Οφείλει κανείς, όταν χρειαστεί, να προσφεύγει σε αξιώματα των μαθηματικών, όπως εκείνο που λέει ότι η ευθεία είναι η συντομότερη ένωση δύο σημείων. Και ότι από δύο σημεία διέρχεται μια μόνο γραμμή. Γιατί μπορεί ως καμπύλη να ορίζεται μια γραμμή που κανένα τμήμα της δεν είναι ευθεία γραμμή, όμως η ευθεία δεν έχει χάσει ποτέ το κύρος της. Παρόλα αυτά οι ημεδαποί πολιτικοί αξιωματούχοι σε τέτοια αξιώματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Η μόνη γραμμή που τους ενδιαφέρει, είναι το ομώνυμο πέρασμά της. Είτε είναι κομματική είτε πολιτική είτε κυβερνητική.
Αντίθετα με όλους αυτούς, εμείς δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στη ευρύτερη έννοια της γραμμής και γιαυτό ψάχνουμε δεόντως, μεταξύ των άλλων, το συγκεκριμένο θέμα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εδώ λοιπόν έχουμε δύο συγκεκριμένα όσο και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημεία. Το ένα είναι το σημείο “E” το επί του 26ου Μεσημβρινού δυτικότερο σημείο της τεθλασμένης γραμμής “ABCDE” της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ {βλέπετε: Η συμφωνία με την Αίγυπτο μπάζει από τρεις μεριές}. Το άλλο είναι το νοτιότατο σημείο, υπ αριθμόν “16” της συμφωνίας θαλασσίων ζωνών Ελλάδας Ιταλίας, ανάμεσα στις δύο χώρες {Βλέπετε εικόνα Α΄,} .
Αν όντως το “νιάου νιάου στα κεραμίδια σημαίνει γάτα”, τότε η Ελλάδα δεν έχει να κάνει κάτι άλλο, από το να συνδέσει τα δύο αυτά σημεία. Και μπορεί η τελική διαχωριστική γραμμή των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας Λιβύης να είναι τεθλασμένη, όμως και η ευθεία που προκύπτει με την κυριολεκτική της έννοια, από την ένωση των δύο σημείων, μας κάνει τη δουλειά, αρκετά καλά. Γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την οριοθετική γραμμή της Κρητικής ΑΟΖ {βλέπετε: εικόνα Α΄, & Κρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη}. Δηλαδή η ΑΟΖ Ελλάδας Λιβύης.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που έγκειται στο εξής: Από τη μια είναι το σημείο “Ε” της οριοθετικής γραμμής ABCDE της ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου, το οποίο είναι σαφώς καθορισμένο με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Από την άλλη υπάρχει επίσης και το κατώτατο σημείο “16” της συμφωνίας Ελλάδας Ιταλίας. Όμως για το δεύτερο, σύμφωνα με τα μνημονευόμενα στο κείμενο της συμφωνίας, δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται επίσης στο ίδιο γραπτό, να μετατεθεί ακόμη περισσότερο προς τα κάτω. Ότι δηλαδή αυτό που αναφέρεται στη συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας, με συντεταγμένες ως προς το Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς WGS-84, είναι προσωρινό.
Οπότε με την ευκαιρία της εισαγωγής στη Βουλή των Ελλήνων, της προς κύρωση συμφωνίας Ελλάδας Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών, πέραν των απωλειών, όπως οι μειώσεις των επηρειών νησιών, στο Βόρειο και Νότιο Ιόνιο, που αν μη τι άλλο παρέχουν, ως μη όφειλαν, επιχειρήματα στην Τουρκία, και πέραν από τα Ιταλικά αλιευτικά δικαιώματα, η ίδια η επικύρωση, από μόνη της, χωρίς μάλιστα και να το ξέρει, κάνει ένα καλό. Νομιμοποιεί το κατώτατο σημείο “16”, στο Νότιο Ιόνιο {βλέπετε Εικόνα Α΄,}. Έστω ως προς την προσωρινότητα.
Απομένει κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα: Ο λόγος για την μονομερή νομοθετική ανακήρυξη της Κρητικής ΑΟΖ, που σαφώς επιτρέπεται, με την ταυτόχρονη Ένωση του σημείου “E” της συμφωνίας με την Αίγυπτο, με το προσωρινά κατώτατο σημείο “16”, της συμφωνίας με την Ιταλία. Με άλλα λόγια μιλάμε για την άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Και εφόσον το σημείο “E” είναι απολύτως καθορισμένο, με το “16” ως προσωρινό, θα υπάρχει κάποια απώλεια θαλάσσιας έκτασης, έως την οριστική συμφωνία με τη Λιβύη, όταν θα επιλυθεί το Λιβυκό.
Όμως και αν ακόμη χάσουμε μέχρι την επίλυση του Λιβυκού, λίγα μίλια θαλάσσιου τόπου, δεν χάλασε ο κόσμος. Εδώ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, χάθηκαν μίλια επί μιλίων. Ακόμη και από τη λεκάνη του Ηροδότου. Ας μην διυλίζουν λοιπόν στην Αθήνα τον κώνωπα, όταν καταπίνουν την κάμηλο. Και μάλιστα πολλές φορές, μετά των υπολοίπων Ευρωπαίων, κάμηλο Τουρκίας.
Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι ούτε η Τουρκία θα τολμήσει να αρνηθεί το δίκαιο, την ορθότητα και την ηθική που βρίσκονται πίσω από την Ελληνική πολιτική αυτή ενέργεια και πράξη. Πέραν του ότι με την ψήφιση της πρωτοβουλίας που λέμε, για τη μονομερή ανακήρυξη της Κρητικής ΑΟΖ, και την οριοθέτηση μετά της οριοθετικής γραμμής “Ε”-”16”, την πιάνουμε στον ύπνο. Και όχι μόνο αυτή.
Η ουσία είναι ότι η κίνηση αυτή κάνει το κράτος των Αθηνών, Ελλάδα. Η οποία μεγαλώνει ίσαμε ολόκληρη Ελλάδα, από θάλασσα. Τόση είναι η θαλάσσια έκταση, μετά του ενάλιου πλούτου της, που προστίθεται στη γαλανή αυτή πατρίδα, της Ανατολικής Μεσογείου.
_________
{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δε δεύτερος, Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998},