fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός – Πανευρωπαϊκός συναγερμός: Το «φάντασμα» του lockdown στοιχειώνει τα Χριστούγεννα

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη

- Χορηγούμενη-

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, με επιπλέον χώρες να λαμβάνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ όπως φαίνεται τα Χριστούγεννα θα είναι όπως και πέρυσι, με περιορισμούς.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε νέο lockdown καθώς δεν το αντέχει η οικονομία και καθώς έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου πληθυσμού.

Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα ίδια περιοριστικά μέτρα και το επόμενο διάστημα, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και επιπρόσθετα με στόχο τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Μητσοτάκης: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε..

Στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην άνω του 90% αποτελεσματικότητα που προσφέρει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο να προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο και ζητά «να μην χαθεί χρόνος για την προστασία των πιο ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων».

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, ειδικά εφόσον η τρίτη δόση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική (άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών COVID-19 αποτελεσμάτων περιλαμβανομένου του θανάτου, αλλά επίσης προστατεύει κατά των μολύνσεων και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή.

«Πιστεύω ότι η υποχρεωτική τρίτη δόση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας και σας ζητώ ευγενικά να το εξετάσετε και να το συζητήσετε με τα άλλα κράτη μέλη» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ
Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε παράλληλα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας:

«Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν lockdown».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων.

«Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

Η «συνταγή» του lockdown στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, βλέποντας τα κρούσματα και τους νεκρούς να φτάνουν σε τρομακτικό επίπεδο στο τέταρτο κύμα της πανδημίας λαμβάνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα..

Πρώτη η Αυστρία έχει μπει σε lockdown το οποίο μπορεί να κρατήσει έως και 20 ημέρες, ενώ χθες η Σλοβακία πήρε σειρά και προχώρησε σε ανάλογους περιορισμούς για 15 ημέρες.

Με ανάλογα δραστικά μέτρα συζητούνται και στη Γερμανία και ήδη στη Βαυαρία αποφασίζονται τοπικά lockdown σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στην Ολλανδία έχει ήδη αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, ενώ αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις καθώς το ποσοστό των μολύνσεων είναι υψηλότερο παρά πότε.

Αυστηρούς περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και μπαρ έχει βάλει η Ιρλανδία, ενώ σήμερα νέα μέτρα ανακοινώνει η Γαλλία.

ECDC προς ΕΕ: Πάρτε επειγόντως μέτρα κατά της πανδημίας
Για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυμού, αλλά συνιστούσε να εξετασθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσιοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.

Ακόμα, το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.

«Μαύρη» πρόβλεψη του ΠΟΥ για 2.000.000 νεκρούς από την πανδημία ως τον Μάρτιο στην Ευρώπη
Η έκκληση του ECDC γίνεται μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πως η ήπειρος μπορεί να θρηνήσει άλλους 700.000 νεκρούς έως τον Μάρτιο του 2002 -με το συνολικό αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 να ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις» ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Έως σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο