fbpx
17 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, Απρ 21, 2021

Νέα Αστυνομικό Μέγαρο για το Διδυμότειχο ζητά ο Α. Δημοσχάκης

- Χορηγούμενη-

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την ανέγερση ενός σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου στο Διδ/χο.

- Χορηγούμενη-1

Μέσω της Γραπτής Ερώτησης, ο βουλευτής εκφράζει την ικανοποίηση του σχετικά με την δρομολόγηση του στεγαστικού ζητήματος του Αστυνομικού Μεγάρου Αλεξ/πολης, καθώς η Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «ανέστησε» με πρόσφατη απόφασή της το έργο, όπως αυτό είχε δρομολογηθεί από το 2006…

Παράλληλα, καταθέτει πρόταση περί “αναβίωσης” ενός έργου ώριμου και αναγκαίου για την περιοχή του Β/Έβρου, αυτού του Αστυνομικού Μεγάρου Διδ/χου, στο οποίο θα συστεγάζονται το τοπικό Α.Τ., το Τ.Α. και το ΤΣΦ της περιοχής.

Όπως τονίζει, το εν λόγω έργο είχε δρομολογηθεί το 2006, με παραχώρηση έκτασης από τον τοπικό Δήμο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011, περιλαμβάνοντας τον όρο, να ανεγερθεί το κτίριο εντός τεσσάρων (4) ετών.

Παρόλο που το σχετικό Διάταγμα περί χρήσης γης υπεγράφη το ίδιο έτος, συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και διασφαλίστηκε ένα μέρος της αναγκαίας χρηματοδότησης, ωστόσο το εμβληματικό και σπουδαιότερο έργο της δεκαετίας 2010-2020 δεν προχώρησε ποτέ, λόγω της κωλυσιεργίας που ανέκυψε με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, επιφέροντας την απώλεια της χρηματοδότησης.

Ο βουλευτής ζητά την επικαιροποίηση του φακέλου, προκειμένου να «ζωντανέψει» η προοπτική της κατασκευής του Αστυνομικού Μεγάρου στην πόλη των Κάστρων.

Υπογραμμίζει δε ότι θα τηρηθεί παράλληλα και η αρχική δέσμευση προς την Ι.Μ. Διδυμοτείχου, η οποία είχε παραχωρήσει το υπό ανέγερση Γηροκομείο για να ιδρυθεί η Σχολή Αστυφυλάκων (δεκαετία 1990), με την προοπτική της κατεδάφισης του αστυνομικού κτιρίου Διδυμοτείχου, ώστε ο οικοπεδικός χώρος να καταστεί αύλειος της από τότε κατασκευής, χρυσής εκκλησίας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ!!

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση :

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ:ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Κύριε Υπουργέ,

Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην διαδικασία ανέγερσης Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, δικαιώνοντας έναν αγώνα ετών κι αναπληρώνοντας την αδιαφορία και την ολιγωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Με την παρούσα κοινοβουλευτική παρέμβαση, επιδιώκω την επικαιροποίηση του έργου ανέγερσης ενός σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου στο Διδυμότειχο, όπου θα συστεγαστούν το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Ασφαλείας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της περιοχής.

Το ανωτέρω έργο είχε δρομολογηθεί το 2006 και παραχωρήθηκαν 3,5 στρέμματα εντός Σχεδίου Πόλης από τον τοπικό Δήμο στη βόρεια είσοδό του.

Η παραχώρηση ολοκληρώθηκε το έτος 2011 (Αποδοχή Δωρεάς εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών), περιλαμβάνοντας όρο, ώστε το κτίριο να ανεγερθεί εντός τεσσάρων (4) ετών.

Υπογράφτηκε το ίδιο έτος (2011) το Διάταγμα χρήσης γης, συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και αναζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων το ποσό των 5 εκ. € περίπου.

Δυστυχώς το έργο δεν ολοκληρώθηκε τότε εξαιτίας διαδικασιών που συνδέονται και με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα να μη χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την δεκαετία 2010-2020 στην περιοχή….

Στα τέλη του 1990 η αρχική συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση, του υπό ανέγερση Γηροκομείου από την τοπική Ιερά Μητρόπολη με στόχο την ίδρυση της Σχολής Αστυφυλάκων στην Πόλη των Κάστρων με την προοπτική κατεδάφισης του σημερινού Αστυνομικού Κτιρίου ώστε ο οικοπεδικός χώρος να καταστεί αύλειος του υπό κατασκευή τότε Ιερού Καθεδρικού Ναού της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ!!

Ο στόχος ήταν και παραμένει να δημιουργηθεί αύλειος χώρος και μια επιπλέον πλατεία στην πόλη του Διδυμοτείχου, στην οποία θα δεσπόζουν μόνο τα δυο εμβληματικά κτίρια, αυτό της χρυσής εκκλησίας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ και του τοπικού Δημαρχείου…

Θεωρείται απαραίτητο να ξαναζωντανέψει η προοπτική ενός νέου μεγάρου το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες εύρυθμης συλλειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών στο αυτό οίκημα ενώ παράλληλα θα τηρήσει τα συμπεφωνημένα με την Ι.Μ. Διδυμοτείχου αναβαθμίζοντας σημαντικά την καρδιά της πόλης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε :

Είναι στα σχέδια του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας & στις προθέσεις του Υπουργείου σας να επικαιροποιήσετε τον φάκελο για ένα αναγκαίο έργο που αφορά την ανέγερση νέου και σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου στην Πόλη του Διδυμοτείχου?

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