fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νάξος: Το Κυκλαδίτικο νησί των μύθων

- Χορηγούμενη-

Το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος. Από τις επικρατέστερες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας του νησιού, η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τον “Νάξο”, τον ηγεμόνα των πρώτων κατοίκων και η δεύτερη ότι ετυμολογείται από την αρχαία λέξη “νάξαι”, που σημαίνει θυσίες, εξ’ αιτίας των πλούσιων θυσιών που πρόσφεραν οι κάτοικοι του νησιού στους θεούς. Όπως τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και η Νάξος, κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, όπου αναπτύχθηκε ένας αξιόλογος πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός που άκμασε το 3000 π.Χ. Ακολούθησε η μυκηναϊκή εποχή και η κλασική, όπου κατοικήθηκε από Ίωνες και είναι η εποχή όπου η Νάξος γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθιση, σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Το 490 π.Χ. η Νάξος καταστράφηκε από τους Πέρσες, για να ακολουθήσει η Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν το νησί κατακτήθηκε αλλεπάλληλα από διάφορους κατακτητές. Ακολούθησαν η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Ενετοκρατία, η Τουρκοκρατία και η ένωσή της με το πρώτο ελληνικό ανεξάρτητο κράτος, το 1830. Σήμερα αποτελεί έναν πολύ αξιόλογο τουριστικό προορισμό, χάρη στις εναλλαγές των τοπίων που προσφέρει, γεγονός που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Με σημαντικά μνημεία, πλούσια θρησκευτική και λαϊκή παράδοση, γραφικά ορεινά χωριά και υπέροχες παραλίες, η Νάξος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε επισκέπτη. Στη Νάξο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά ή τα άλλα Κυκλαδίτικα νησιά και αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο του νησιού μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Αξιοθέατα:

Χώρα Νάξου

Έχοντας πάρει τη θέση της αρχαίας πόλης, η Χώρα είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Νάξου, χτισμένη στη μέση της δυτικής ακτής του νησιού. Ολόλευκα σπίτια με χρωματιστά παραθυρόφυλλα και ασβεστωμένες αυλές με λουλούδια, παλιά αρχοντικά, στενά δρομάκια και καμάρες είναι τα χαρακτηριστικά της Χώρας, που απλώνεται γύρω και μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο που ορθώνεται στο λόφο. Η μεσαιωνική πόλη περιελάμβανε το τείχος, το παλάτι και τα αρχοντικά των ευγενών και δώδεκα πύργους, από την οποία σώζονται το αρχοντικό Δελαρόκα-Μπαρότσι που πλέον λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, ο πύργος του Σανούδου, το κτίριο της σχολής Ουρσουλινών, η μητρόπολη των καθολικών και η εμπορική σχολή των Ιησουιτών που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Χώρας είναι η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, ενώ πολυάριθμα ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καλύπτουν τις απαιτήσεις και προτιμήσεις των επισκεπτών.

Πορτάρα

Το σήμα κατατεθέν της Νάξου, είναι η εικόνα που πρώτο-αντικρίζει κανείς όταν φτάνει στο λιμάνι της Νάξου και βρίσκεται στο μικρό νησάκι Παλάτια. Πρόκειται για την πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, το χτίσιμο το οποίου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η θέση στην οποία βρίσκεται, δηλαδή το νησάκι Παλάτια, έχει συνδεθεί με το μύθο του Θησέα, ο οποίος εγκατέλειψε εδώ την Αριάδνη όταν την πήρε από την Κρήτη και εδώ τη συνάντησε ο θεός Διόνυσος, την ερωτεύτηκε και την έκανε γυναίκα του. Πλέον η Πορτάρα είναι το πιο αγαπημένο αξιοθέατο του νησιού και οι φωτογραφίες της έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, μιας και πλήθος κόσμου την επισκέπτεται καθημερινά και αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο.

