fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Μνημείο» χαρακτηρίστηκε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

- Χορηγούμενη-

“Με αισιοδοξία χαιρετίζουμε την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/ 366785/ 38239/ 2945/891/22.11.2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 754/τ.Δ΄/ 17.12.2019, βάση της οποίας χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, το κτίριο που ευτυχής συγκυρία έφερε να στεγάζει το ΕΜΘ.
Το κτίριο/μνημείο που κρατά ακόμα την αύρα από τον πρώτο οικιστικό πυρήνα της πόλης περνά στις επόμενες γενιές μέσα από την αλληλεπίδραση του ΕΜΘ με την τοπική κοινωνία.
Ένα ακόμα τεκμήριο της συλλογικής μας ταυτότητας” αναφέρει σε ανάρτησή της Αγγελική Γιαννακίδου.

Ολόκληρη η απόφαση έχει ως εξής:
«Σας ανακοινώνουμε ότι με τη συνημμένη Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/366785/38239/2945/891/22.11.2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 754/τ.Δ΄/ 17.12.2019, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, το κτήριο επί της οδού 14ης Μαΐου 63, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, φερόμενης ιδιοκτησίας Μαρίας και Γεωργίου Παπαθανασίου, χωρίς τη μεταγενέστερη επιμήκη ισόγεια όμορη προσθήκη, το λιθόκτιστο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα και τις νεωτερικές κατασκευές (μεταλλικά και ξύλινα στέγαστρα) στον ακάλυπτο χώρο, προς την νότια πλευρά της αυλής του ακαλύπτου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1β΄ του Ν. 3028/2002.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο διατηρεί σχετικά αναλλοίωτα τα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελώντας σημαντικό τεκμήριο της εξέλιξης του οικισμού του “Δεδέαγατς” (Αλεξανδρούπολη) αλλά και της ευρύτερης περιοχής από οικονομική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και πολιτισμική άποψη.

Κατά συνέπεια, πληροί τις προϋποθέσεις του παραπάνω νόμου για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω νεώτερου μνημείου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Γ΄ Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου 9, Τ.Κ. 104 33 – Αθήνα, τηλ. 210/52.19.029 και Yπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θερμοπυλών 1, 671 00 – Ξάνθη Τηλ. 25410/26760)».

Η ιστορία του κτιρίου (από το Wikipedia)
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στεγάζεται στο πέτρινο νεοκλασικό της 14ης Μαΐου, αρ. 63, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Όπως μαρτυρεί η λαξευμένη χρονολογία, το σπίτι κτίστηκε το 1899 και αποτέλεσε την εξοχική κατοικία του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη από την Αδριανούπολη.

Η σημαντικότητα της μεγάλης οικογένειας των Αλτιναλμάζηδων είναι προφανής και από όσα γράφει σε έκθεσή του το 1863 προς το Υπουργείο Εξωτερικών ο πρόξενος Α.Δοσκας καθώς αναφερόμενος σε έναν από τους αδελφούς Αλτιναλμάζη τον χαρακτηρίζει ως «τον πλουσιότερο και χαίροντα μεγαλυτέραν επιρροή εις την πόλη μεταξύ των ομογενών». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από την ίδια αυτή οικογένεια προήλθε ο πρώτος κατά σειρά δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μάλιστα εξελέγη τετράκις από το 1925 έως το 1948.

Στη συνέχεια το οίκημα πουλήθηκε από τη χήρα του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη, Ζηνοβία το 1937 βάσει προικοσυμφώνου στον παππού της Χρυσούλας Βασιλείου Ζαφειριάδου από το Ορταξί στην οποία και παραχωρήθηκε ως προίκα. Ο γάμος της τελευταίας με τον δικηγόρο Γρηγόριου Χρυσοστόμου από τη Σαμοθράκη έδωσε στο οίκημα νέα αίγλη καθώς ο Χρυσοστόμου διετέλεσε υπουργός εμπορικής ναυτιλίας.

Το 1998 μισθώθηκε και αποκαταστάθηκε από την οικογένεια του Πολυχρόνη Γιαννακίδη αποκτώντας μια καινούργια ζωή που εμπνέεται και οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης.

Το κτίριο αποκαταστάθηκε με τα πλέον σύγχρονα υλικά και εξοπλισμό ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογικής έκθεσης και λειτουργίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσίασε και το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό που είναι το παρακάτω:

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο