16.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε σήμερα 25 Μαρτίου – Δείτε συνταγή

- Χορηγούμενη-

Έφτασε η ώρα για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς στις 25 Μαρτίου έχει πάντα την… τιμητική του.

Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά.

Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο σήμερα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με το ψάρι.

Μπορείς να το ετοιμάσεις με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.

Δείτε την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Συστατικά

4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 φλιτζάνια αλεύρι
30 ml ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: 1/2 φλιτζάνι λάδι

4-5 σκελιδες σκόρδο
3 φέτες μουσκεμενο μπαγιάτικο ψωμί
50 γρ κουκουνάρια
3 κ.σ ξύδι
Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Τρόπος μαγειρέματος

  1. Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψε τα φιλέτα σε κομμάτια και άφησέ τα σε νερό από το βράδυ.

  2. Την ώρα που είναι να ετοιμάσεις το φαγητό σου, στράγγιξε τον μπακαλιάρο απότ ο νερό και πέρασέ τον από το αλεύρι.

  3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλε το ελαιόλαδο αν κάψει και ψήσε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

4. ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Βάλε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και την ζάχαρη και χτύπησέ τα να πολοτοποιηθούν.

  1. Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς το μείγμα σου.

  2. Στίψε με τα χέρια σου το μουσκεμένο ψωμί και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτύπησε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.

Και…έτοιμος ο μπακαλιάρος! Καλή όρεξη!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Ο πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου για τον ρόλο της...

Συνέντευξη παραχώρησε στο Zougla.gr και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζάνη ο πρώην αξιωματούχος της CIA Τζον Κυριάκου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μιλά για την...

Κάδοι ανακύκλωσης στους Οικισμούς του Δήμου Σουφλίου

Πολύ σύντομα νέοι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και μεταλλικών συσκευών θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία οικισμών του Δήμου Σουφλίου. "Η προσπάθειά μας για την περαιτέρω...

Κώστας Τσιάρας: Μέχρι τέλος Μαΐου η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά...

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους τις Περιφέρειες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής...

Απάτες σε συναλλαγές με κάρτες: Έκαναν φτερά 22,6 εκατ. ευρώ το...

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών το 2024 σε συνδυασμό με τα ψηφιακά όπλα που ενεργοποιήθηκαν όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές...

Αλεξανδρούπολη: Κομβικό Σημείο στον Οικονομικό Διάδρομο ΙΜΕC

Η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται σε κομβικό κόμβο του νέου Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC), μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

Ξάνθη: Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση

Μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών και το κύριο σκέλος της θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα...

Ορεστιάδα: Πιλοτικές καλλιέργειες κινόα και καμελίνας ως φυτά του μέλλοντος

Στροφή στις καλλιέργειες επιχειρούν οι αγρότες στον Έβρο, αναζητώντας φυτά με λιγότερες ανάγκες σε ποτίσματα και λιπάσματα. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Παρασκευοπούλου παρακολουθεί την...

Δ. Σταμενίτης από την Ξάνθη: «Με χειροπιαστές παρεμβάσεις στηρίζουμε την ανάπτυξη...

Στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη από το Κυβερνητική Κλιμάκιο στην Π.Ε. Ξάνθης συμμετείχε χθες Πέμπτη ο Υφυπουργός Αγροτικής...

Διαβασε και αυτο