fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2022 (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, αλλά γιατί αποτυπώνει την αντίληψη της ΝΔ για μια προοδευτική πολιτική στα ζητήματα εργασίας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης «Δουλειές Ξανά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του επικαλέστηκε μία φράση του Ρούσβελτ λέγοντας: «Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια και αν είναι δεν μπορεί να αντέξει την σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της» για να επισημάνει: «Αντιπαλεύουμε την ανεργία από τον Ιούλιο του 2019. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Μέχρι τον Φεβρουάριο από 17,2 στο 12,8%. Είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Μεταναστευτικό, εθνικές προκλήσεις, πανδημία, διεθνής ενεργειακή κρίση, εισαγόμενες ανατιμήσεις, ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε δε: «Διαψεύστηκαν οι δυσμενείς προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και πέτυχε αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν, γιατί εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία μετά την Ισπανία. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, όμως είναι δεδομένο ότι ροκανίζονται όσα κέρδισαν από την ανεργία και η άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί το πρόβλημα της ακρίβειας να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών οικονομιών αλλά χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση και για αυτή θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα υλοποιήσει μια νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1/5/2022!».

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν
Ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε έχει να βάλει διασύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και αγοράς. Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, πρέπει να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες στους μακροχρόνια άνεργους αλλά και να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται σε επιδόματα.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα:

1) μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για περισσότερο από 1 έτος. 1 στους 3 ήταν άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια. Όμως την ίδια στιγμή που έχουμε δομικό πρόβλημα. Σήμερα 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με προσόντα. Σε αυτή την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε. Είναι μια εθνική πρόκληση: όχι επιδοτώντας τη διαχείριση της ανεργίας αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων. Κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το προσωπικό του ψηφιακό σχέδιο δράσης. Και σε αυτό το μεσοδιάστημα θα επιδοτείται με 300 ευρώ και αυτό θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά. Ο εργαζόμενος θα εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας και αφού βρει δουλειά.

2) η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης: Είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς. Δισεκατομμύρια ενδεχομένως κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησαν, δεν πέτυχε τον βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί. Θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και θα αμείβονται σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.

3) η ίδια η λειτουργία του ΟΑΕΔ- το έργο του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ είναι σημαντικό, γιατί κληρονομήσαμε ένα γραφειοκρατικό και συνειδητά ανοργάνωτο οργανισμό. Αυτό υποδήλωνε την εκτεταμένη μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή. Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν για χρόνια χωρίς να το δικαιολογεί η οικονομική τους κατάσταση, ενώ θα διαγραφούν και όσοι επί 3 φορές έχουν αρνηθεί να εργαστούν σε κατάλληλες για αυτούς θέσεις. Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, πρωτίστως προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στη δράση».

Ο ΟΑΕΔ γίνεται «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης»
«Το νομοσχέδιο συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισής της εργασίας μετατρέποντας τον πρώην ΟΑΕΔ από παγίδα σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής ανταμοιβής», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε 33 μήνες τριπλασιάστηκαν οι ρυθμοί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, συνεχίζεται η επιδότηση των εισφορών για 150.000 νέες θέσεις εργασίας, καθιερώθηκε το νέο ένσημο, τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η κάρτα εργασίας που θα προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες εργοδοτών. Από το ταμείο ανάκαμψης θα διοχετευτούν πάνω από 1 δις ευρώ για δράσεις κατάρτισης. Για 500.000 ωφελούμενους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Για την αύξηση μισθών
Ο πρωθυπουργός σημείωσε για την αύξηση των μισθών ότι: »Σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα οι μισθοί. Εδώ δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση. Το χρέος μας για τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα επιμερίσει δίκαια αυτό που ζητούμε ως κοινωνία».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Δήμος Σουφλίου: 31 χιλιόμετρα νέο και ασφαλές οδικό δίκτυο

Ο Δήμαρχος Σουφλίου Καλακίκος Παναγιώτης και η  «ΑΚΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και δ.τ. «ΑΚΜΩΝ Α.Τ.Ε.» υπέγραψαν τη σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού  2.585.000,00 € που...