Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
14.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θΑν. Μακεδονία και Θράκη: Επέκταση θετικών μέτρων για ακριτικές περιοχές και για...

Αν. Μακεδονία και Θράκη: Επέκταση θετικών μέτρων για ακριτικές περιοχές και για στελέχη της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού – Την τροπολογία κατέθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκη

Με νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επεκτείνεται η περίμετρος τριών θετικών φορολογικών μέτρων που αφορούν κατοίκους μικρών οικισμών και ακριτικών περιοχών, καθώς και η χορήγηση επιδόματος στα στελέχη του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στις περιοχές της μεθορίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε ότι με τη νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε:

  • Επεκτείνεται η μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και για όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς με πληθυσμό από 500 έως 1.700 κατοίκους (αντί για 1.500 που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα), στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου και στους συνοριακούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Η σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ επεκτείνεται και σε φυσικά πρόσωπα των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς έως 1.700 κατοίκων, όχι μόνο στην Π.Ε. Έβρου, αλλά και στις παραπάνω περιφέρειες που εφάπτονται με τα σύνορα της χώρας.
  • Το μηνιαίο επίδομα των 130 ευρώ επεκτείνεται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις λιμενικές αρχές Μαρώνειας, Φαναρίου και Πόρτο Λάγος, καθώς και στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε μονάδες στα σύνορα της ηπειρωτικής μεθορίου, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας στην κριτική για τον χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής. Όπως είπε, «επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ο φόρος μερισμάτων μειώθηκε από 15% σε 10%, με έσοδα 173 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μείωση της ΝΔ σε 5%, το δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε και ο αναλογούν φόρος έφτασε τα 288 εκατ. ευρώ».

Συμπλήρωσε δε ότι σήμερα τα δηλωθέντα εισοδήματα μερισμάτων ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ και ο φόρος που αποδίδεται στο Δημόσιο είναι 386 εκατ. ευρώ. «Τα μέτρα μιλούν από μόνα τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διδυμότειχο: Ένας νεκρός από σύγκρουση φορτηγού με Ι.Χ.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 5.30 περίπου στον κόμβο Θυρέας επι του κάθετου οδικού...

Ο Εβρίτης πιλότος F-16 Δημήτρης Γκρορίδης πέταξε στον ουρανό της Αλεξανδρούπολης – «Ήταν ξεχωριστό, περηφάνεια για τον τόπο μου»

Η καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας χτύπησε χθες στην Αλεξανδρούπολη, όπου τα F-16 της ομάδας...

Η επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας: Νεκρός 39χρονος οδηγός Ι.Χ. στο θανατηφόρο τροχαίο στο Διδυμότειχο

Την 7η Νοεμβρίου 2025, τις πρωινές ώρες, σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης...

Αλεξανδρούπολη: Κυρία βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι με 1.000 ευρώ – Η συγκινητική κίνηση μητέρας και κόρης

Μια όμορφη ιστορία ανθρωπιάς εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύοντας πως η εντιμότητα...

Παρόμοια