Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026
6.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΚαμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης – Τι ισχύει μέχρι το 2030

Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης – Τι ισχύει μέχρι το 2030

Βέτο στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση βάζει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η οποία διαβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα όρια συνταξιοδότησης είναι ήδη από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή, τα όρια ηλικίας πρέπει να επανεξετάζονται αναλογιστικά κάθε τριετία, με βάση την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής. Με τα έως τώρα στοιχεία, μέχρι το 2027 – οπότε και προβλέπεται η επόμενη αξιολόγηση – δεν αναμένονται αλλαγές. Πιθανές μεταβολές τοποθετούνται μετά το 2030, κυρίως λόγω του εντεινόμενου δημογραφικού προβλήματος.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: κάθε χρόνο η χώρα χάνει το ισοδύναμο μιας μικρής πόλης, καθώς ο πληθυσμός μειώνεται περίπου κατά 10% ετησίως. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2024 ανήλθαν σε 68.467 (35.216 αγόρια και 33.251 κορίτσια), παρουσιάζοντας μείωση 4,2% σε σχέση με το 2023, όπου είχαν καταγραφεί 71.455 γεννήσεις.

Η μεταβολή του προσδόκιμου ζωής εξετάζεται ανά τρία χρόνια από το 2021 και μετά, με τον επόμενο «σταθμό» το 2027. Όπως δείχνουν τα πρώτα δεδομένα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μέχρι τότε τα όρια δεν μεταβάλλονται. Ωστόσο, μετά το 2030 αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων από τη γενιά που ξεκίνησε να εργάζεται τη δεκαετία του 1980 και 1990, όταν η απασχόληση ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με την Απογευματινή, είναι δύο:

  1. Σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2030, με βάση το προσδόκιμο ζωής. Το πιθανότερο μοντέλο είναι η αναλογία 1 προς 1 – για κάθε 1 έτος αύξησης του προσδόκιμου, θα αυξάνεται κατά 1 έτος και το όριο ηλικίας.
  2. Πάγωμα έως το 2030 σε κάθε αλλαγή, καθώς το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε λόγω της πανδημίας και δεν έχει ακόμη επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Απάντηση της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης μετά τις καταγγελίες Βελόπουλου στη Βουλή για εκκλησιαστικά ακίνητα στον Έβρο

Επίσημη απάντηση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μετά τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή...

Έντονη επίθεση Βελόπουλου κατά του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση εκτυλίχθηκε στη Βουλή με επίκεντρο τον Έβρο και ζητήματα ακίνητης περιουσίας, όταν...

Διεύρυνση απαγόρευσης αγοραπωλησιών ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές εξετάζει η κυβέρνηση

Στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για αγοραπωλησίες ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από μη Ευρωπαίους...

Σουφλί: Συνέλαβαν λαθροθήρα με τρία σκοτωμένα ζαρκάδια

Το Σάββατο 17/1/2026, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από τέσσερις θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης...

Παρόμοια