fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Γκαρά: «Χωρίς ακτινολόγο και παιδίατρο το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης»

- Χορηγούμενη-

Τις σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης φέρνει με ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Όπως αναφέρει η κα Γκαρά στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, το ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας δε θα μπορεί πια να εξυπηρετεί τους πολίτες που απευθύνονται σε αυτό, καθώς ο μοναδικός χειριστής – τεχνολόγος συνταξιοδοτείται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι ο πληθυσμός της Αλεξανδρούπολης και των κοντινών οικισμών, που ξεπερνά τις 70.000, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί για μια σειρά από εξετάσεις, όπως απεικονιστικές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαστογραφίες, Μ.Ο.Π. πανοραμικές). Σημειώνεται δε, ότι το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί καιρό τώρα στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί κάποια λύση.

Επιπλέον, τονίζει η Βουλευτής Έβρου, ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα για τα χιλιάδες παιδιά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας από την έλλειψη παιδιάτρου. Τονίζει μάλιστα, ότι δεν υπάρχει παιδίατρος όχι μόνο στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, αλλά σε καμία δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αλεξανδρούπολης.

Κλείνοντας υπενθυμίζει, ότι για την απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν οι ελλείψεις σε ιατρούς ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με τις ιδεοληπτικές πολιτικές της εγκαταλείπει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας εις βάρος των πολιτών, οι οποίοι επιπλέον μαστίζονται από το βάρος της ακρίβειας σε ρεύμα, καύσιμα και αγαθά. Ιδιαίτερα μάλιστα στην ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή του Έβρου, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να βιώνουν την ερήμωση και την υγειονομική ανασφάλεια.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης και ποιές επιπλέον ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο, ώστε να υποστηρίξει τις υγειονομικές δομές στον Νομό Έβρου από περαιτέρω υποβάθμιση

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ελλείψεις σε ιατρούς στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης»

Σημαντικές ελλείψεις σε ιατρούς αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης. Το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί τους περισσότερους από 70.000 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της COVID-19, ενώ καθημερινά πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό δειγματοληψιών για rapid test και για PCR-test.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης, καθώς ο μοναδικός χειριστής – τεχνολόγος συνταξιοδοτείται εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και θα παραμείνει ένας μόνο ιατρός ακτινολόγος. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες δεν θα μπορούν πια να εξυπηρετηθούν για μια σειρά από εξετάσεις, όπως απεικονιστικές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαστογραφίες) αλλά θα υπάρξει και αδυναμία ανταπόκρισης στο πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» (Μ.Ο.Π. πανοραμικές). Σύμφωνα μάλιστα με το Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Θράκης, το ζήτημα έχει επισημανθεί εδώ και καιρό στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης), χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια λύση.

Επιπλέον, τεράστιο είναι και το πρόβλημα στην ειδικότητα της παιδιατρικής. Παιδίατρος δεν υπάρχει όχι μόνο στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, αλλά σε καμία πλέον δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αλεξανδρούπολης! Γεγονός που σημαίνει, ότι η δημόσια παιδιατρική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν υπάρχει για τα χιλιάδες παιδιά της πόλης και των κοντινών οικισμών.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας μεγάλα ποσά, εάν και εφόσον βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις ιδεοληπτικές πολιτικές της εγκαταλείπει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών. Μοναδικός σκοπός της η ιδιωτικοποίηση της υγείας εις βάρος των πολιτών, οι οποίοι επιπλέον μαστίζονται από το βάρος της ακρίβειας σε ρεύμα, καύσιμα και αγαθά. Ιδιαίτερα μάλιστα στην ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή του Έβρου οι κάτοικοι συνεχίζουν να βιώνουν την ερήμωση και την υγειονομική ανασφάλεια.

Επειδή, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αφήνουν υγειονομικά ακάλυπτο τον πληθυσμό της Αλεξανδρούπολης και των κοντινών οικισμών.

Επειδή, η υγεία οφείλει να παρέχεται προς όλους ανεξαιρέτως ως δικαίωμα.

Επειδή, στρατηγικά υποβαθμίζονται από την Κυβέρνηση οι υγειονομικές δομές του Νομού Έβρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης;

2. Ποιές επιπλέον ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο, ώστε να υποστηρίξει τις υγειονομικές δομές στον Νομό Έβρου από περαιτέρω υποβάθμιση;

H ερωτώσα Βουλευτής

Γκαρά Αναστασία

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο