Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
16.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΝα εξαιρεθεί ο Νομός Έβρου από το μέτρο της αιρεσιμότητας ζητούν Αγροτικοί...

Να εξαιρεθεί ο Νομός Έβρου από το μέτρο της αιρεσιμότητας ζητούν Αγροτικοί Σύλλογοι του βορείου Έβρου

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΚΑΠ 2023-2027 μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη των άμεσων ενισχύσεων είναι το μέτρο για την αιρεσιμότητα (ΦΕΚ 3777/ Β΄2023, αρ.5 παρ3. Σύμφωνα με το πρότυπο Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης (ΚΠΓΚ) 6 «Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες», προς αποφυγή της διάβρωσης και για τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών οι γεωργοί υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα: Στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους.

Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες. Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο).

Είχαμε καταθέσει από νωρίς τις ενστάσεις μας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και δυστυχώς από την πρώτη χρονιά επιβεβαιωνόμαστε.

Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί στο νομό Έβρου που δεν είναι πλέον εξαίρεση αλλά ο κανόνας, καθώς την τελευταία τετραετία τους μήνες Ιούλιο – Οκτώβριο ο μ.ο. υετού ήταν κάτω από 2,5 mm ανά μήνα και τα εδάφη δεν επιδέχονται καμία κατεργασία πόσο μάλλον όργωμα που χρειάζεται μαλακό και υγρό έδαφος.

Η οψίμιση της καλλιέργειας βάμβακος, της οποίας μέχρι και σήμερα δεν έχει τελειώσει η περίοδος συγκομιδής, δε μας επιτρέπει να προβούμε στις απαραίτητες καλλιεργητικές παρεμβάσεις ώστε να μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά.

Τέλος δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενημερωθούμε τι ακριβώς ισχύει και τι επιτρέπεται, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.

Η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη και επείγουσα. Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές καθιστούν πολλές καλλιέργειες μη βιώσιμες. Οι ενισχύσεις αν και γίνονται με λανθασμένο τρόπο αποτελούν για πολλούς αγρότες το βασικό τους εισόδημα.

Καλούμε το Υπουργείο ο Νομός Έβρου να εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο μέτρο και να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΚΑΠ 2023-2027.

Αποδείχθηκε από την προηγούμενη ΚΑΠ πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δε βοηθούν για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και όχι αποφάσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι την απομάκρυνση των μικρομεσαίων αγροτών από την παραγωγική διαδικασία και εκτός επαγγέλματος.

Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας
Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια