Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
12.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΝα εξαιρεθεί ο Νομός Έβρου από το μέτρο της αιρεσιμότητας ζητούν Αγροτικοί...

Να εξαιρεθεί ο Νομός Έβρου από το μέτρο της αιρεσιμότητας ζητούν Αγροτικοί Σύλλογοι του βορείου Έβρου

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΚΑΠ 2023-2027 μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη των άμεσων ενισχύσεων είναι το μέτρο για την αιρεσιμότητα (ΦΕΚ 3777/ Β΄2023, αρ.5 παρ3. Σύμφωνα με το πρότυπο Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης (ΚΠΓΚ) 6 «Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες», προς αποφυγή της διάβρωσης και για τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών οι γεωργοί υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα: Στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους.

Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες. Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο).

Είχαμε καταθέσει από νωρίς τις ενστάσεις μας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και δυστυχώς από την πρώτη χρονιά επιβεβαιωνόμαστε.

Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί στο νομό Έβρου που δεν είναι πλέον εξαίρεση αλλά ο κανόνας, καθώς την τελευταία τετραετία τους μήνες Ιούλιο – Οκτώβριο ο μ.ο. υετού ήταν κάτω από 2,5 mm ανά μήνα και τα εδάφη δεν επιδέχονται καμία κατεργασία πόσο μάλλον όργωμα που χρειάζεται μαλακό και υγρό έδαφος.

Η οψίμιση της καλλιέργειας βάμβακος, της οποίας μέχρι και σήμερα δεν έχει τελειώσει η περίοδος συγκομιδής, δε μας επιτρέπει να προβούμε στις απαραίτητες καλλιεργητικές παρεμβάσεις ώστε να μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά.

Τέλος δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενημερωθούμε τι ακριβώς ισχύει και τι επιτρέπεται, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.

Η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη και επείγουσα. Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές καθιστούν πολλές καλλιέργειες μη βιώσιμες. Οι ενισχύσεις αν και γίνονται με λανθασμένο τρόπο αποτελούν για πολλούς αγρότες το βασικό τους εισόδημα.

Καλούμε το Υπουργείο ο Νομός Έβρου να εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο μέτρο και να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΚΑΠ 2023-2027.

Αποδείχθηκε από την προηγούμενη ΚΑΠ πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δε βοηθούν για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και όχι αποφάσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι την απομάκρυνση των μικρομεσαίων αγροτών από την παραγωγική διαδικασία και εκτός επαγγέλματος.

Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας
Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Κυρία βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι με 1.000 ευρώ – Η συγκινητική κίνηση μητέρας και κόρης

Μια όμορφη ιστορία ανθρωπιάς εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύοντας πως η εντιμότητα...

Αποχωρούν νέοι Δόκιμοι Αστυφύλακες στη Σχολή Κομοτηνής: 40 παραιτήσεις σε δύο εβδομάδες

Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποχώρηση νέων αστυνομικών στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Από την...

Αλεξανδρούπολη: Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο θεατράνθρωπος Νίκος Ζερβόπουλος – Μια ζωή αφιερωμένη στον πολιτισμό

Θλίψη σκόρπισε στην Αλεξανδρούπολη και στη θεατρική κοινότητα της Θράκης η είδηση του θανάτου...

Διδυμότειχο: Ληστής μαχαίρωσε ηλικιωμένο σε μίνι μάρκετ και έφυγε με τις εισπράξεις

Επίθεση με μαχαιριές δέχθηκε χθες ηλικιωμένος ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών στο κέντρο του Διδυμοτείχου. Το...

Παρόμοια