Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, 2025
17.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΚΛΑ: Προβολή της ταινίας "Στα ίχνη του ανέμου/ Wind river"

ΚΛΑ: Προβολή της ταινίας “Στα ίχνη του ανέμου/ Wind river”

Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Νοεμβρίου

Στα ίχνη του ανέμου/ Wind river

Αμερικάνικη. 2017
Σκηνοθεσία: Τέιλορ Σέρινταν
Παίζουν: Τζέρεμι Ρένερ, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Γκράχαμ Γκριν, Τζούλια Τζόουνς
Διάρκεια:110′

Ο σεναριογράφος των «Sicario» και «Πάση Θυσία» γράφει και σκηνοθετεί ένα ρεαλιστικό, αγωνιώδες όσο και συγκινητικά πικρό νεο-γουέστερν/ιστορία επιβίωσης σε μιαν άλλη, ξεχασμένη Αμερική. Το «Στα Ίχνη του Ανέμου» μεταφέρει το σκηνικό στο χιονισμένο Γουαϊόμινγκ, όμως η δραματική λειτουργία του φυσικού τοπίου παραμένει η ίδια.

Είναι αυτή μιας αφιλόξενης χώρας με δικούς της κανόνες επιβίωσης, όχι πολύ διαφορετικούς από εκείνους της Άγριας Δύσης, την οποία το αμερικανικό όνειρο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ. Γι’ αυτό και οι πολλοί ινδιάνικοι καταυλισμοί στη μέση του πουθενά, όπως το Γουίντ Ρίβερ, όπου ο Κόρι, έμπειρος ανιχνευτής και κυνηγός άγριων ζώων, βρίσκει ένα πρωί το πτώμα μιας νεαρής ινδιάνας. Μαζί με μια φιλότιμη μια άπειρη πράκτορα του FBI και τον ινδιάνο τοπικό σερίφη, αναζητούν αυτόν που της επιτέθηκε.

Μακριά από τα φώτα του πολιτισμού, το στόρι ξεδιπλώνεται σαν ένα θέαμα με βαθιές υπαρξιακές αναζητήσεις πάνω στην ταυτότητα και την προέλευση του Κακού. Θέμα του, η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα των απόγονων των ινδιάνων, που αναδεικνύει τα δυνατά στοιχεία της με το σκηνοθέτη να χτίζει μια απειλητική ατμόσφαιρα που απλώνεται σε πολλά επίπεδα.

Ο Σέρινταν διατυπώνει γύρω από τη βία της ιστορίας ένα αιχμηρό κριτικό σχολιασμό, όχι μόνο για τη αντιμετώπιση των ινδιάνων από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ αλλά και την ανάγκη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Με δυνατές ιδέες και έξυπνες πινελιές, ο σκηνοθέτης δείχνει πως το περιβάλλον επεμβαίνει δραματουργικά στην υπόθεση, ενώ η συγκινητική ιστορία αδικίας και ανοιχτών πληγών που βασανίζουν τους ήρωες, δύσκολα βρίσκει την ποθητή εξιλέωση και την γαλήνη στις ψυχές τους.

Ο Σέρινταν, ο οποίος προτάθηκε πέρσι για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου με το αριστουργηματικό «Πάση Θυσία», κέρδισε χάρη στα «Ίχνη του ανέμου» το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του πρόσφατου φεστιβάλ των Κανών.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«Έζησα από θαύμα»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νίκου Παπακωνσταντίνου μετά το τροχαίο στην Εγνατία Οδό (βίντεο)

«Έζησα από θαύμα». Με αυτή τη φράση περιγράφει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου το σοβαρό τροχαίο...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξανδρούπολη λόγω μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών

Η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στις 24 και...

Φοιτητές του ΔΠΘ επισκέφθηκαν το Τέμενος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του μαθήματος για τη Θρησκεία και Εκπαίδευση

Στις 25 Νοεμβρίου 2025, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική...

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής για τα δύο νέα νηπιαγωγεία στην Αλεξανδρούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης 25 Νοεμβρίου οι εργασίες διαμόρφωσης του...

Παρόμοια