fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Ν. Γκαρά: «Εμπαιγμός για τους κατοίκους της Σαμοθράκης η μη απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

- Χορηγούμενη-

Τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή των Ελλήνων 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσας Γκαρά.

Όπως αναφέρει η κα Γκαρά, οι καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου ξεπερνούν τους εννέα μήνες, με αποτέλεσμα από τη μία τον εμπαιγμό των κατοίκων και από την άλλη, την απαξίωση και τον ευτελισμό του εμβληματικού αυτού μέτρου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των κατοίκων των νησιών και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται, ότι μόλις πριν λίγες ημέρες έγιναν επιλέξιμα και πληρώθηκαν τα εισιτήρια μόνο του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2021! Ενώ για τα εισιτήρια του έτους 2022 δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα επιλεξιμότητας. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα του οποίου η απόδοση επίσης εκκρεμεί από τις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, για τις οικογένειες και τους επιχειρηματίες της Σαμοθράκης, η μη απόδοση του Μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί πλήγμα στον προϋπολογισμό τους, καθώς δεν μπορούν να αποφύγουν την μετακίνησή τους προς την  Αλεξανδρούπολη για να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (π.χ. τραπεζικά καταστήματα), είτε εάν χρειαστεί να επισκεφτούν δημόσιες δομές υγείας, είτε για προμήθειες και άλλους λόγους.   

Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, στον ηλεκτρισμό, στην ενέργεια και στα καύσιμα οι αυξήσεις είναι πρωτοφανείς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, στην στήριξη της νησιωτικότητας, της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, όχι μόνο στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους των νησιών.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο σημειώνονται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε το μέτρο να οδηγείται σε απαξίωση και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να λάβουν άμεσα την επιδότηση που δικαιούνται για καύσιμα και εισιτήρια;

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Εξοργιστικές καθυστερήσεις και απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους κατοίκους της Σαμοθράκης και των υπόλοιπων νησιών συνεχίζονται, με αποτέλεσμα από τη μία τον εμπαιγμό τους και από την άλλη την απαξίωση και τον ευτελισμό του μέτρου, το οποίο θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να συμβάλει στην ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας και της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν επισημάνει με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, σε ότι αφορά στο νησί της Σαμοθράκης, οι οποίες τότε άγγιζαν τους 8 μήνες.

Τρεις μήνες αργότερα το μόνο που διαπίστωσαν οι κάτοικοι του νησιού είναι τον εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης, αφού διαπίστωσαν ότι στα τέλη Αυγούστου 2022 έγιναν επιλέξιμα και πληρώθηκαν τα εισιτήρια μόνο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2021! Για τα εισιτήρια του έτους 2022 δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα επιλεξιμότητας, παρά τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, γεγονός που επαναφέρει τις καθυστερήσεις στους 8 και πλέον μήνες. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα του οποίου η απόδοση επίσης εκκρεμεί από τις αρχές του έτους.

Οι πρωτοφανείς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις σημερινές συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους της Σαμοθράκης. Ταυτόχρονα ταυτίζονται με την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Επειδή η απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των νησιών θα επέφερε μια ελάφρυνση στους ήδη βεβαρημένους προϋπολογισμούς τους εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, των ακτοπλοϊκών, των τροφίμων, των πρώτων υλών, των ειδών πρώτης ανάγκης κ.λ.π.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Για ποιο λόγο σημειώνονται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε το μέτρο να οδηγείται σε απαξίωση;
  •  Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να λάβουν άμεσα την επιδότηση που δικαιούνται για καύσιμα και εισιτήρια;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Τάνια

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερώπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Με το δεξί το Προαγωνιστικό τμήμα του ΟΦΘΑ!

Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης μας " Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης " η 1η Ημερίδα Προαγωνιστικών κατηγοριών (ηλικίες 9-12 ετών) με...