fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΛΑ: “Στέφαν Τσβάιχ-Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη”

- Χορηγούμενη-

Την Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Δεκεμβρίου 2017 στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης, με την γερμανοαυστριακή ταινία “Στέφαν Τσβάιχ-Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη”, συνεχίζονται οι κινηνατογραφικές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης.

Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη / Stefan Zweig: Farewell to Europe

Γερμανοαυστριακή.2016

Σκηνοθεσία: Μαρία Σρέιντερ

Παίζουν: Γιόζεφ Χάντερ, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Τόμας Λεμαρκίς

Διάρκεια:106′

Για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα, η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρία Σρέιντερ, βιογραφεί τον Αυστριακό λογοτέχνη Στέφαν Τσβάιχ και θέτει επίκαιρα ερωτήματα. Αυτοεξόριστος από τη ναζιστική Γερμανία, ο πολυδιαβασμένος Τσβάιχ, πέρασε τα τελευταία χρόνια του στη Λατινική Αμερική, γεμάτος τύψεις που έμεινε μακριά από μια φλεγόμενη Ευρώπη.

Χωρισμένη σε πρόλογο, τέσσερα κεφάλαια κι επίλογο, η ταινία τον ακολουθεί από την Βραζιλία στο Μπουένος Άιρες και στη Νέα Υόρκη, εστιάζοντας σε μικρές, ανύποπτες στιγμές όπου τα μεγάλα διλήμματα ξεπηδούν μέσα από καθημερινές συζητήσεις. Δεν βλέπουμε τον μεγάλο συγγραφέα να γράφει ούτε να φιλοσοφεί, αλλά να αμφιβάλλει. Πίστευε σε μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη χωρίς σύνορα και διαβατήρια. Καθώς οι φωτιές του έξω κόσμου αντανακλούν στα τζάμια του αυτοκινήτου, η τελική στάση του θα είναι τραγικά συγκινητική, σε μια εναλλακτική βιογραφία που κομψά και με αργό, υπομονετικό αφηγηματικό τέμπο φωτίζει την πολυδιάστατη σχέση αληθινής ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας από ενδιαφέρουσα οπτική γωνία.

Η φήμη του ως συγγραφέα, η εξορία και η επίδραση στον ίδιο και την οικογένειά του, η αντιμετώπιση του κοινού και η σύγκρουση της εικόνας που έχει σχηματίσει ο υπόλοιπος κόσμος με τους εσωτερικούς προβληματισμούς του ίδιου του Τσβάιχ, δίνουν τη δυνατότητα στη Σράντερ να δημιουργήσει ένα πορτρέτο που δεν ακολουθεί τους τυπικούς κανόνες, όμως χτίζει σταδιακά μια κλιμακούμενη ένταση που προετοιμάζει το έδαφος για το αναπόφευκτο φινάλε. Γιατί τελικά η Σράντερ δεν έχει στόχο απλά να αφηγηθεί μια βιογραφία, αλλά να ξεχωρίσει τα στοιχεία του ιστορικού παρελθόντος που έχουν σημασία και να τα επαναφέρει σε μια σύγχρονη συζήτηση που αφορά με καθαρότητα εξίσου το σήμερα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο