Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θΝα αυξήσει τις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια στην Ανατολική Μακεδονία και...

Να αυξήσει τις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καλεί ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσον αφορά στην κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, καλεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που εξέδωσε το Υπουργείο για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατανεμήθηκαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 4,9% των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην επιστολή του προς τον κ. Αραχωβίτη, ο κ. Μέτιος τονίζει ότι το ύψος των πιστώσεων για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι αναντίστοιχο με τα πραγματικά μεγέθη που αντιπροσωπεύει η Περιφέρεια στον αγροτικό τομέα όλης της χώρας (7,25% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και 11,30% των γεωργικών εκτάσεων) και επισημαίνει ότι σε άλλες ισοδύναμες Περιφέρειες κατανεμήθηκαν πολύ μεγαλύτερες πιστώσεις.

Ο κ. Μέτιος υπογραμμίζει ότι η κατανομή των πιστώσεων από το Υπουργείο έγινε με κριτήρια ασαφή και απροσδιόριστα, χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε κάποιο είδος διαβούλευσης ή ενημέρωσης, και πως το αποτέλεσμα της κατανομής δημιούργησε εύλογα ερωτήματα και διαμαρτυρίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς της περιοχής.

«Στην Περιφέρεια ΑΜΘ η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί μια από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων», συνεχίζει ο ίδιος, και με δεδομένο ότι η πρόσκληση του Υπουργείου αποσκοπεί ταυτόχρονα και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της γεωργίας, «παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση της πρόσκλησης και την ανακατανομή των πιστώσεων, θέτοντας αντικειμενικότερα κριτήρια, με στόχο να καλυφθούν ισότιμα οι ανάγκες όλων των Περιφερειών και να αρθούν οι αδικίες που προκαλεί».

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Εξαφάνιση του Χυτούδη – Περούδη Χαράλαμπου – Χρυσοβαλάντη στην Αθήνα

Ο Χυτούδης – Περούδης Χαράλαμπος – Χρυσοβαλάντης, 37 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή της πλατείας...

Αλεξανδρούπολη: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στην ανατολική είσοδο -video

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην ανατολική...

Αλεξανδρούπολη: Εγκαταλείφθηκε το εμβληματικό έργο τηλεθέρμανσης Φερών – 10 εκατ. ευρώ για άλλα έργα

Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της εταιρείας «ΤΑΡ AG» ενέκρινε...

Διαγωνισμός: Κερδίστε εισιτήρια για την παράσταση “Ο Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων” στο Θέατρο Αλτιναλμάζη

Ο Ελλάδα 104 σας χαρίζει εισιτήρια για τη θεατρική παράσταση «Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων»...

Παρόμοια