Την αντίδρασή της για τον αποκλεισμό του Έβρου, από τις εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν στους λογαριασμούς ρεύματος των πληγέντων της Αττικής, εκφράζει η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά. Με ερώτησή της στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά να συμπεριληφθούν στην έκπτωση και οι πληγείσες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στον Νομό Έβρου, από τα πρόσφατα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν την περιοχή και προκάλεσαν πολυήμερες διακοπές ρεύματος.
Η κα Γκαρά στην ερώτησή της υπενθυμίζει πως κατά τη διάρκεια των έντονων χιονοπτώσεων που έπληξαν τον Νομό Έβρου στις 26 Ιανουαρίου, προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα πολλά χωριά στον Έβρο να παραμείνουν χωρίς ρεύμα μέχρι και τρεις ημέρες. Με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή να είναι υπό το μηδέν.
Επίσης σημειώνει πως καταστροφές και διακοπές ρεύματος επί μακρόν είχαμε στον Έβρο και κατά την κακοκαιρία που έπληξε τον νομό στις 12 Ιανουαρίου.
Κατόπιν όλων των παραπάνω η Βουλευτής Έβρου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και ο Νομός Έβρου στην έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα – της τάξης του 30% για ένα μέσο μηνιαίο λογαριασμό – που ανακοινώθηκε για τους πληγέντες της Αττικής από την κακοκαιρία «Μήδεια» που πρόσφατα έπληξε τη χώρα και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να παραμείνουν χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες.
Διερωτάται η κα Γκαρά αν για την κυβέρνηση της ΝΔ οι κάτοικοι του Έβρου υπολείπονται σε κάτι των κατοίκων των Βορείων Προαστίων στην Αττική, γιατί υιοθετείται η διαιρετική λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ισχύουν εκπτώσεις αναλόγως του που διαμένει κάποιος, και, τέλος, γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει για μία ακόμη φορά πολιτικές που αποτελούν διάκριση εις βάρος των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, για τον οποίο αποδεικνύεται πως «κόπτεται» μόνο στα λόγια.
Τέλος, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το γεγονός πως 1,5 χρόνο τώρα δεν στελέχωσε τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, αλλά τον μετέτρεψε σε «θερμοκήπιο» γαλάζιων υπεραμοιβόμενων στελεχών καθώς ενδιαφερόταν μόνο για την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι επιθεωρήσεις του δικτύου πριν εκδηλωθούν τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, ούτε και προετοιμάστηκαν σωστά τα συνεργεία αποκατάστασης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: «Να συμπεριληφθεί και ο Νομός Έβρου στις διατάξεις για την παροχή ρεύματος με έκπτωση λόγω κακοκαιρίας»
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια» και του «χιονιά» που έπληξε τη χώρα, όλο το πανελλήνιο έγινε μάρτυρας της πρωτοφανούς ανικανότητας και αποδιοργάνωσης που χαρακτηρίζει τη κυβέρνηση της ΝΔ. Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη αποδείχθηκε ένα συνονθύλευμα ανίκανων πολιτικών στελεχών που ναυάγησε απέναντι σε μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί 10 ημέρες νωρίτερα. Οδήγησε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά – κυρίως στην Αττική – να παραμείνουν μέχρι και 5 ημέρες χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο. Εξίσου μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία του κόσμο και από την έλλειψη νερού, επίσης για μέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις και τον οδυνηρό αντίκτυπο που είχαν για τον ίδιο και το κόμμα του οι εικόνες με τα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, αναγκάστηκε να καταφύγει σε ανακοινώσεις για εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των πληγέντων από την κακοκαιρία.
Βέβαια, δεν βρήκε κουβέντα να πει για τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρική Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) τον τελευταίο 1,5 χρόνο: δεν στελεχώθηκε με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, αλλά μετατράπηκε σε θερμοκήπιο γαλάζιων «υπεραμοιβόμενων» παιδιών, ενώ δεν προχώρησαν οι επιθεωρήσεις του δικτύου πριν την κακοκαιρία και δεν προετοιμάστηκαν συνεργεία αποκατάστασης. Και όλα αυτά γιατί μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί ένα φυσικό μονοπώλιο.
Ακόμη, όμως, και για τις εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά που επλήγησαν και έμειναν χωρίς ρεύμα – η ΔΕΗ κάνει λόγο για έκπτωση για ένα μέσο μηνιαίο λογαριασμό της τάξης του 30% – ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ ξέχασαν για μία ακόμη φορά τον Έβρο και την ακριτική Ελλάδα, επιλέγοντας να ισχύσουν αυτές μόνο για την Αττική.
Υπενθυμίζω πως πολύ πρόσφατα, συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου, ο Νομός Έβρου επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, πολλά χωριά στον Έβρο παρέμειναν χωρίς ρεύμα. Εν μέσω κακοκαιρίας και με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν να είναι υπό το μηδέν. Χαρακτηριστικά αναφέρω τα χωριά στον ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου.
Ταυτόχρονα θα ήθελα να υπενθυμίσω πως μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στον Έβρο και κατά τη 12η Ιανουαρίου, όταν και σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σχεδόν στο σύνολο του Νομού, με αποτέλεσμα και τότε να υπάρξει πολυήμερη διακοπή ρεύματος σε πολλά χωριά, ενώ νέες καταστροφές και πλημμύρες σημειώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου κυρίως στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μάλιστα, με τραγικό αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο πυροσβέστης Γιάννης Ζαφειρόπουλος την ώρα του καθήκοντος.
Γίνεται κατανοητό πως η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε μπορεί ούτε έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει πολιτικές που για ίδια περιστατικά, εν προκειμένω σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτρισμού λόγω κακοκαιρίας, προβλέπουν διαφορετικές λύσεις και μέτρα, αναλόγως του αν μένει κάποιος στον Έβρο, στην Αττική ή αλλού.
Γίνεται κατανοητό πως η διαιρετική λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά» με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» για τις τεράστιες ευθύνες που την βαραίνουν από την καταστροφική διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Γίνεται κατανοητό πως οι κάτοικοι του Έβρου δεν υπολείπονται σε τίποτα των κατοίκων των Βορείων Προαστίων Αττικής, έχουν τα ίδια δικαιώματα, και κατά συνέπεια ζητούν και απαιτούν να τύχουν ίσης μεταχείρισης.
Γίνεται κατανοητό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που σε κάθε ευκαιρία διατείνεται – στα λόγια – πως ο Έβρος αποτελεί για την ίδια προτεραιότητα, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που για μία ακόμη φορά αποτελούν διάκριση εις βάρος των κατοίκων του Έβρου.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
– Θα συμπεριληφθούν και οι πληγέντες κάτοικοι του Έβρου κατά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν τον Νομό το τελευταίο διάστημα και οδήγησαν στο να παραμείνουν επί σειρά ημερών – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – δίχως ρεύμα λόγω καταστροφών στο δίκτυο, στις ευεργετικές εκπτωτικές διατάξεις που ανακοινώθηκαν για τους κατοίκους της Αττικής;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Γκαρά Αναστασία