fbpx
16 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, 2020

 Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης: Κυνηγοί… μην επιδεικνύεται τα θηράματά σας

Συνεχής είναι η παρουσία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) σε όλη την γεωγραφική της επικράτεια.

- Χορηγούμενη-

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης παρακολουθώντας τα δρώμενα της κυνηγετικής δραστηριότητας σε Μακεδονία και Θράκη εκφράζει την θλίψη και τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει κάθε μορφή επίδειξης θηράματος η οποία προσβάλει το θήραμα και τους ηθικούς κανόνες της κυνηγετικής δεοντολογίας.

Η έλλειψη σεβασμού στο θήραμα, οι θριαμβευτικές ποσοτικές επιδείξεις , η διάνοιξη των θηραμάτων σε κοινή θέα και η ανάρτηση αυτών στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα (κυρίως Facebook) αντιτίθενται με την κυνηγετική ηθική , προσβάλει τη κυνηγετική δραστηριότητα και τους υγιώς σκεπτόμενους κυνηγούς.

Η αύξηση της χρήσης των Ηλεκτρονικών Κοινωνικών Δικτύων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει «μέσο προβολής και ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του κυνηγιού και να δώσει απαντήσεις σε όσους τοποθετούνται αρνητικά και επιθυμούν την εξάλειψη του»

- Χορηγούμενη-

Η κακή χρήση επιτυγχάνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης καλεί το σύνολο των κυνηγών να προστατέψουν και να διαφυλάξουν την ηθική του κυνηγιού και να απομονώσουν όσους την επιβουλεύονται.

***

Απολογισμός έργου Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ για τον Σεπτέμβριο 2017

Από την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου 2017-2018 και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 4.000 έλεγχοι σε κυνηγούς και άλλους πολίτες, διενύθηκαν περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα περιπολιών με τα υπηρεσιακά οχήματα, εργαζόμενοι και κατά τα Σαββατοκύριακα και κατά τις νυκτερινές ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων οι 62 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ διαπίστωσαν παραβάσεις του νόμου περί θήρας και της δασικής νομοθεσίας γενικότερα και υπέβαλλαν εβδομήντα επτά (77) μηνύσεις. Όλες οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς υποβλήθηκαν στις κατά τόπους δασικές και εισαγγελικές αρχές.

Κατασχέθηκαν όπλα, οι άδειες θήρας, τα παρανόμως θηρευθέντα θηράματα, παράνομα μέσα (ηχομιμητικές, παγίδες) και σε τρείς περιπτώσεις τα οχήματα (1 αγροτικό, 1 τζιπ και μια μοτοσυκλέτα). Σε αρκετά περιστατικά κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου με τη συνεργασία των δασικών αρχών και της Αστυνομίας, καθώς και των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων. Στη χρήση θηλιών διαπιστώθηκε ότι οι παραβάτες δεν έβγαζαν καν άδεια θήρας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο, εντοπισμό και κατάσχεση ηχομιμητικών συσκευών. Μετά από συνεχή παρουσία και πολύωρες και ολονύκτιες παρακολουθήσεις έγιναν τριάντα μία (31) μηνύσεις για ηχομιμητικές συσκευές, αρκετές από τις οποίες ήταν και με επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών. Όλες οι συσκευές κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες προς καταστροφή.

Επίσης υποβλήθηκαν έξι (6) μηνύσεις για χρήση παγίδων και θηλιών και έξι (6) μηνύσεις για θήρα νύκτα με χρήση προβολέων.

Τέσσερις (4) μηνύσεις αφορούσαν θήρα χωρίς άδεια και άλλες οκτώ (8) για παράνομη θήρα εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής και μη επιτρεπόμενων περιοχών.

Πέντε (5) μηνύσεις αφορούσαν παράνομη χρήση ή τροποποίηση όπλου (μία με ραβδωτό όπλο) και πέντε (5) για άρνηση ελέγχου και απείθεια.

Τρεις (3) αφορούσαν σε θήρα μη επιτρεπόμενων ειδών (Ζαρκάδι, πεδινή πέρδικα, συκοφάγος), ενώ παρά τις συστάσεις υποβλήθηκε και μήνυση σε κυνηγούς που δεν φορούσαν το πορτοκαλί γιλέκο

Μία μήνυση τέλος υποβλήθηκε για παράνομη υλοτομία και μεταφορά ξυλείας.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνέδραμαν στην ενημέρωση των κυνηγών για τις επιτρεπόμενες περιοχές θήρας, ενώ σε δύο περιπτώσεις συμμετείχαν στην επιχείρηση αγνοούμενου κυνηγού, με αίσια ευτυχώς κατάληξη.

Οι ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συμμετείχαν στα συνεργεία συλλογής δειγμάτων αλεπούδων, μαζί με υπαλλήλους της δασικής και κτηνιατρικής υπηρεσίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο θέμα της αντιμετώπισης της λύσσας στην χώρα μας.

Παράλληλα συμμετείχαν στη συλλογή βιολογικού υλικού, με τη συνεργασία των κυνηγών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2, που είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων είναι σε εγρήγορση, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο λαθροθήρας είναι ο χειρότερος εχθρός του κυνηγού.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της θηροφυλακής χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς-μέλη των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -