fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μάθετε πως να πετύχετε την ιδανική γνωριμία μεταξύ των κατοικίδιων σας

- Χορηγούμενη-

Έχετε ήδη ένα αξιολάτρευτο σκυλάκι στο σπίτι να σας κρατάει συντροφιά. Πρόσφατα όμως αποφασίσατε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο σκύλο.
Παρά τον ενθουσιασμό σας, βλέπετε πως ο ήδη πιστός τετράποδος φίλος σας δεν χαίρεται ιδιαίτερα με τον ερχομό του μικρού του αδερφού. Αυτή η κατάσταση σας προκαλεί ανησυχία και στεναχώρια και είναι απολύτως φυσιολογικό.
Πράγματι, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνετε το ήδη υπάρχον φιλαράκι σας να δεχτεί ένα ακόμη κάτω από την ίδια στέγη.
Προτού βιαστείτε να το κατηγορήσετε πως είναι αντικοινωνικό ή εμφανίζει κάποιου είδους προβληματική συμπεριφορά, πάρτε μια βαθιά αναπνοή.
Αμέσως μετά σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε εσείς αν κάποιος άλλος έπαιρνε τις αποφάσεις για εσάς και σας ανάγκαζε να συγκατοικήσετε με ένα άτομο ακόμη; Μάλλον όχι και με τον καλύτερο τρόπο.
Παρακάτω θα δείτε έναν αναλυτικό οδηγό. Διαβάζοντας τον θα μάθετε πως μπορείτε να συμφιλιώσετε δύο σκυλάκια μεταξύ τους.

Μια ομαλή μετάβαση για όλους

Η πρώτη εντύπωση μετράει για όλους κι αυτό ισχύει εξίσου για τα σκυλιά. Θέλετε, λοιπόν, να συμπαθήσουν το ένα το άλλο και να τα πάνε περίφημα.
Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε μια θετική πρώτη εντύπωση είναι να την έχετε προγραμματίσει κατάλληλα.
Παράλληλα όμως, καλείστε να σεβαστείτε τα όρια τους. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς πιέζοντας τα να έρθουν σε επαφή μπορείτε να κάνετε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, έστω κι άθελα σας.
Θα πρέπει να δώσετε σημασία στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επαφή. Προτιμήστε ένα κοινό, ουδέτερο μέρος μέσα στο σπίτι – ιδανικά σε μια ασφαλισμένη και περιφραγμένη περιοχή.
Ξεκινήστε την αλληλοεπίδραση μεταξύ τους. Εδώ θα χρειαστείτε ένα ακόμη άτομο να σας βοηθήσει. Ταυτόχρονα θα πλησιάσετε τα ζωντανά, χωρίς όμως να τα αφήσετε από τα λουριά τους.
Αρχικά, τα δύο σκυλιά θα πρέπει να μπορούν να δουν και να μυρίσουν, αλλά όχι να ακουμπήσουν το ένα το άλλο. Παρατηρείτε τα προσεκτικά. Δείχνουν τρομαγμένα και διστακτικά; Ή φαίνονται περίεργα και χαλαρά;
Βέβαια, θα πρέπει και οι δύο χειριστές να γνωρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σώματος τους. Μόλις αντιληφθείτε πως και τα δύο ζωντανά είναι χαρούμενα και ενδιαφέρονται, φέρτε τα σε επαφή, κρατώντας τα όμως στο πλευρό σας.
Διατηρώντας φυσική απόσταση ανάμεσα τους, αρχίστε να περπατάτε πέρα δώθε και παράλληλα. Εάν και τα δύο φαίνονται να είναι κοινωνικά και φιλικά, μειώνετε σταδιακά την απόσταση μεταξύ τους.
Ιδανικά, θα πρέπει το ένα να καλεί το άλλο σε παιχνίδι. Εξίσου καλό είναι απλώς το να φαίνονται σχετικά χαλαρά. Μόλις νιώσετε έτοιμοι, βγάλτε τα λουριά τους και αφήστε τα να παίξουν λιγάκι – εννοείται πως δεν τα αφήνετε από τα μάτια σας.
Συγκεντρωμένα, άγρια βλέμματα, αργές και γεμάτες ένταση κινήσεις, κοκκάλωμα και παρόμοιες συμπεριφορές υποδηλώνουν πως βιάζεστε λιγάκι. Καλό είναι να μεγαλώσετε και πάλι την απόσταση ανάμεσα τους και να το πάτε πιο αργά.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η φυλή των ζώων πχ είναι διαφορετικό να συμβιώνει ένας σκύλος ράτσας λαμπραντόρ με κάποιο μικρόοσωμο και τελείως διαφορετικό ένα σκυλί Rottweiler!
Αφού έχουν ήδη γνωριστεί, λοιπόν, έρχεται η στιγμή να γυρίσετε σπίτι. Απομακρύνετε τυχόν αντικείμενα του σκυλάκου που είχα ήδη. Φέρτε το νέο κουτάβι μέσα, με την παράλληλη απουσία του άλλου.
Δώστε λίγο χρόνο στο νέο σας φίλο να εξερευνήσει το χώρο. Μετά, επαναφέρετε και το άλλο σκυλάκι και δοκιμάστε εκ νέου την επαφή τους.
Σε καμία περίπτωση, δεν συνίσταται να τα αφήνετε μόνα τους τον πρώτο καιρό – ειδικά αν υπάρχει αισθητή διαφορά μεγέθους ανάμεσα τους.
Μια καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο κλουβί, για να κρατήσετε το καινούριο σας κουτάβι ασφαλή όταν λείπετε.

