fbpx
29 C
Alexandroupoli
Τρίτη, Αύγουστος 20, 2019

Κ. Κατσιμίγας κατά Χ. Μέτιου: “Διαφημίζει έργα, όπως η γέφυρα, που δεν είναι δικά του!”

- Χορηγούμενη-

“Άστραψε και βρόντηξε” ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας σε βάρος του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης σχετικά με μια σειρά εξαγγελιών για τη χρηματοδότηση έργων στην ΠΕ Καβάλας -με “αιχμή του δόρατος” τη γέφυρα του παλιού νοσοκομείου Καβάλας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο απογευματινό δελτίο της ΔΕΛΤΑ TV, ο κ. Κατσιμίγας κατηγόρησε την Περιφέρεια για “συστηματική εξαγγελία έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και παρουσιάζονται ως έργα της Περιφέρειας ΑΜΘ” -όπως η παραχώρηση του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας, η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ, η χρηματοδότηση μελετών για τις εξόδους της Εγνατίας Οδού στην Καβάλα κλπ.

Ιδιαίτερα ο κ. Κατσιμίγας σχολίασε την εξαγγελία για την γέφυρα που κατέρρευσε στην Καβάλα, για την οποία ανέφερε ότι “θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και όχι από πόρους της ΑΜΘ) ενώ δεν έχει υποβληθεί, ούτε καν αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.”

- Χορηγούμενη-

Πάντως, περί τις 9:30 το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης προχώρησε σε μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με την οποία εμφανίζεται να “ρίχνει τους τόνους” (αν και το παρασκήνιο “δείχνει” δυσαρέσκεια από πλευράς του προς το πρόσωπο του κ. Μέτιου), τονίζοντας απλά πως “με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι η περιφερειακή αρχή προτίθεται να ενεργοποιήσει πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουμε δεσμεύσει για την ΑΜΘ για την εκπόνηση της μελέτης από την Εγνατία Οδό. Από την πλευρά μας με μεγάλη χαρά θα υπογράψουμε την ένταξη των έργων, μόλις παραλάβουμε το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας.”

Απάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στις δηλώσεις του κ. Κώστα Κατσιμίγα

αναφορικά με τα έργα στην Καβάλα

«Μετά τις ανακοινώσεις που έκανα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη δρομολόγηση των έργων της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο, της περιμετρικής οδού, του δρόμου προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και των κόμβων Πέρνης και Οφρυνίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, πολλοί θέλησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους παραποιώντας την πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Κατσιμίγα, κατανοώ την ανάγκη του να ασκήσει κριτική, δυστυχώς για εκείνον όμως υποπίπτει σε σοβαρά λάθη. Και απορώ γιατί το κάνει, από τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες παραγωγής έργων.

Θα του υπενθυμίσω λοιπόν, γιατί μάλλον το έχει ξεχάσει, ότι η κυβέρνηση δεν εγκρίνει καμία χρηματοδότηση για έργο χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή συγκεκριμένου και τεκμηριωμένου αιτήματος από τον Περιφερειάρχη.

Σε ό,τι αφορά την περιμετρική οδό της Καβάλας για παράδειγμα, στην οποία επικεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της κριτικής του ο κ. Κατσιμίγας, το έργο αυτό το ζήτησε από την Περιφέρεια η Δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα, μετά την υποχώρηση της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο και τη σχετική συζήτηση που ξεκίνησε στην τοπική κοινωνία.

Εμείς αξιολογήσαμε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του έργου και υποβάλαμε πρόταση στο Υπουργείο να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειάς μας, πρόταση η οποία εγκρίθηκε από τον κ. Υπουργό στις 28 Δεκεμβρίου 2018.

Να μη σχολιάσω δε το γεγονός ότι ο κ. Κατσιμίγας υποστηρίζει ότι το έργο της περιμετρικής της Καβάλας έχει δήθεν ωριμότητα επιπέδου οριστικής μελέτης, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι εμείς αγνοούμε. Θα παραθέσω μόνο τις μελέτες που χρειάζονται να γίνουν και οι οποίες δεν είναι λιγότερες από δέκα(!):

  1. Μελέτη Τοπογραφίας και Κτηματολογίου

  2. Μελέτη Οδοποιίας και μελέτη Σήμανσης-Ασφάλισης

  3. Υδραυλική μελέτη

  4. Γεωλογική μελέτη

  5. Γεωτεχνική μελέτη-αξιολόγηση

  6. Γεωερευνητικές εργασίες

  7. Μελέτες τεχνικών (γεφυρών-συρράγων)

  8. Έλεγχος τεχνικών

  9. Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

  10. Μελέτη αποκατάστασης τοπίου

Για την πραγματοποίηση όλων αυτών των μελετών διαθέτουμε 2 εκατομμύρια ευρώ και συμφωνήσαμε με την Εγνατία Οδός ΑΕ να αναλάβει αυτή την άμεση ολοκλήρωσή τους.

Αναρωτιέμαι ποιος αγνοεί τί κ. Κατσιμίγα».

- Χορηγούμενη-

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -