fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: Ψήφισμα για πλειστηριασμούς

- Χορηγούμενη-

“Υπερασπιζόμενοι την πλήρη προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και οφειλές στο δημόσιο, ζητάμε την άμεση συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ και λήψη απόφασης με πλαίσιο την προστασία του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος και της κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν 1η Μαΐου και για τους Δήμους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σφίγγει ολοένα και περισσότερο τη θηλιά της φοροεπιδρομής και των κατασχέσεων σε βάρος της λαϊκής στέγης. Ποινικοποίησε τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες για την περιφρούρηση τους. Μέσα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης διαδοχικά οι κυβερνήσεις συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα σήμερα η λαϊκή οικογένεια, να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες της. Είναι οι ίδιες πολίτικες που προκλητικά ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες.

Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κυβέρνηση – Τρόικα προχωρούν για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αφού οι κατασχέσεις σε δημόσιο και δήμους ξεκινάνε από τα 500 ευρώ! Σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπερνούν τα 100 δισ. Ευρώ και το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.

Οι οφειλές σε δήμους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις τροχαίας – δημοτικής αστυνομίας, ΤΑΠ κλπ. Αυτές οι οφειλές, που αφορούν κατά βάση λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των δήμων ως ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην διεύρυνση και στην είσπραξη αυτών των εσόδων για τους δήμους πρώτον γιατί το κράτος κρατάει στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότηση τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς των Δήμων στα ματωμένα πλεονάσματα.

Για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων έχουν προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις από όλες τις κυβερνήσεις για την αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους δήμους, ευθυγραμμίζοντας το χρόνο και τις διαδικασίες παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, με έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο και τον καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης σε υπερεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές. Επιδιώκεται η τρομοκράτηση και η πίεση σε οφειλέτες ώστε να ανέβει το ποσοστό εισπραξιμότητας ανταποδοτικών τελών και φόρων που μπαίνουν διευρυμένα πια και από τους δήμους, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η γενίκευση της ανταποδοτικής – επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Όσες κορόνες ακούγονται, ότι ο λαός δεν κινδυνεύει και στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες, είναι κούφια λόγια. Στους μεγαλοοφειλέτες κάθε φορά τους χαρίζονται δάνεια και χρέη με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ χρωστάνε τα περισσότερα -και στους δήμους- και είναι αυτοί που ξεφεύγουν και σπάνια πληρώνουν.

Απαιτούμε : Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ο Δήμος με απόφαση του ΔΣ να απαιτήσει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.

  2. Συμβολικά και ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση και κατεύθυνση απαλλάσσοντας όλους όσους εντάσσονται στο ΚΕΑ, είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ πάνω από 65% , με εισοδηματικά κριτήρια, καταγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι που προσφεύγουν στις δομές φτώχειας των δήμων π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ.

  3. Να σταματήσει ο δήμος κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές.

  4. Να διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.

  5. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του να απαιτήσει από την κυβέρνηση τώρα να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ . ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ , ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΣ.

«να αποφασίσει η ΓΣ της ΚΕΔΕ να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικροοφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν. Με ευθύνη και  απόφαση που θα δίνει στα Δημοτικά Συμβούλια αφού γίνει νομοθετική ρύθμιση. Να το ζητήσουμε όμως εδώ. Συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτή την πολιτική βούληση στους ανθρώπους οι οποίοι είναι πάνω από 65% ανάπηροι, πολύτεκνοι, με τα στοιχεία όμως των εισοδηματικών κριτηρίων, πάρα πολύ φτωχοί, αυτοί που είναι στις κοινωνικές υπηρεσίες, αυτοί που εν πάση περιπτώσει έχουν καταλήξει να είναι στα συσσίτια».”

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

13η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο

Την 13η ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ συνδιοργανώνουν  οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Θράκης Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης στις 14 και 15 Ιουνίου 2024 στην ΞΆΝΘΗ και είναι αφιερωμένη φέτος στην ΠΡΌΛΗΨΗ των ασθενειών...