fbpx
14.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Επερώτηση για τις πλημμύρες στη Θάσο

- Χορηγούμενη-

ΘΡΑΚΗ                                                               Aλεξανδρούπολη  4/9/2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

- Χορηγούμενη-

            κ. Χ. ΜΕΤΙΟ Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. – Θράκης         

            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προς τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

  ΘΕΜΑ :Για τις πλημμύρες στην Θάσο

     Μια δυνατή, αλλά μικρής διάρκειας, Αυγουστιάτικη νεροποντή ήταν ικανή για να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα Λιμενάρια και στο δρόμο Σκάλα Μαριές – Μαριές. Μάλιστα πέρα από τις υλικές καταστροφές κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές.

Το παραπάνω γεγονός αντικειμενικά δείχνει ότι οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν μετά τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη δεν ήταν αποτελεσματικές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά και στο φθινόπωρο που έρχεται.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του Δήμου είναι μεγάλες γιατί υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που θεωρεί κόστος τα απαραίτητα για το λαό έργα, που δεν είναι για το λόγο αυτό επιλέξιμα και από την ΕΕ. Ο στόχος τους είναι να μπουκώσουν με χρήμα και προνόμια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να περάσουν χωρίς να βραχούν και από τη νέα κρίση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας και ας βουλιάζει στα λασπόνερα η ζωή και ο μόχθος του λαού.

Επανειλημμένα έχουμε θέσει το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων που είναι επιβεβλημένα για το νησί συνολικά. Ειδικά μετά και τις πυρκαγιές τα καμένα έχουν αφεθεί στην τύχη τους (π.χ. δεν έχει γίνει καμία δενδροφύτευση), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα προβλήματα, να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τα ελάχιστα έργα που υπάρχουν. Είναι επιτακτικό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προφυλαχτεί ο ορεινός όγκος να μην γεμίζουν οι χείμαρροι με φερτά υλικά και να καθαρίζεται από αυτά η κοίτη του χειμάρρου.

Πιο συγκεκριμένα για τα Λιμενάρια θεωρούμε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση του χωριού έχει να κάνει με τέσσερα έργα που μαζί με μικρές τοπικές παρεμβάσεις ανά γειτονιά, ανά περιοχή, όπως ο έλεγχος και καθαρισμός φρεατίων, οι ξεμπαζώσεις ρεμάτων, οι δενδροφυτεύσεις, θα περιορίσουν σημαντικά την ορμή του νερού.

Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού στον κεντρικό χείμαρρο Λιμεναρίωνμήκους 800 μέτρων. Τα πρώτα 100 μέτρα μαζί με τη γέφυρα στις εκβολές έχουν πραγματοποιηθεί και με την επίμονη παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή. Το έργο αυτό έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, μαζί με τη μελέτη και πρέπει να κατατεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας – Θράκης με κόστος 3.480.000 ευρώ.

Το δεύτερο είναι το αντιπλημμυρικό έργο του χειμάρρου των Καλυβίων, έργο που ξεκίνησε στην περιοχή «πλάστιγγα» όπου και προχώρησε ένα κομμάτι με τον εγκιβωτισμό, όταν στην τότε κοινότητα ασκούσε διοίκηση η παράταξη που στήριζε το ΚΚΕ, αλλά σταμάτησε από τους επόμενους και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα, σκοντάφτοντας και σε συμφέροντα ιδιωτών οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει το έργο. το έργο αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια να το εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας – Θράκης με κόστος …….

Το τρίτο αφορά τον δρόμο που πρέπει να κατασκευαστεί με τον «Μαθιάδικο λάκκο» και να γίνουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την διευθέτηση των όμβριων υδάτων που πρέπει να καταλήγουν στο Λάκκο με φρεάτια, σωληνώσεις, κτλ. Ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει «χτές».

Το τέταρτο αφορά τα νερά που καταλήγουν από το χωματόδρομο Καλπήνη/Καλύβια όπου έχει γίνει δρόμος αλλά τα νερά δεν έχουν ουσιαστικά διευθετηθεί.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας και για τα απαραίτητα μέτρα, έστω και κατόπιν εορτής, αποκατάστασης του χειμάρρου και των υπόλοιπων σημείων που υπήρξαν προβλήματα μιας και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση έργων αξίας 200.000 ευρώ όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά και είναι αμφίβολο αν τελικά θα υλοποιηθούν μιας και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί όσοι ανέλαβαν υπηρεσίες αποκατάστασης για τις προηγούμενες ζημιές του Νοεμβρίου.

Ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αναγκαίο άμεσα να πραγματοποιηθούν τεχνικά έργα που θα μειώνουν τον όγκο του νερού και θα το οδηγούν στον κεντρικό χείμαρρο.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι η προβληματική κατάσταση με το δίκτυο ύδρευσης Λιμεναρίων – Ποτού όπου μεγάλο τμήμα του είναι στον αέρα.

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης σε ποια μέτρα και ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να υπάρξει:

  • Άμεση ενίσχυση των κατοίκων που επλήγησαν για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Μέτρα ανακούφισής τους από τέλη, δάνεια, χρέη.
  • Αποζημίωση στο 100% των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.
  • Άμεση έναρξη υλοποίησης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -