fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με μεγάλες προσδοκίες διεξάγεται το 1st Oil & Gas Forum στην Αλεξανδρούπολη

- Χορηγούμενη-

Από το σήμερα το πρωί όπου συνεχίζεται και αυτή την ώρα, διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη το 1st Oil & Gas Forum που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

Στο 1ο συνέδριο Oil & Gas συζητούνται θέματα χάραξης ενεργειακής πολιτικής, ρυθμιστές με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς, χρηματοδότες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες και παρουσιάζονται μοναδικές ιδέες και λύσεις σχετικά με τα σύγχρονα θέματα που αφορούν στο δυναμικό ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο είναι, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, οι ομόλογοι Υπουργοί Σερβίας και Βουλγαρίας, Aleksandar Antic και Temenuzhka Petkova αντίστοιχα, καθώς και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

 

Σε δηλώσεις του Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος είπε πως σημαντικό αυτό συνέδριο γίνεται σε έναν πολύ επίκαιρο χρόνο για να μπουν οι βάσεις για μια συζήτηση που θα αποκαλύψει αν υπάρχουν ελληνικά κοιτάσματα κι αν είναι εκμεταλλεύσιμα. “Συζητάμε και για τους αγωγούς που μπορούν να κάνουν την Ελλάδα πραγματικά ενεργειακό κόμβο Το συνέδριο γίνεται σε έναν πραγματικά πολύ ευαίσθητο χώρο στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες για τη σημασία της Θράκης και την προστασία όχι μόνο της περιοχής αλλά και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από κάθε επιβολή. Θέλουμε το συνέδριο να θεσμοθετηθεί και να γίνεται κάθε χρόνο στη Β. Ελλάδα” επεσήμανε.

«Η επέκταση των έργων Φυσικού αερίου θα σταθεροποιήσει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη,» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και προχωρά σε τρία στρατηγικά σχέδια για το Φυσικό Αέριο:

Στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), του οποίου κατασκευάστηκε ήδη περίπου το μισό από το ελληνικό κομμάτι, με προοπτική το έργο να είναι λειτουργικό το 2020, στον Κάθετο Άξονα, (διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας ΙGB), και τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης.

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την αποσαφήνιση τού τι και πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα στον ενεργειακό τομέα. Διαμορφώθηκαν δε οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κομμάτι του μεγάλου ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε παρόντες και θέλουμε και στα Βαλκάνια οι φίλοι μας, να ακολουθήσουν κοινές στρατηγικές για να εξυπηρετήσουμε όλοι καλύτερα τα συμφέροντά μας» υπογράμμισε.

«Κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η ελεύθερη ενιαία διασφάλιση αγοράς φυσικού αερίου με την δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς» είπε στην ομιλία της η υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει πολιτική βούληση των τριών χωρών στα έργα διανομής Φυσικού Αερίου και η Ελλάδα και η Βουλγαρία εργάζονται από κοινού ώστε το 2018 να ξεκινήσει ο κάθετος άξονας διασύνδεσης, ενώ παράλληλα εργάζεται και με την Σερβία ώστε να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ Σερβίας -Βουλγαρίας. «Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν στην διαφοροποίηση πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου και πιστεύουμε ότι, ο ρόλος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα είναι καθοριστικός για να εξασφαλισθούν προσιτές τιμές στους καταναλωτές,» τόνισε.

«Το υγραέριο είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας και έχει σημασία να διασφαλίζεται η εισαγωγή του για την ασφάλεια των πολιτών μας που επηρεάζει και την οικονομία μας,» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Σερβίας Aleksandar Antic τονίζοντας πως «δεν πρέπει η ενέργεια να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης». «Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία διαλόγου και συγχρονισμού υλοποίησης των ενεργειακών προγραμμάτων. Οι συζητήσεις γίνονται σε φιλικό κλίμα και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την αλλαγή και τις προκλήσεις που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα» σημείωσε και τόνισε : «Είμαστε μπροστά σε μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια και εμείς οι μικροί πρέπει να είμαστε ενωμένοι, έξυπνοι για να εξασφαλίσουμε για τους λαούς μας και τα κράτη μας ένα σίγουρο μέλλον».

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt στην ομιλία του κατηγόρησε την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν ότι, χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και πως στόχος της Αμερικής είναι να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή αγορά της ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως « η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει φυσικό αέριο και από άλλες περιοχές και όχι μόνο από την Ρωσία».

Ο Γρηγόρης Στεργιούλης Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων από την πλευρά του είπε πως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και από τη φάση του σχεδιασμού και των μελετών έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε σε έναρξη εξορύξεων από τον επόμενο χρόνο στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αρχής γενομένης από τον κόλπο του Πατραϊκού “Το σημαντικότερο είναι η σύνταξη κοινοπραξίας μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων του Τotal και Exxon Mobil που πιστεύουμε ότι θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό σχέδιο το οποίο θα ζήσει η γενιά μας” επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, εξέφρασε τη στήριξη του επιμελητηρίου στα όσα ενεργειακά έργα θα γίνουν στο μέλλον στην περιοχή μας. Η συγκυρία έχει φέρει την Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο ως έναν ενεργειακό κόμβο. Εκτιμούμε ότι αυτό θα φέρει παράπλευρες ωφέλειες για την περιοχή, γιατί περιμένουμε μετά τη δημιουργία του τερματικού σταθμού LNG να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας” τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού σε σχέση με τον ενεργειακό χάρτη, είπε πως θα στηρίξει όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με την ενέργεια και γίνονται ή θα γίνουν στην περιοχή μας και τα οποία θα αναδείξουν την περιοχή της Θράκης σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό παίκτη. “Τόσο τα συμπεράσματα όσο και οι ιδέες που θα ακουστούν στο συνέδριο μας αφορούν άμεσα, είμαστε ήδη σε επαφή με την εταιρεία του LNG και είναι προφανές ότι και η χθεσινή υπογραφή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που αφορά την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου δίνει μια τρομακτική προστιθέμενη αξία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθόσον το εμπορικό κομμάτι, όσοι επενδυτές έρθουν εδώ θα τους ενδιαφέρει αν έχουν φτηνό, γρήγορο και ασφαλές μεταφορικό μέσο” κατέληξε.

 

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά ενέργειας που προσδίδουν μια σειρά από έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του δήλωσε χαρακτηριστικά, «Αν υπολογίσουμε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που διαθέτει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου, στον Πρίνο Καβάλας, ότι είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία και ότι παράγει ήδη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως η γεωθερμική, η αιολική και η υδροηλεκτρική, τότε γίνεται σαφές ότι με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα μπορούμε να πετύχουμε το στρατηγικό μας στόχο που είναι η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο για τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.»

Τέλος ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ανάφερθηκε στη θετική στάση του Δήμου για το έργο του LNG, στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας και τη συενεργσια με τον ΤΑΠ για την αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας.

Στην απογευματινή συνεδρίαση του Oil &Gas Forum θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων, οι ενεργειακές διασυνδέσεις και τερματικοί σταθμοί στην ΝΑ Ευρώπη, Φυσικού Αερίου-υγροποίηση και Εμπόριο, καθώς και Αγωγοί Αερίου και προκλήσεις στην ΝΑ. Ευρώπη.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Σουφλί: Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στο Διαδημοτικό Οδικό Δίκτυο...

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Σουφλίου Καλακίκου Παναγιώτη και του αναδόχου «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΟΝ. Α.Τ.Ε.», για το έργο που αφορά παρεμβάσεις για την αποκατάσταση...