fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταστροφική χρονιά για τους αγρότες του Έβρου

- Χορηγούμενη-

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου άνοιξαν τον χορό των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν όλες τις καλλιέργειες του Νομού Έβρου, προκαλώντας μεγάλη μείωση στην παραγωγή και σοβαρές απώλειες εισοδήματος στους αγρότες.

Χαρακτηριστικά, στο βαμβάκι καταγράφονται μικρές έως πολύ μεγάλες απώλειες σε 210.000 στρέμματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, από προσβολή πράσινου σκουληκιού που ήρθε να προστεθεί στα ανυπέρβλητα προβλήματα που προκάλεσε ο καιρός.

Ο Έβρος πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και εξαιτίας της ανόδου στη στάθμη των υδάτων του ποταμού Τούντζα της Βουλγαρίας, του Έβρου και του παραπόταμού του, Άρδα, που πηγάζει από τη Βουλγαρία. Στις 29 Μαρτίου, η ΠΕ Έβρου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει έως τις 21 Νοεμβρίου.

Το αδιέξοδο των παραγωγών λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιγράφηκε σε συσκέψεις και σε ανοιχτή επιστολή τον περασμένο Ιούλιο των πρoέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Βορείου Έβρου, με αποδέκτη, μεταξύ άλλων, τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως εξήγησαν, ο χειμώνας ήταν εντόνως βροχερός, με αποτέλεσμα την ανάσχεση ανάπτυξης των σιτηρών, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος, ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Στην επιστολή ζητούσαν «να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις χειμερινές, αλλά και τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ», καθώς η ανομβρία δεν αποτελεί επιλέξιμη ζημιογόνο αιτία για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, και «να μην ισχύσει το όριο παραδοτέας παραγωγής για συνδεδεμένα καθεστώτα φυτικού στις πληγείσες περιοχές, ή να μειωθεί σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα».

Σιτηρά

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο τμηματάρχης Εκτιμήσεων ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Πανταζής, «λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες στα σιτηρά, όπως η ανοιξιάτικη λίπανση και η ζιζανιοκτονία». Μετά τον Μάρτη, ακολούθησε παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής στα σιτηρά πάνω από 50%. «Στο βαμβάκι, οι παραγωγοί, λόγω ξηρασίας, δεν μπορούσαν να οργώσουν και να ετοιμάσουν το χωράφι για σπορά, γι’ αυτό είχαμε κάκιστα φυτρώματα». Πολλοί προχώρησαν σε επανασπορά. Μετά την ξηρασία, άρχισαν οι βροχοπτώσεις, ενώ εμφανίστηκε και πράσινο σκουλήκι με καταστροφικές συνέπειες σε βαμβάκι, μηδική, σουσάμι και κηπευτικά.

Όσπρια

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στα όσπρια λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, όπως και στα πεπόνια και τον κολοκυθόσπορο. Ο κ. Πανταζής επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ο ίδιος με τον προϊστάμενο Αθανάσιο Πανάγο βρέθηκαν στις συσκέψεις σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και ενημέρωσαν τους παραγωγούς για τις ενέργειες που έγιναν από την υπηρεσία. Οι επόπτες του ΕΛΓΑ συνεχίζουν τους επιτόπιους ελέγχους λόγω πρόσφατων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων που ενδέχεται να προκάλεσαν ζημιές σε μηδική και ηλιόσπορο.

Αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που βίωσε ο Έβρος, τον Μάρτη «η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε την εκπόνηση μελετών. Είχαμε περιβαλλοντικές εγκρίσεις και εγκρίσεις μελέτης σκοπιμότητας, ενώ ένα πακέτο έργων, που χρήζουν ταχείας επέμβασης, εστάλη στο υπουργείο Υποδομών στα μέσα Ιουλίου. Υπήρξε καθυστέρηση δύο μηνών». Τονίζει ότι δεν γίνεται οι κάτοικοι του Έβρου να ζουν υπό την απειλή καταστροφικών πλημμυρών και καλεί το υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη του στη διαχείριση του Έβρου και των παραποτάμων του. Ακόμη, προσθέτει ότι χρειάζεται διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας.

Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο αποφασίστηκε να ενταχθούν στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας ΑΜΘ επτά «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αρμοδιότητας ΥΠΥΜΕΔΙ», συνολικού ύψους 4.931.000 ευρώ, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα επέφεραν θραύσεις στα αναχώματα του Έβρου και των παραποτάμων του. Παράλληλα, αποφασίστηκε η άμεση παρέμβαση, ώστε ο νομός να είναι έτοιμος απέναντι σε ενδεχόμενη πλημμυρική απειλή. Τα έργα περιλαμβάνουν:

Αποκατάσταση στέψης και πρανών υπερβλητού αναχώματος Πόρου και αποκατάσταση φθορών αναχώματος Γεμιστής.
Αποκατάσταση φθορών στα πρανή του κυρίως αναχώματος ποταμού Έβρου, στα αγροκτήματα Αμορίου – Κισσαρίου – Λαβάρων και Λυκόφης.
Συντήρηση και αποκατάσταση στέψης και πρανών κυρίως αναχώματος Φερών Δήμου Αλεξανδρούπολης 2018.
Αποκατάσταση φθορών υπερβλητού αναχώματος κάμπου ωοειδούς μετά τις πλημμύρες του Μαρτίου 2018.
Αποκατάσταση αναχωμάτων περιοχής Σουφλίου 2018.
Αποκατάσταση φθορών αναχωμάτων ποταμού Έβρου περιοχής Διδυμοτείχου έως Πραγγίου από τις πλημμύρες του 2018.
Αποκατάσταση φθορών αναχωμάτων ποταμού Έβρου περιοχής Πυθίου έως Σοφικού από τις πλημμύρες του 2018.

 

Μαρία Αμπατζή

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο Πύρρος Δήμος στον Έβρο και τον NRG 98.5 (βίντεο)

Στον Έβρο περιόδευσε τις προηγούμενες ημέρες ο Πύρρος Δήμας, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ευρισκόμενος στην Αλεξανδρούπολη, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του NRG...