Μέτρα προφύλαξης για κουτάβια

Να θυμάστε πως τα περισσότερα κουτάβια δεν καταλαβαίνουν πως ακριβώς πρέπει να συμπεριφέρονται κοντά σε ενήλικα σκυλιά. Έτσι, μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικά!
Θα τα δείτε να προσπαθούν να χοροπηδήξουν επάνω τους, να τα δαγκώνουν και να τους γαυγίζουν. Ομαλά κοινωνικοποιημένα ενήλικα σκυλιά είναι πολύ πιθανό πως θα ανέχονται την τρέλα των νιάτων – μέχρι ένα σημείο όμως.
Με λίγα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο να εκνευριστούν και να προσπαθήσουν να βάλουν τα μικρά στη θέση τους, γαυγίζοντας και κοιτώντας τα επιβλητικά. Αυτό ίσως το ερμηνεύσετε ως ένδειξη επιθετικότητας. Επί της ουσίας όμως, πρόκειται για ένα μάθημα.
Βέβαια, χρειάζεται προσοχή εκ μέρους σας. Αν δείτε τον παλιό κύριο του σπιτιού να γαυγίζει χωρίς λόγο στο νέο σύντροφο σας, καλείστε να δράσετε.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή όλων.

Μην ξεχνάτε όμως και τον πιστό σας φίλο

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να επικεντρωθείτε στο νέο κουταβάκι. Εξάλλου, θα απαιτεί την αμέριστη προσοχή και φροντίδα σας!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παρατήσετε τον πιστό σας φίλο. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη για κανέναν και σίγουρα δεν την κάνετε καλύτερη, αν τον αγνοείτε.
Φροντίστε, λοιπόν, να παραμείνετε συνεπείς απέναντι στον παλιόφιλο σας. Συνεχίστε να τον ταΐζετε, να τον βγάζετε βόλτα και να παίζετε μαζί του όπως παλιά.
Την ίδια στιγμή, καλό είναι να του επιτρέπετε να έχει και το δικό του προσωπικό χώρο, μακριά από το ενοχλητικό αδερφάκι του. Μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε κάποια διαχωριστική μπαριέρα για σκύλους.

Πάνω από όλα, θα πρέπει να θυμάστε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας, παλιά και καινούρια.
Η περίοδος προσαρμογής ενός νέου κουταβιού στο σπίτι σας μπορεί να σας φανεί μια δύσκολη πρόκληση στην αρχή. Κάτι τέτοιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν έχετε ήδη έναν σκύλο στο σπίτι.
Η υπομονή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας και των ορίων του καθενός είναι τα δύο κλειδιά της επιτυχίας. Με αυτά, θα μπορέσετε να συμβιώσετε αρμονικά με τα κατοικίδια σας πριν καν το καταλάβετε!

Το παραπάνω άρθρο έχει την επιμέλεια της ομάδας του blog για κατοικίδια Allaboutpets . Ευχαριστούμε το Evros24 για την φιλοξενία των άρθρων για τα αγαπημένα μας ζωάκια!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο