fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κορωνοϊός: Χωρίς παρέλαση ακόμα ένας νομός στη βόρεια Ελλάδα

- Χορηγούμενη-

Ακόμα σε έναν νομό της βόρειας Ελλάδα αποφασίστηκε αναστολή των παραλάσεων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Πρόκειται για την Πιερία, η οποία μετά την Ημαθία γίνεται η δεύτερη περιφερειακή ενότητα όπου δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα seleo.gr ελήφθη με σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων φορέων της Πιερίας, αφού η αύξηση των κρουσμάτων Covid σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, δεν αφήνουν περιθώρια εκδηλώσεων με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, της Ιεράς Μητρόπολης, της Αντιπεριφέρειας, των Δήμων Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας Κολινδρού, της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και του Ιατρικού Συλλόγου.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
«Καθώς η πανδημία καλπάζει και αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα ασθενών από κορωνοϊό (COVID-19) στην Πιερία (ενημέρωση ΕΟΔΥ), αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση των παρελάσεων στην Π.Ε. Πιερίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Η απόφαση αυτή πάρθηκε με σύμφωνη γνώμη (ομόφωνα) εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, της Ιεράς Μητρόπολης, της Αντιπεριφέρειας, των Δήμων Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας Κολινδρού, της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και του Ιατρικού Συλλόγου».

«Από όλους τους φορείς εκφράστηκε η επιθυμία πραγματοποιήσεως των παρελάσεων, κάτι, όμως, που αποκλείει η αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Πιερία».

«Οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Πιερίας εξέφρασαν εθνική υπερηφάνια για τους αγώνες των αγωνιστών του έπους του ‘40, τιμή στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών και στήριξη σε κάθε άλλη εκδήλωση και δραστηριότητα που συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής μνήμης και καλλιεργεί την αγάπη προς την πατρίδα».

Χωρίς παρέλαση και η Ημαθία
Νωρίτερα αυτή την εβοδμάδα, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης έκανε γνωστό ότι η απόφαση για την περιφέρεια Ημαθίας όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού είναι να μην διεξαχθεί η μαθητική παρέλαση.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση που όμως σωστά πάρθηκε λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχει μεγάλη διασπορά εδώ στην Ημαθία», τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης εξηγώντας την απόφαση για τη μη πραγματοποίηση των παρελάσεων.

Παράληλα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση που είχε με τους προέδρους των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων της περιοχής, εκπροσώπου της Μητρόπολης, τους τρεις δημάρχους, τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ και τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ήταν όλοι αρνητικοί να γίνει η παρέλαση.

«Τιμούμε όλους τους ήρωες και του ‘40 και του ‘21 και τους Μακεδονομάχους, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει να υπερασπίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, που δεν έχουμε θρηνήσει λίγους μέχρι σήμερα εδώ στην Ημαθία», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Με μάσκα οι θεατές στις παρελάσεις
Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκηέχει αποφασιστεί η κανονική διεξαγωγή των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων της 27ης και 28ης Οκτωβρίου αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας οι παρελάσεις θα διεξαχθούν με τη χρήση μάσκας από τους θεατές.

Αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε: «Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

»Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο