fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Λ. Αυγενάκης: «Εξακολουθεί να εξαπατά τους αγρότες η Κυβέρνηση, για τη διευθέτηση των ‘κόκκινων’ δανείων»

- Χορηγούμενη-

Στην εκστρατεία εξαπάτησης που διεξάγει η Κυβέρνηση σε βάρος αγροτών και συνεταιρισμών αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρεται ο Γραμματέας Π.Ε. – Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η Κυβέρνηση, πιστή στην πάγια τακτική της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας χωρίς αντίκρισμα, συνεχίζει χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό να τάζει τα πάντα στους πάντες. Ένα από τα τελευταία περιστατικά της εκστρατείας εξαπάτησης που διεξάγει στις πλάτες του αγροτικού κόσμου, αποτελεί η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αγροτών και κτηνοτρόφων. Πρόκειται για τις οφειλές 35.000 αγροτών και 727 συνεταιρισμών στο υπό εκκαθάριση χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, που έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας και ανέρχονται σε 3,5 δις ευρώ. Η συνολική υπερχρέωση στον αγροτικό χώρο αγγίζει τα 7 δις ευρώ.

Στις 15 Μαρτίου 2017 ο αρμόδιος Υφυπουργός είχε δεσμευτεί στους εκπροσώπους των πτηνοτρόφων για ευνοϊκή μεταχείριση των δανείων που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και την διευκόλυνση αγοράς ζωοτροφών. Στις 19 Ιουνίου 2017, στο περιθώριο της 3ης Συνεδρίασης Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, ο αρμόδιος Υπουργός πρότεινε, για να μην εκποιηθεί η υποθηκευμένη αγροτική γη, να διαχωριστεί η υπέγγυα περιουσία των αγροτών σε αστική δηλ. τα σπίτια των αγροτών και αγροτική και η αστική να μείνει στην διάθεση της υπό εκκαθάριση Αγροτικής, ενώ η αγροτική γη να μεταφερθεί κατά κυριότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμού (ΟΔΙΑΓΕ), που με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε υπό την εποπτεία του Υπουργείου που προΐσταται, για να καλλιεργείται από τους αγρότες έναντι αντιτίμου. Αυτό σημαίνει ότι η αγροτική γη θα είναι κρατική και οι ιδιοκτήτες της εργάτες στα ίδια τους τα χωράφια και αυτό ο Υπουργός το θεωρεί «χρυσή τομή» στην επίλυση του προβλήματος!»

Η παρέμβαση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι: «Μόλις προχθές (10-09-2017), ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση.

Στήνοντας για ακόμα μια φορά ένα θλιβερό σκηνικό κενών και ανεφάρμοστων υποσχέσεων, και ενώ δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν εξώδικα για τα εν λόγω δάνεια που οι αγρότες δεν μπορούν να εξοφλήσουν, το αρμόδιο Υπουργείο δήθεν ενδιαφέρεται για τον πρωτογενή τομέα που φορολογεί … «μέχρι αίματος» και δεσμεύεται για μακροχρόνια ρύθμιση όλων των δανείων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι υπάρχει ήδη νομοσχέδιο σε διαβούλευση και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Η Κυβέρνηση εμπαίζει ξανά τον αγροτικό κόσμο. Μοιράζει για μια ακόμα φορά αφειδώς υποσχέσεις δεσμευόμενη πως θα επιβάλλει στις τράπεζες τους δικούς της όρους, επηρεάζοντας ακόμα και το επίπεδο των επιτοκίων. Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των συνθηκών οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, ο αγροτικός τομέας αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτική και κτηνοπτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, με απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:
«Τι προτίθεστε να κάνετε για τα ‘κόκκινα’ αγροτικά δάνεια;»

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο