έργο που δεν είναι θαμμένο στο έδαφος, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παρέμβει στο 25% της πόλης και σε πάνω από 22 οικισμούς -τουλάχιστον στον τομέα της ύδρευσης- αλλά όλα μας τα έργα δεν …φαίνονται. Παρόλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη υγεία, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τα ανταποδοτικά οφέλη προς την κοινωνία”, μας εξηγεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής, Δημήτρης Καρασταύρου.

Αναφορικά με τα τεχνικά γνωρίσματα του έργου αναφέρει ότι “είναι ένα κτίριο 640 τ.μ. στο χώρο του οικοπέδου που είναι το υφιστάμενο υδραγωγείο. Αφορά το κτίριο του υδραγωγείου αλλά και το κτίριο ενός αντλιοστασίου, αφορά το σύνολο της πόλης αλλά και τους 22 οικισμούς που είναι πλησίον της πόλης της Κομοτηνής που αυτή τη στιγμή υδρεύονται από το υδραγωγείο μας είτε 100% είτε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αναλυτικά αφορά στην Κομοτηνή και στους εξής οικισμούς: Ήφαιστος, Παραδημή, Μεγάλο-Μικρό Κρανοβούνι, Υφαντές, Μεσοχώρι, Θρυλόριο, Φύλακας, Ανθοχώρι, Κόσμιο, Μικρό -Μεγάλο Δουκάτο, Άγιοι Θεόδωροι, Σύμβολα, Καρυδιά, Πάνδροσος, Τυχερό, Ιάμπολη, Σιδηράδες, Στυλάριο, Γρατινή. Το νέο υδραγωγείο έχει δυναμικότητα 600 κυβικών την ώρα, δηλαδή όσο είναι και οι σημερινές μας εγκαταστάσεις, αλλά με δυνατότητα να πάμε στα 800 κυβικά την ώρα αν παρουσιαστεί ανάγκη”.

Ο ίδιος εξήγησε και τα οφέλη από την επεξεργασία που είναι σύγχρονη. “Πλέον διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και χλωριώνουμε το νερό. Συγκεκριμένα, η επεξεργασία του νερού θα γίνεται με μια σειρά από έξι ταχυδιυλιστήρια, και μετά η χλωρίωση με τον πιο σύγχρονο τρόπο, χωρίς τη χρήση αέριου χλωρίου με υπεριώδη ακτινοβολία. Συγχρόνως, θα λειτουργεί αυτοκαθαριζόμενο σύστημα των φίλτρων, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να καθαρίζουμε χειροκίνητα τα φίλτρα. Επομένως, μεταξύ άλλων, τα οφέλη είναι τα εξής: πολύ υψηλή απόδοση συγκράτησης των αιωρούμενων στερεών και της θολότητας, υψηλές ταχύτητες διύλισης, αυτοματοποιημένος τρόπος και μικρές απαιτήσεις στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, όχι κατάλοιπα χλωρίου, μικρότερα έξοδα συντήρησης, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση υδρευτικών προβλημάτων, κ.α.”.

“ΔΕΝΕΙ” ΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Με αυτό το έργο “κλείνει” ο αγωγός και η υπηρεσία έχει φτάσει στο σημείο, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά του νερού από το φράγμα της Γρατινής, χωρίς να επηρεαστούν οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Αναφορικά με το σημείο της Γρατινής, ο πρόεδρος εξηγεί ότι “έχουμε καταθέσει την τροποποίηση των περιβαλλοντικών ορών στο υπουργείο μαζί με την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος που κάνει ήδη η ΔΕΗ. Όταν θα μας έρθει αυτή η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, θα είμαστε σε θέση πλέον να διεκδικήσουμε την ένταξή του σε πρόγραμμα”. Παράλληλα, ο Δημήτρης Καρασταύρου μας πληροφορεί ότι “περιμένουμε άμεσα και την ένταξη του βιολογικού του Φαναρίου”.

Το γεγονός ότι το νέο υδραγωγείο μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά μαζί με άλλα έργα, ανέλυσε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στράτος Τσακιρίδης. “Τα έργα μας έχουν συνέχεια και συνοχή, σε ύδρευση και αποχέτευση. Το συγκεκριμένο έργο έχει δυο αναγνώσεις: από τη μια πλευρά ισχυροποιεί τις παρεχόμενές μας υπηρεσίες κι από την άλλη -συνδυαστικά με άλλα έργα που θα προκύψουν- δημιουργείται μια νέα οπτική”, τονίζει και προσθέτει ότι “είμαστε σε αναμονή για τον καινούργιο αγωγό και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο από το φράγμα της Γρατινής. Με αυτά τα έργα, η ΔΕΥΑΚ αποκτά κέρδη και συγχρόνως αυξάνει τη δυνατότητα υδροδότησης. Με δυο-τρία συνδυαστικά έργα, ευελπιστούμε ότι η ΔΕΥΑ Κομοτηνής θα μπορεί να υδροδοτήσει και οικισμούς έξω από το δήμο”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος.

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο