Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
23.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμος«Καταπέλτης για την Τουρκία, η Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Καταπέλτης για την Τουρκία, η Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ζητά το «πάγωμα» ή τον «τερματισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας κατέθεσε σειρά τροπολογιών στην Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με την παρέμβαση του, σημαντικές εθνικές θέσεις έγιναν πλήρως αποδεκτές και συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο της Έκθεσης. Με αυτές καταδικάζεται απερίφραστα η επιθετικότητα της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Για τις επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος, των χωρικών της υδάτων και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Η Έκθεση επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τονίζει την προσφορά του Οικουμενικού ρόλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Επίσης, σε ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου τόσο τα εδαφικά όσο στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της. Καλεί επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής ως βασικό προαπαιτούμενο για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την Έκθεση η Τουρκία καλείται να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και να κυρώσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η έκθεση, επίσης, σημειώνει ότι η Τουρκία παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα Δημοκρατίας και απέχει από ένα Κράτος Δικαίου. Δεν σέβεται τις ατομικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθερία έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μία Τουρκία όπου συνεχίζονται οι διώξεις αντιφρονούντων και «φιμώνονται» τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η έκθεση τέλος αναφέρει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκία πρέπει να «παγώσουν» ή να «τερματιστούν» και να δοθεί ειδικής τελωνειακής σχέσης στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις που φέρνει η κυβέρνηση λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Εκτός πραγματικότητας οι αριθμοί για μέλι και βιολογική κτηνοτροφία

Στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας πρώτη προτεραιότητα την...

Με 42 αθλητές συμμετείχε η “Ελληνική Πολεμική Αγωγή” στο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος Βορείου Ελλάδος

Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης "Ελληνική Πολεμική Αγωγή" συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος Βορείου Ελλάδος...

Παρόμοια