Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
24.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΚαταργείται ο βάσιμος λόγος απόλυσης: Σήμερα υπογράφεται από Γ.Βρούτση

Καταργείται ο βάσιμος λόγος απόλυσης: Σήμερα υπογράφεται από Γ.Βρούτση

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης.

Δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του. Σύμφωνα με το κ. Βρούτση, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το μεσαιωνικό, όπως το χαρακτήρισε, πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ, και έτσι κανένας πλέον εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει το φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με λόγους απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κτλ». «Με μαθηματική βεβαιότητα, αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Τι ανέφερε η διάταξη της Ε.Αχτσιόγλου που καταργείται

Η διάταξη της πρώην υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια