«Κινητές βόμβες» στους δρόμους τα ανασφάλιστα οχήματα

Για την εκκρεμούσα εδώ και τέσσερα χρόνια υπόθεση της διασταύρωσης των στοιχείων των βάσεων δεδομένων που θα αποκαλύψουν τα ανασφάλιστα οχήματα μίλησε το Σάββατο 11 Μαρτίου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon και τη Φαίη Μαυραγάνη.
Το θέμα, που έχει θέσει επανειλημμένα το Ε.Ε.Α., ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα με αφορμή τις πληροφορίες ότι σύντομα θα αρχίσουν να φεύγουν τα ραβασάκια προς τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων.
«Ο νόμος ψηφίστηκε το 2013. Τέσσερα χρόνια μετά βρισκόμαστε στη φάση του “να βγουν τα ραβασάκια”», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας πως «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει ανασφάλιστα».
«Η επίσημη δικαιολογία» της καθυστέρησης, όπως εξήγησε, «είναι ότι υπάρχουν αυτοκίνητα, κυρίως παλαιών ετών, πριν το 2000, τα οποία πιθανά να έχουν αποσυρθεί και φοβούνται μη βγουν ως ανασφάλιστα και βγουν τα ραβασάκια».
Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. είπε πως φαίνεται να ετοιμάζεται η αποστολή ενός αριθμού ειδοποιητηρίων μέσα στον Απρίλη, πιθανά 100.000, προκειμένου να εντοπιστούν τι προβλήματα τέτοιου είδους υπάρχουν και να ακολουθήσει το σύνολο των ειδοποιητηρίων.
«Ο κ. Πιτσιλής την τελευταία φορά που τον επισκεφθήκαμε σαν Επιμελητήριο μας είπε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει. Εμείς ευελπιστούμε να ξεκινήσει και να τελειώσει γρήγορα. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια γιατί επί τέσσερα χρόνια παίρνουμε υποσχέσεις για το πότε ξεκινάει και δεν ξεκίνησε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Μίλησε ακόμη για τις σοβαρότατες οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων στον δρόμο, τα οποία χαρακτήρισε ως «κινητές βόμβες».
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Α., χάνονται 50 εκατομμύρια για την Πολιτεία, που είναι οι φόροι αυτών των οχημάτων, και 250 εκατομμύρια για την ασφαλιστική βιομηχανία.