Κομοτηνή: Διαγωνισμός για την πιο ωραία ανθισμένη γλάστρα στην Μαρώνεια

Το δικό του λιθαράκι για την προβολή και την ανάδειξη της Μαρώνειας βάζει ο Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας «Η Ιππαρχία». «Για την Μαρώνεια και αυτό το καλοκαίρι δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι» δηλώνει προβληματισμένη η κα Βασιλική Περβανά, πρόεδρος του Συλλόγου, ωστόσο, πάντοτε αγωνίστρια,δεν το βάζει κάτω και με πολύ έμπνευση είναι έτοιμη να καταθέσει τις δικές της προτάσεις και να τις κάνει πράξη με τους συνεργάτες της, βλέποντας ήδη τα Σαββατοκύριακα να σημειώνεται στην περιοχή μια ικανοποιητική, καλοκαιρινή κίνηση.

Ένας μικρός ολάνθιστος κήπος στην πλατεία του χωριού
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων το Σάββατο 23 Ιουνίου διοργανώνεται η έκθεση βράβευσης της πιο ωραίας γλάστρας. «Προσπαθούμε να το κάνουμε θεσμό. Είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται. Είχε ξεκινήσει ως έκθεση αυλής την δεκαετία του ’60, αλλά για πολλά χρόνια λησμονήθηκε. Προσπαθούμε τώρα να τον καθιερώσουμε ξανά με γλάστρες, όμως, αντί γι΄ αυλές. Φέτος, εκτός από την Μαρώνεια, θα συγκεντρωθούν γλάστρες από τους Προσκυνητές, την Ξυλαγανή, τον Ίμερο και την Κρωβυλή θέλοντας να «ανοίξουμε» την διοργάνωση» δηλώνει και σημειώνει πως μια ειδική επιτροπή από γεωπόνους θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες γλάστρες . Την ίδια στιγμή με ειδική προβολή θα παρουσιάζονται κήποι της Μαρώνειας. Παράλληλα, δεν θα αργήσει να στηθεί ένα μικρό γλέντι με χορό από τον χορευτικό σύλλογο της «Ιππαρχίας», τραγούδι, βραβεύσεις, τόσο των τριών καλύτερων γλαστρών, όσο και των τριών αθλητών από την Μαρώνεια που πρώτευσαν στο στίβο. Φυσικά χωρίς να παραλείψουν οι διοργανωτές να προσφέρουν μαρωνείτικο χαλβά στο κοινό.

Στην πλατεία της Μαρώνειας θα δημιουργηθεί ένας μικρός, ολάνθιστος κήπος με χρώματα κι αρώματα. Το ενδιαφέρον ήδη είναι μεγάλο από τους κατοίκους της περιοχής. Και οι διοργανωτές θέλουν όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. «Σκοπός μας να φέρουν όλες τις γλάστρες ανεξαρτήτου ομορφιάς.» δηλώνει η δραστήρια πρόεδρος.

Εθελοντική αιμοδοσία, γλέντια και παραμύθι
Επίσης, το πρόγραμμα του Συλλόγου περιλαμβάνει στις 15 Ιουλίου την εθελοντική αιμοδοσία για 3η χρονιά, στις 21 Ιουλίου εκδήλωση – γιορτή σαρδέλας στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, στις 28 Ιουλίου αφιερωματική εκδήλωση για τον Δημήτρη Μαρωνίτη και ομιλήτρια την κα Ρένα Σαμαρά Μαϊνά, στις 15 Αυγούστου λαϊκό γλέντι, στις 5 Σεπτεμβρίου, ίσως σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο όπου θα παρουσιαστεί το παραμύθι της μουσικής, στο οποίο γίνεται αναφορά στην Μαρώνεια. «Παραμύθι με νόημα, βάθος και δίδαγμα.» αναφέρει η κα Περβανά. Με την συγγραφέα του παραμυθιού, την κα Βασιλική Νευροκοπλή και το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» να παρουσιάζουν σε έναν μαγικό χώρο ένα «ταξίδι» για μικρούς μεγάλους.

Η Μαρώνεια, ένα ακατέργαστο διαμάντι
Η προβολή και η περιποίηση της Μαρώνειας, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι ζητούμενα. «Χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια για να γίνει κάτι σημαντικό. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με κατοίκους σε όλο τον κόσμο. Είναι μαγευτική, αγαπημένη και ξελογιάστρα Μαρώνεια.» δηλώνει η κα Περβανά και σημειώνει « Αγωνίζομαι, θέλω, προσπαθώ και θα προτείνω άνοιγμα και προς τους απόδημους Μαρωνίτες να γίνουν μέλη ως φίλοι του Συλλόγου. Νοιάζονται τον τόπο μας και νιώθουν, παρακολουθώντας μέσω των social media τη δραστηριότητά μας, ότι είναι μέσα στο χωριό. Η Μαρώνεια δίνει πολλές αφορμές για να κινητοποιηθεί κάποιος.» σημειώνει η κα Περβανάχαρακτηρίζοντας άψογη τη συνεργασία με τις αρχές και σημειώνει με νόημα ότι πρέπει από μόνες τους να έχουν καλή εικόνα της περιοχής. «Δεν χρειάζονται υποδείξεις. Η Μαρώνεια έχει πάρα πολλές και μεγάλες δυνατότητες.» λέει και προσθέτει με νόημα «Τα σημαντικά και τα μεγάλα τα έχει. Η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά στην Μαρώνεια. Λίγη φροντίδα και η Μαρώνεια θα λάμπει, είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι.»