fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Κομοτηνή: Τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μια μεγάλη «αγκαλιά»

- Χορηγούμενη-

Μια ξεχωριστή στιγμή γεμάτη συγκίνηση έζησαν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2019 οι παρευρισκόμενοι στην τελετή των εγκαινίων των τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου ΜΕΡΙΜΝΑΣ Α.μεΑ. ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ «Άγιοι Θεόδωροι» στην Κομοτηνή. Ένα μακρύ «ταξίδι» επιμονής, υπομονής, κοινής προσπάθειας, επίπονης δουλειάς, πολλών απογοητεύσεων, αλλά και αληθινών χαρών έφτασε σε έναν σημαντικό «σταθμό». Τα παιδιά του Συλλόγου αποκτούν το δικό τους «Σπίτι».

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Οδό Υψηλάντου και στην Οδό Νέου Σιδηροχωρίου θα προσφέρουν σε εννέα άτομα με αναπηρία διαμονή, διατροφή και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, προσωπικής ανάπτυξης και ένταξης στην ευρύτερη κοινωνία, όταν οι γονείς τους δεν θα είναι δίπλα τους πια ή όταν οι δικοί τους άνθρωποι χρειαστεί για λίγες ημέρες να λείψουν (για λόγους υγείας για παράδειγμα).

Παρόν στην τελετή εγκαινίων ήταν ο κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία. Συνεχάρη την πρόεδρο του Συλλόγου, την κα Νατάσα Λιβεριάδου και τα υπόλοιπα μέλη υποστηρίζοντας πως το ιδανικό για τα ΆμεΑ είναι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η αποίδρυματοποίηση, καθώς κάθε άτομο έχει το δικό του χώρο μέσα στο σπίτι, αλλά όλοι ανήκουν σε ένα σύνολο, απολαμβάνουν την κοινή ζωή και ωφελούνται από αυτήν.

Παρόν και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο κ. Γιώργος Σταμάτης τον οποίο ευχαρίστησε η κα Λιβεριάδου για την στήριξη του έργου του Συλλόγου. Ο κος Σταμάτης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση υποσχέθηκε τη συνέχιση της στήριξης των προσπαθειών του Συλλόγου. Την ίδια υπόσχεση έδωσε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κος Γιάννης Γκαράνης ο οποίος ανέφερε ότι το έργο αυτό είναι έργο των πολιτών και ο δήμος όπου του ζητηθεί θα συνδράμει στην προσπάθειά του.

Την Περιφέρεια Αν.Μ.Θ. εκπροσώπησε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας, η κα Ζωή Κοσμίδου η οποία εμφανώς συγκινημένη ανέφερε πως η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος προσωπικά ήταν και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Συλλόγου στηρίζοντας το αναπηρικό κίνημα και βοηθώντας ουσιαστικά τις προσπάθειες των Συλλόγων.

Οι ενήλικες με αναπηρία στις Στέγες αυτές, με την στήριξη ειδικού προσωπικού, θα μπορούν να αναπτύξουν μια ανεξάρτητη, υγιή και ισορροπημένη ζωή. Την χαρά του για την λειτουργία του χώρου εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κος Παντελεήμων, που τέλεσε και τον αγιασμό. «Αυτά τα παιδιά μέσα στην ψυχή τους έχουν αγάπη και δίνουν αγάπη περισσότερη από όση εισπράττουν. Όταν ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, μας κάνουν να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι.»

«Είμαστε δίπλα στο συνάνθρωπό μας και το αποδεικνύουμε στην πράξη» ανέφερε η κα Νατάσα Λιβεριάδου μιλώντας για τις τρεις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης που θα φιλοξενήσουν συνολικά εννέα ωφελούμενους. «Δεν μπορεί οι άνθρωποι να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Πρέπει να τους δώσουμε να μέσα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία» ανέφερε για προσθέσει ότι τα άτομα με νοητική υστέρηση πρέπει να νιώσουν κι αυτά ότι προσφέρουν στην κοινωνία. «Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την υπεράσπιση της αξίας και της προσωπικότητάς του ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους» τόνισε η κα Λιβεριάδου προσθέτοντας ότι η ωριμότητα και ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας αντανακλώνται στη θέση που κατέχουν σ’ αυτή τα άτομα με αναπηρίες.

Εκτός από τα δάκρυα των γονιών, την συγκίνηση των ανθρώπων που παρακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια την προσπάθεια του Συλλόγου, ξεχωριστή ήταν επίσης η στιγμή που κος Βαρδακαστάνης με ένα φιλί εκ μέρους του αναπηρικού κινήματος , όπως είπε, ευχαρίστησε την κα Λιβεριάδου για όλα όσα έχει προσφέρει σ’ αυτό. Ένα φιλί για μια μεγάλη πορεία που δείχνει ότι όταν υπάρχει στόχος, συνεργασία, διάθεση για δουλειά και ένωση πολλών δυνάμεων κι αυτό που φαντάζει απίθανο ακόμη γίνεται πράξη.Παρόν στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, κος Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Σπύρος Κούτρας εκπροσωπώντας την ΠΥ, ο Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης κ.α.

Ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Γ. Ζαμπούκης για νέα λαϊκή: «Η Εθν. Αντίστασης δε θα χωρέσει...

Το γεγονός ότι η οδός Εθνικής Αντιστάσεως που υπερψηφίστηκε ως ο νέος τόπος διεξαγωγής της σαββατιάτικης λαϊκής αγοράς στην Αλεξανδρούπολη δε διαθέτει αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει όλους τους παραγωγούς υπογράμμισε κατά τις σημερινές του δηλώσεις ο δήμαρχος της πόλης, Ιωάννης Ζαμπούκης.