fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ταξίδεψε με τα μέλη και τους φίλους του στην Κύπρο

Aπό τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

- Χορηγούμενη-

Η εκδρομή διοργανώθηκε από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το γνωστό πρακτορείο της πόλης μας «Λέων Τουρς». Τα πενήντα άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Κύπρο, επισκέφτηκαν τις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού και ξεναγήθηκαν στα μνημεία από την κυρία Λένια Αθανασίου, έμπειρο ξεναγό της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε τη Λάρνακα όπου βρίσκεται ο διεθνής αερολιμένας και την παραλία της Λάρνακας, τις Φοινικούδες, όπου περιηγηθήκαμε στον ναό του Αγίου Λαζάρου, τον σημαντικότερο από τους ναούς της σημερινής Λάρνακας, και στο Μεσαιωνικό Κάστρο, γνωστό και ως Φρούριο της Λάρνακας.

Στη συνέχεια, βρεθήκαμε στη Λεμεσό, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Σήμερα το παλαιότερο κομμάτι της έχει διατηρηθεί ως το Ιστορικό Κέντρο, που ξεκινά από τα δρομάκια δίπλα από το Παλιό Λιμάνι και το Κάστρο της και απλώνεται ανατολικότερα κατά μήκους της παραλίας. Στα ανατολικά υπάρχει ο καθεδρικός ναός της Αγίας Νάπας, χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα.

Επίσης, περιηγηθήκαμε στην πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία, γνωστή διεθνώς με το ιταλικό της όνομα Nicosia. Εκεί επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 19551959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Ακόμη, επισκεφθήκαμε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που είναι στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Επίσης, ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας. Η συλλογή αποτελείται αποκλειστικά από αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο νησί.

Δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε την Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Πριν μεταβούμε στην Πάφο κάναμε μια στάση για να δούμε τον πύργο των ιπποτών στο Κολόσσι, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής Κύπρου. Επίσης, επισκεφτήκαμε την αρχαία πόλη Κούριο με το αρχαίο θέατρο Κουρίου και την οικία Ευστολίου με τα όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα. Στην Πάφο επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου, όπου παρακολουθήσαμε μία σύντομη παρουσίαση των μελετών και έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Πάφο στα πλαίσια της Πάφος –Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης 2017 από τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πάφος-πολιτιστική πρωτεύουσα και του Δήμου Πάφου. Στην Πάφο ξεναγηθήκαμε ακόμη στους Τάφους των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλουσίων κατά την Ρωμαϊκή εποχή και χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα και στα Ψηφιδωτά της Πάφου.

Ακόμη, επισκεφτήκαμε την ορεινή Κύπρο με το ορεινό σύμπλεγμα  Τρόοδος, που είναι η ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου με κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1952 μέτρα. Επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, που είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου, ανδρώα, που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Στην πλούσια Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Τέλος, κάναμε μία στάση στο παραδοσιακό χωριό Κακοπετριά, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο.

Την τελευταία ημέρα περιηγηθήκαμε στην Επαρχία Αμμοχώστου. Στη διαδρομή επισκεφτήκαμε πρώτα τη Χοιροκοιτία, έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς οικισμούς της νεολιθικής περιόδου. Στη συνέχεια περάσαμε από την Πύλα, ένα από τα δύο μικτά χωριά όπου συνυπάρχουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Λίγο πριν αναχωρήσουμε από το νησί κάναμε μια στάση στη Δερύνεια. Εκεί επισκεφτήκαμε το Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου, που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί τακτικές παρουσιάσεις και ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και χρησιμοποιήσαμε τα κυάλια οράσεως που υπάρχουν εκεί, με τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να δουν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Τέλος, καταλήξαμε στον παραλιακό τουριστικό οικισμό της Αγίας Νάπας και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο της Λάρνακας και το ταξίδι της επιστροφής.

Η πολύ καλά οργανωμένη εκδρομή στην Κύπρο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν. Στις αποσκευές τους πέρα από τα συνηθισμένα, οι εκδρομείς φορτώσανε εικόνες από όμορφα μέρη, γνώσεις από την ιστορία της Κύπρου και φυσικά όρεξη για το επόμενο ταξίδι.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο