Τρίτη, 6 Ιανουαρίου, 2026
16.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΚαταδίκη Ελλάδας και Γαλλίας για απαράδεκτη συμπεριφορά σε ασυνόδευτους πρόσφυγες

Καταδίκη Ελλάδας και Γαλλίας για απαράδεκτη συμπεριφορά σε ασυνόδευτους πρόσφυγες

H Eλλάδα και η Γαλλία καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με δύο σημαντικές αποφάσεις για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλο ένα καμπανάκι για την μεταχείριση των προσφύγων.

Καταδίκη Ελλάδας – Γαλλίας από το ΕΔΑΔ λόγω προσφυγικού

H Eλλάδα και η Γαλλία καταδικάστηκαν από το ΕΔΑΔ με δύο σημαντικές αποφάσεις για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλο ένα καμπανάκι για την μεταχείριση των προσφύγων.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα και τη Γαλλία για απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες μετανάστες. Οι δικαστές στο Στρασβούργο με την χθεσινή τους απόφαση δικαίωσαν νεαρό Αφγανό, ο οποίος σε ηλικία 11 ετών παρέμεινε χωρίς επιμέλεια σε προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας. Μια δεύτερη καταδικαστική απόφαση αφορούσε τη σύλληψη εννέα ανηλίκων από την ελληνική συνοριοφυλακή. Οι ανήλικοι που προσέφυγαν εναντίον της Ελλάδος προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο.

Το 2016 που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν ηλικίας 14 μέχρι 17 χρονών. Σύμφωνα με την απόφαση οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό αέρα. Η απόφαση επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους εννέα τότε ανήλικους.

Καμπάνι και για τη Γαλλία λόγω της «ζούγκλας» του Καλαί

Aναφορικά με τη γαλλική υπόθεση, ο μικρός Αφγανός ήταν μόλις 11 ετών το 2015 όταν βρέθηκε ασυνόδευτος και μόνος στη Ζούγκλα του Καλαί με μόνη ελπίδα να περάσει απέναντι στην Αγγλία, όπου ζούσαν οι δικοί του. Στη μικρή παράγκα επιβίωσης που είχε φτιάξει, έζησε για λίγο έως ότου οι γαλλικές μπουλντόζες τη διέλυσαν μαζί με όλες τις άλλες. Συνολικά έμεινε έξι μήνες σε ένα περιβάλλον που, όπως υπογραμμίζει το Δικαστήριο, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ηλικία του, ανθυγιεινό και ανασφαλές».

Η Γαλλία κατηγορείται για «εξευτελιστική μεταχείριση του ανήλικου», έναντι του οποίου είχε υποχρέωση «περίθαλψης και προστασίας καθ’ ότι ανήκει στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία». Χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων ο μικρός πέρασε τελικά απέναντι και συνάντησε την οικογένειά του. Το θέμα όμως των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σχετίζεται με το μεταναστευτικό, το οποίο με σπασμωδικές συχνά κινήσεις η Γαλλία προσπαθεί να ελέγξει, προβληματίζει ιδιαίτερα τη γαλλική κοινωνία.

Μόλις χθες 19 ενώσεις και συνδικάτα ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι προσέφυγαν στο γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθεί το διάταγμα της 30ης Ιανουαρίου, με το οποίο δημιουργείται βιομετρικός φάκελος με δεδομένα ασυνόδευτων ανηλίκων, που όμως είναι συχνά μη αξιόπιστα λόγω χρησιμοποίησης ψεύτικων στοιχείων από τους διακινητές. Οι προσφεύγοντες φοβούνται ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι μέσω του συστήματος Visabio, όπου θα καταχωρηθούν τα δεδομένα των ανηλίκων, θα υπερισχύσουν των στοιχείων του αρμόδιου οργανισμού για την παιδική ηλικία ASE Aide sociale à l’ enfance), που εργάζεται με προσωπική επαφή και συνεντεύξεις με τους ανήλικους.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Πώς πίνουμε τον Μεγάλο Αγιασμό και πώς τον φυλάμε στο σπίτι μας;

Γύρω από το θέμα του Μ. Αγιασμού ε­πικρατεί πολλή σύγχυση στο λαό μας. Οι...

Το πρόγραμμα εορτασμού Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη

Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη, όπως αυτό...

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ ΑΜΘ: 13 νέες θέσεις στον Έβρο – 8 στο Διδυμότειχο, 5 στην Αλεξανδρούπολη

Στην προκήρυξη συνολικά 55 νέων θέσεων για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην...

Δύο σεισμοί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης – 2,6 και 2,3 Ρίχτερ σήμερα 6 Ιανουαρίου 2026

Δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου 2026, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η πρώτη σημειώθηκε...

Παρόμοια