Απείρανθος

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, βρίσκεται ο Απείρανθος, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων. Λόγω της ομοιότητας του πολιτισμού, αλλά και της διαλέκτου με την Κρήτη, εικάζεται ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού προέρχονταν από τα Ανώγεια και τα Σφακιά, ενώ υπάρχει και η εκδοχή ότι οι κάτοικοι έχουν καταγωγή από τα παράλια της Μικράς Ασίας, θεωρία που στηρίζεται στην ενασχόληση των κατοίκων με την αλιεία, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα ορεινά χωριά της Κρήτης. Σε λαϊκά κείμενα συναντάται σε κείμενα στη γενική πτώση, “Απεράθου”, που ίσως σχετίζεται με το όνομα κάποιου ιδιοκτήτη της περιοχής που ονομαζόταν Πέραθος, ενώ το σημερινό του όνομα το απέκτησε λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821. Στις μέρες μας ο Απείρανθος θεωρείται κατά πολλούς το ομορφότερο χωριό της Νάξου, χάρη στην πετρόχτιστη αρχιτεκτονική του και τα γραφικά σοκάκια. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Απείρανθου είναι τα πέντε μουσεία του (αρχαιολογικό, γεωλογικό, φυσικής ιστορίας, λαογραφικό και μουσείο παιδικού πολιτισμού), οι δύο φράγκικοι Πύργοι του 17ου αιώνα, οι παλιοί ανεμόμυλοι και οι βυζαντινές εκκλησίες από τις οποίες ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Κυριακής, με τις περίφημες τοιχογραφίες της. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Απείρανθος είναι η γενέτειρα του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, γνωστός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας από τη νύχτα της 31η Μαΐου του 1941, που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.
 

Μέλανες

Ο οικισμός Μέλανες είναι ένας από τους αρχαιότερους της Νάξου. Ο επικρατέστερος μύθος που σχετίζεται με την προέλευση του ονόματος του χωριού αναφέρεται σε δύο αδέρφια που μονομάχησαν για τη διακυβέρνηση της Νάξου και σκοτώθηκαν στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και η αδερφή τους διέταξε να φέρουν μελανάς χιτώνας και έτσι έμεινε το όνομα του χωριού. Χτισμένοι μέσα σε μία ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, οι Μέλανες θεωρούνται το στολίδι της Νάξου, έχοντας αναδείξει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, από διάφορες ιστορικές περιόδους. Στα σημαντικότερα συγκαταλέγονται ο Πύργος των Ιησουιτών – ένα μεσαιωνικό κτίσμα του 17ου αιώνα που θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μεσαιωνικά μνημεία στη χώρα μας, τα τμήματα του αρχαϊκού και του ρωμαϊκού υδραγωγείου που μετέφεραν νερό στη Χώρα, τα αρχαία λατομεία στο Φλεριό όπου βρίσκεται ένα ημιτελές άγαλμα Κούρου και οι βυζαντινοί ναοί του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Κρυπτόματης. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ο εξοχικός πύργος του Μάρκου Σανούδου και οι πύργοι του Μαυρογένη, του Φραγκόπουλου και του Ντε Μαρί, που υπήρξε φεουδάρχης της περιοχής.

Παραλίες της Νάξου

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δε θα μπορούσε να μην έχει και τις περισσότερες παραλίες, από τις οποίες οι δημοφιλέστερες συγκεντρώνονται στα νοτιοδυτικά. Εκεί βρίσκονται ο Άγιος Προκόπιος,ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Άννα τρεις αμμουδερές οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν διάφορα θαλάσσια σπορ. Συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας αποτελεί η Πλάκα, μία μεγάλη αμμουδιά, που κατά μήκος της υπάρχουν άφθονα ταβερνάκια και μπαράκια. Αν είστε φαν του windsurf προτιμήστε τη Μικρή Βίγλα, που λόγω των ιδανικών θαλλάσσιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, κατακλύζεται από τους λάτρεις της ιστοσανίδας. Για ήρεμες βουτιές προσφέρονται το Αμπράμ στα βορειοδυτικά, ο Λιώνας στον ομώνυμο όρμο, η Μουτσούνα, το Αλυκό με τους κέδρους του και το Πυργάκι, που παρά το δυσπρόσιτο της περιοχής, θα σας ανταμείψει με τα πεντακάθαρα νερά του.

Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην πλατεία του μητροπολιτικού ναού της Νάξου βρίσκεται ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία πόλη της Γρότας, στο σημείο όπου βρέθηκαν μετά από ανασκαφές κατά τη δεκαετία του 1980, τα οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν στη θέση τους και να παρουσιαστούν στο κοινό μ’ αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο. Από τη Μυκηναϊκή εποχή, ο επισκέπτης θα δει τμήμα του τείχους που διατηρείται σε πολύ κατάσταση, πάγκους με άψητα αγγεία και μικρά εργαστήρια κατασκευής αγγείων. Τη Γεωμετρική εποχή ο χώρος χρησιμοποιήθηκε κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς και έτσι δημιουργήθηκε ένας χωμάτινος τύμβος, ο οποίος σκέπασε τάφους σημαντικών Ναξίων και διακρίνεται η τράπεζα προσφορών με τα αγγεία της. Κατατοπιστικά σχέδια, κατόψεις και αναπαραστάσεις της αρχαίας πόλης, συμβάλλουν στην παρουσίαση του χώρου ώστε να γίνονται αντιληπτά τα ευρήματα και η ιστορική μετάβαση από τη μία στην άλλη εποχή. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά και η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ άλλα τμήματα της αρχαίας πόλης βρίσκονται στη θέση “Γρότα”, στα βόρεια του λιμανιού και ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παναγία Δροσιανή

Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια των Βαλκανίων, βρίσκεται στα νότια του νησιού της Νάξου. Πρόκειται για την Παναγία Δροσιανή, ένα Βυζαντινό μοναστήρι που πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 4ο ή 6ο αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του ήταν θαμμένο μέχρι τη δεκαετία του 1970, όπου πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές, ενώ μέχρι τότε το μόνο μέρος που ήταν ορατό ήταν η κυρίως εκκλησία. Η ονομασία της εικάζεται ότι προέρχεται από το γεγονός ότι οι κάτοικοι μετά από μία μεγάλη περίοδο ξηρασίας, απευθύνθηκαν στην Παναγία με τάματα και λειτουργίες, προκειμένου να σώσουν τις σοδειές τους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αγρότες. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί στο μοναστήρι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχικές τοιχογραφίες που βρίσκονται στον τρούλο, στην κόγχη της κεντρικής αψίδας του ιερού και στη βόρεια κόγχη του αρχικού ναού, που χρονολογούνται τον 7ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα πληρέστερα σωζόμενο εκκλησιαστικό πρόγραμμα, με εικονογραφικές ιδιοτυπίες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο αντίστοιχο μνημείο, όπως η αναπαράσταση του δόγματος της διπλής φύσης του Ιησού. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται επίσης τοιχογραφίες που ανάγονται στον 14ο αιώνα, οι οποίες κάλυψαν τις αρχικές του 7ου αιώνα. Μία καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε το μοναστήρι τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου αναβιώνει το έθιμο των αρτιδίων, ένα έθιμο βυζαντινής προέλευσης, κατά το οποίο μοιράζονται στους προσκυνητές ρακή και αρτίδια μετά την ιερή αποκαθήλωση. Το μοναστήρι της Παναγίας Δροσιανής τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι καθημερινά επισκέψιμο.

Πηγή πληροφοριών:  http://www.taxidologio.gr/

Γράφει ο: Χρήστος Μπαμπαλής

Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον NRG 98.5

Email: [email protected]

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ανακοινώθηκε η πρώτη λίστα με τους υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο του...

Ανακοινώθηκε η πρώτη λίστα με τους υποψηφίους, για τις προκριματικές εκλογές κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατσίγιαννη Αγλαϊα ΑΜΘ ΔιεθνολόγοςΠαπαδόπουλος Παύλος ΑΜΘ Ψυχολόγος Ειδικής ΑγωγήςΠαπανδρέου...