Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται το δεύτερο market test της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης (FSRU) σε συνέχεια του πρώτου που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο και υπήρχε ενδιαφέρον για ποσότητες υπερδιπλάσιες της προβλεπόμενης δυναμικότητας του έργου, δηλαδή 12,2 bcm με τη χωρητικότητα του πλωτού σταθμού να είναι 5,5 bcm.
Το γεγονός αυτό δίνει την αισιοδοξία στους επενδυτές ότι το έργο δεν θα είναι απλά βιώσιμο, αλλά και κερδοφόρο.
Να θυμίσουμε ότι μέτοχοι στο έργο είναι η ΔΕΠΑ, η βουλγαρική Βulgarian Εnergy Ηolding (με ποσοστά 20% η κάθε μία), η Gastrade και η Gaslog, ενώ υπάρχει κι ένα πέμπτο μερίδιο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιοι θα συμμετέχουν.
Κατά τη διεξαγωγή στην Αθήνα του Athens Energy Forum 2019 στο έργο αναφέρθηκαν όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη στήριξή του τονίζοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο ενώ γνωστή είναι και η στήριξη της Ευρώπης που στοχεύει στην παροχή εναλλακτικής πηγής φυσικού αερίου για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η στήριξη δε του έργου από την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη και εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία τόσο από υπουργούς όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο διαγωνισμός της Gastrade για το πλοίο FSRU που θα χρησιμοποιηθεί στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πλοίου έχει παραταθεί κατά έξι μήνες, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2019 και η δεσμευτική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 με την τελική επενδυτική απόφαση εντός του δευτέρου τριμήνου, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο LNG Αλεξανδρούπολης θα κατασκευαστεί σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού, θα περιλαμβάνει σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μήκους 28 χιλιομέτρων και ένα σύστημα αγωγών που θα συνδέει το τερματικό με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.