Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
4.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΚυνήγι αγριόχοιρων από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την πρόληψη της αφρικανικής πανώλης

Κυνήγι αγριόχοιρων από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την πρόληψη της αφρικανικής πανώλης

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, στην περιοχή «Αηδόνι Ρέμα»

Το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης προχωρά σε κυνήγι ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Επ’ αφορμή της εν λόγω δράσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, στην περιοχή «Αηδόνι Ρέμα», βόρεια της Αλεξανδρούπολης, ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτή γίνεται σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 3139/Β/7-8-2019).

«Τα συγκεκριμένα συνεργεία, συγκροτήθηκαν με απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, μετά από πρόταση δική μας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Απαρτίζονται από κυνηγούς, δασικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους της θηροφυλακής, οι οποίοι (δασικοί υπάλληλοι) ελέγχουν την όλη διαδικασία και θα βγαίνουν σε διάφορες περιοχές, προσπαθώντας να θηρεύσουν αγριόχοιρους. Ο κ. Πιστόλας επισημαίνει πως είναι διττός ο στόχος της συγκεκριμένης δράσης «Ο ένας είναι η μείωση του αριθμού των αγριόχοιρων που βρίσκεται σε υπερπληθυσμό. Το κυριότερο όμως που θέλουμε να πετύχουμε είναι η λήψη δείγματος από τα θηράματα, ώστε να ελέγξουμε γενικότερα αν είναι υγιείς οι αγριόχοιροι στην περιοχή μας από διάφορες ασθένειες και κυρίως εάν η αφρικανική πανώλη έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα», εξηγεί συμπληρώνοντας ότι «ο αγριόχοιρος είναι μοναδικός βιολογικός φορέας μεταφοράς της Αφρικανικής Πανώλης στην άγρια πανίδα, όλοι οι άλλοι είναι μηχανικοί φορείς, δηλαδή μπορεί να κουβαλούν λάσπη που έχει την αφρικανική πανώλη αλλά δεν προσβάλλονται».

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης τονίζει την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει τόσο με τους κυνηγετικούς συλλόγους, όσο και με τους επικεφαλής των ομάδων που θηρεύουν, οι οποίοι έχοντας ενημερωθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε περίπτωση εντοπισμού νεκρού αγριόχοιρου, ή αγριόχοιρου που δεν φέρεται φυσιολογικά, «κατανοώντας τη σοβαρότητα του θέματος, με δική τους πρωτοβουλία και με γνώμονα το δημόσιο καλό, θα δίνουν δείγματα εφόσον θηρεύουν, στην κτηνιατρική υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστούν».

Τέλος αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων, ο κ. Πιστόλας εξηγεί πως αυτή σημειώθηκε «Την τελευταία 10-15ετία, λόγω της βελτίωσης των κλιματικών συνθηκών που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη θνησιμότητα των νεογνών, καθώς και της καλλιέργειας του αραβόσιτου και του ηλιόσπορου αλλά και της καλής παραγωγή σε βελανίδια, που συνέβαλαν στην αύξηση της τροφής και στην αύξηση του πληθυσμού τους».

Σημειώνεται ότι από τους μέχρι σήμερα εντατικούς ελέγχους δεν εντοπίστηκε κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Υψηλή συμμετοχή στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου – Πρόεδρος η Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου

Με υψηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου 2025, η εκλογική διαδικασία του Δικηγορικού Συλλόγου...

Νέος Μητροπολίτης Αγκύρας ο Γρηγόριος Φραγκάκης – Έχει καταγωγή από τις Σάπες Ροδόπης

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε...

Έβρος: Σήμερα κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με πορεία τρακτέρ προς τους Κήπους και αποκλεισμούς δρόμων

Κλιμακώνονται σήμερα Τρίτη (2-12-2025) οι κινητοποιήσεις των αγροτών στον Έβρο, με δεκάδες τρακτέρ από...

«Βαρβάρα»: Συνταγή για το εκπληκτικό θρακιώτικο γλυκό για την αυριανή εορτή

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές...

Παρόμοια