fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ν. Γκαρά: «Προτεραιότητα η εμπλοκή και συμβολή των νέων στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής καινοτομίας» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Να δοθεί προτεραιότητα στη χάραξη δημόσιων πολιτικών, οι οποίες στηρίζουν καινοτόμα εγχειρήματα και δράσεις των νέων, προωθώντας την οικολογική καινοτομία, την παραγωγή και την έρευνα ζήτησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, στη συζήτηση με θέμα: «Νέοι, Καινοτομία και Περιβάλλον» στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής.

Η Βουλευτής Έβρου τόνισε ότι η περιβαλλοντική καινοτομία, η οικο-τεχνολογία, και η συμβολή των νέων σε αυτήν αποτελεί άμεση ανάγκη, καθώς είναι επιτακτική η προστασία του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τις βιώνουμε ήδη, ενώ οι σχετικές μελέτες προβλέπουν ακραία φαινόμενα στο μέλλον. Στα πλαίσια αυτά, η χρήση περιβαλλοντικών τεχνολογιών και η οικολογική καινοτομία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία και ενίσχυση βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, και μπορεί να επιφέρει οφέλη, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την οικονομία, την εργασία, την επιστήμη, την παραγωγή και την έρευνα.

Αναφορικά με τις δράσεις που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού ως βιώσιμου μοντέλου, η κα Γκαρά εισηγήθηκε μεταξύ άλλων:

 • Άμεση και έντονη εμπλοκή της εκπαίδευσης στον τομέα της οικο-καινοτομίας και οικο-τεχνολογίας.
 • Ισχυρές δημόσιες πολιτικές. Χρηματοδότηση της έρευνας.
 • Διευκόλυνση σε ομαλή μετάβαση από την έρευνα στην εφαρμογή.
 • Ενίσχυση του επιχειρείν και των νεοφυών επιχειρήσεων.
 • Πρόκριση καινοτομιών οι οποίες προσφέρουν ολιστική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.
 • Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους και τις δραστηριότητες κοινωνικής και παραγωγικής ζωής.
 • Δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για νέους και νέες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες δράσεις.
 • Διευκόλυνση και απλοποίηση των διοικητικών δράσεων και διαδικασιών.
 • Ενίσχυση καινοτόμων πιλοτικών σχεδίων.
 • Προώθηση δικτύων οικολογικής καινοτομίας σε τοπικό περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.
 • Προώθηση εφαρμογής οικολογικής τεχνολογίας και καινοτομίας από υφιστάμενες επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες.
 • Σύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα με την εφαρμογή οικολογικής καινοτομίας και έρευνας.

Κλείνοντας, η κα Γκαρά πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση σε ζητήματα που σχετίζονται με τις αλλαγές που επέρχονται στον τομέα της εργασίας και στο παραγωγικό μοντέλο, στην ανακοπή του brain drain σε σχέση με την οικολογική και περιβαλλοντική ενεργειακή καινοτομία και τεχνολογία και την εμπλοκή των νέων σε αυτές. Είναι αναγκαία η συζήτηση κι επεξεργασία για τα νέα επίδικα, για τα νέα ερωτήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η νέα γενιά, αλλά και τις νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας στα οποία πρέπει να απαντήσουμε, όπως ανέφερε.

Αναλυτικά η ομιλία:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστούμε και τους Εισηγητές για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τα στοιχεία που μετέφεραν στην Επιτροπή μας. Πράγματι συζητάμε έναν πάρα πολύ σημαντικό θέμα σήμερα στην Επιτροπή με πάρα πολλές προεκτάσεις και προφανώς δεν εξαντλείται το ζήτημα αυτό σε μία και μόνο ολιγόωρη συνεδρίαση. Άλλωστε, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω, ότι χρήζει βελτίωσης η οργάνωση της Επιτροπής μας και της συζήτησης μας διότι, αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί τέσσερις πολύ μεγάλες θεματικές ενότητες που απασχολούν και εμάς, και επιστήμονες, και επιχειρηματίες, τους νέους και τις νέες, ωστόσο, έχουμε μια προσέγγιση με αποσπασματικές εισηγήσεις με πολύ σπουδαίες πληροφορίες χωρίς να έχουμε ένα οργανωμένο υπόβαθρο και πάμε από το γενικό στο ειδικό.

Κυρία Πρόεδρε, έχουμε πάρει μια πρόσκληση για τη συνεδρίαση από κοινού δύο Επιτροπών και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ο τίτλος του θέματος. Αυτό που προσπαθώ και θα παρακαλούσα να πω, είναι να βελτιώσουμε την οργάνωση της συζήτησης μας στις Επιτροπές για πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, διότι αφορούν και εμάς και θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτήν τη συζήτηση η οποία διεξάγεται σε πάρα πολλά επίπεδα όπως αφορά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας παρακαλώ η συζήτηση για αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα να γίνεται πιο οργανωμένα -να γνωρίζουμε τις Εισηγήσεις, να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι Εισηγητές και να μη βάζουμε τεράστια ζητήματα σε μία πολύ μικρή συνεδρίαση. Διότι, έτσι, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα προσεγγίζουμε επιδερμικά και με γενικόλογες εισηγήσεις, χωρίς να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πολύ σημαντικά στοιχεία που αναφέρουν οι Εισηγητές και να χτίσουμε, να συζητήσουμε παραγωγικά, πάνω σε αυτά.

Με την παράκληση, λοιπόν, να οργανώνουμε καλύτερα τη συζήτησή μας,  έλεγα ότι έχουμε θέσει πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, από το θέμα και τον τίτλο της συζήτησής μας, που αφορούν στην περιβαλλοντική κρίση και την κλιματική κρίση που -το γνωρίζουμε και το βιώνουμε- επιφέρουν πάρα πολλές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας. Επίσης, προκαλούν πολυεπίπεδες αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, στο οικονομικό μοντέλο, στο εργασιακό μοντέλο, στο καταναλωτικό μοντέλο, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, γενικότερα στην εργασία, αλλά και στην καταναλωτική μας συμπεριφορά.

Όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι απαιτούνται άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, με την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, με στοχευμένες δράσεις, αλλά και με δημόσιες πολιτικές, οι οποίες θα «επιβάλλουν» – σε εισαγωγικά, αν μου επιτρέπετε ο όρος- την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας.

Σε αυτό το επίπεδο, η εμπλοκή και η συμβολή των νέων ανθρώπων, της νέας γενιάς, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο, σε σύνδεση με όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να συζητήσουμε και έχει ενδιαφέρον για να παράγουμε και στοχευμένη πολιτική και στοχευμένες προτάσεις.

Το ανέφεραν και οι προηγούμενοι ομιλητές, το έχουμε συζητήσει και σε άλλες Επιτροπές μας, ότι είναι σοκαριστικά τα στοιχεία από την 6η Ειδική Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή. Κυρίως, μας τονίζουν την ανάγκη για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής καινοτομίας και την εμπλοκή και τη συμβολή των νέων, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική επιλογή και προτεραιότητα. Εκεί έχουμε ευθύνη και εμείς ως πολιτικό Σώμα. Σύμφωνα με την Έκθεση αυτή, εκτιμάται ότι, μελλοντικά, η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας θα μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητες καταστάσεις και ραγδαίες και απρόβλεπτες επιπτώσεις.  Ειδικά για την Ευρώπη και κυρίως για τις μεσογειακές χώρες, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ακραίους καύσωνες -τους βιώνουμε, αύξηση δασικών πυρκαγιών -τις βιώνουμε, αύξηση έντονων βροχοπτώσεων, περιόδους ξηρασίας, πολύ μεγάλες και έντονες πλημμύρες και πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σταχυολογείται και στην 6η Ειδική Έκθεση, η οικολογική καινοτομία αποτελεί ανάγκη και αφορά τόσο σε προϊόντα, υλικά, υπηρεσίες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες όχι μόνο θα προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά, ταυτόχρονα, θα αξιοποιούν, με βέλτιστο τρόπο, και τους διαθέσιμους πόρους. Στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και τη χρήση περιβαλλοντικών τεχνολογιών, η οικολογική καινοτομία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία και ενίσχυση περισσότερο αειφόρων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και μπορεί να επιφέρει οφέλη, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την οικονομία και για την εργασία και για την ανάπτυξη της επιστήμης και της καινοτομίας.

Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ σημαντική η ευρεία διάδοση, αλλά και η εμπλοκή των νέων και της νέας γενιάς, σε πρακτικές οικο-καινοτομίας και οικο-τεχνολογίας, συνοδευόμενων από βασικά εργαλεία, γνώσεις και δεξιότητες. Εδώ πρέπει να εμπλέξουμε και την εκπαίδευση. Να συζητήσουμε πολύ σοβαρά για την εμπλοκή της εκπαίδευσης στον τομέα αυτό.

Επίσης, πρέπει να συζητήσουμε και τις δράσεις που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού ως βιώσιμου μοντέλου.

Οφείλουμε και εμείς ως πολιτεία να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο και τα εργαλεία, να στηρίξουμε καινοτόμα εγχειρήματα και δράσεις των νέων, προωθώντας την οικολογική καινοτομία, την παραγωγή και την έρευνα.

Γι’ αυτό και απαιτούνται ουσιαστικές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή, αλλά κυρίως απαιτούνται ισχυρές δημόσιες πολιτικές με τη χρηματοδότηση της έρευνας και τη διευκόλυνση σε ομαλή μετάβαση από την έρευνα στην εφαρμογή, ενίσχυση του επιχειρείν και την ενίσχυση με κίνητρα των νεοφυών επιχειρήσεων, την πρόκριση καινοτομιών οι οποίες προσφέρουν ολιστική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους και τις δραστηριότητες κοινωνικής και παραγωγικής ζωής, τη δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για νέους και νέες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες δράσεις, αλλά και τη διευκόλυνση των διοικητικών δράσεων και του διοικητικού πεδίου με τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και όλης της διοικητικής διαδικασίας που απαιτείται. Επίσης, την ενίσχυση καινοτόμων πιλοτικών σχεδίων, προώθηση δικτύων οικολογικής καινοτομίας σε τοπικό περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο, την προώθηση εφαρμογής οικολογικής τεχνολογίας και καινοτομίας από υφιστάμενες επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Σύνδεση του πρωτογενής με το δευτερογενή τομέα με την εφαρμογή οικολογικής καινοτομίας και έρευνας.

Προφανώς θα μπορούσα να αναφέρω και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να προσθέτουμε όλοι σε αυτή τη λίστα των αναγκών και των προτάσεων. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε από την πλευρά μας ένα οργανωμένο και φιλικό περιβάλλον για την έρευνα, την καινοτομία, αλλά και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών καινοτομιών και της περιβαλλοντικής πολιτικής και δράσης. Ένα πεδίο, το οποίο κυρίως αφορά και εμπλέκει τους νέους και τις νέες τόσο στο επίπεδο της έρευνας όσο και στο επίπεδο της παραγωγής και της εφαρμογής καινοτόμων δράσεων και τεχνολογιών.

Θα είχε ενδιαφέρον στην επόμενη συνεδρίαση ή σε κάποια άλλη συνεδρίαση των Επιτροπών μας, να συζητήσουμε και τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις αλλαγές που επέρχονται στον τομέα της εργασίας που είναι πάρα πολύ σημαντικές και ραγδαίες, στις αλλαγές που έρχονται στο παραγωγικό μοντέλο, στην ανακοπή του brain drain, σε σχέση με την οικολογική και περιβαλλοντική ενεργειακή καινοτομία και τεχνολογία. Να συζητήσουμε, τέλος, για τα νέα επίδικα, για τα νέα ερωτήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η νέα γενιά, αλλά και τις νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας στα οποία πρέπει να απαντήσουμε εμείς και να εμπλακούν οι νέοι μας.

Ευχαριστώ πολύ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Σουφλί: Έκθεση φωτογραφίας πουλιών της περιοχής του Έβρου στο Κουκουλόσπιτο

4 ντόπιοι φωτογράφοι εκθέτουν συλλογή φωτογραφιών από πουλιά άγνωστα και γνωστά της περιοχής του Έβρου. Νάσος Ναλμπάντης, Απόστολος Τσιομπανούδης, Αντώνης Βαμβακόπουλος και η Ελένη...