fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

“Ημιτελείς εργασίες στον Κάθετο Οδικό Άξονα Αρδανίου – Μάνδρας”

- Χορηγούμενη-

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε σήμερα (21/04) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ολοκληρωμένη παράδοση του Καθέτου Οδικού Άξονα Αρδανίου – Μάνδρας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια αποσπασματική αντιμετώπιση του έργου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση η Εγνατία Οδός, ως επιβλέπουσα Αρχή του έργου, δηλώνει ότι το έργο που θα παραδοθεί θα περιλαμβάνει κυρίως την κατασκευή των παρακάμψεων των οικισμών και όχι το σύνολο του Καθέτου Άξονα.

Συνέπεια όλων αυτών θα είναι η παράδοση ενός άξονα ημιτελούς, αναντίστοιχος με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που τίθενται από την ίδια την εργολαβία. Θα υπάρχουν δηλαδή τμήματα του Καθέτου Άξονα, που δεν θα υποστούν καμία μεταβολή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων αλλά και την ποιότητα της μετακίνησης στο σύνολό του βασικού οδικού άξονα, που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και την Τουρκία.

Επίσης, το γεγονός της μη ολοκλήρωσης του συνόλου του Καθέτου, θα μετακυλήσει την αποκλειστική ευθύνη για την συντήρηση του δικτύου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού θα κληθεί να αποκαταστήσει τμήματα της οδού.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν βρίσκεται στα σχέδιά του η σύνταξη νέας μελέτης για την ολοκλήρωση του τμήματος Αρδανίου – Μάνδρας και αν προτίθεται το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει την υπάρχουσα εργολαβία με το επιπλέον ποσό που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το έργο.

Επίσης, αν προτίθεται ο Υπουργός να προβεί στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να προχωρήσει εκείνη στην αποκατάσταση του υπολειπόμενου οδικού δικτύου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΘΕΜΑ: Ημιτελείς εργασίες στον Κάθετο Άξονα Αρδανίου – Μάνδρας

Κύριε Υπουργέ

Παρά τις δικές σας δεσμεύσεις, στη Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στις 16 Μαρτίου, ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 ο Κάθετος Οδικός Άξονας, τελικά φαίνεται ότι δεν θα γίνει παράδοση ενός ολοκληρωμένου έργου υποδομής υψηλών προδιαγραφών, αλλά οδηγούμαστε, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εργολαβία που εκτελείται αυτήν την στιγμή, σε μια αποσπασματική αντιμετώπιση του έργου, όσον αφορά το τμήμα Αρδανίου – Μάνδρας.

Η Εγνατία Οδός, ως επιβλέπουσα Αρχή του έργου, δηλώνει ότι το έργο που θα παραδοθεί θα περιλαμβάνει κυρίως την κατασκευή των παρακάμψεων των οικισμών και όχι το σύνολο του Καθέτου Άξονα.

Στην αιτιολόγηση της για την μη ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, η εταιρεία Εγνατία Οδός αναφέρει ότι, ενώ στις τεχνικές περιγραφές προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί όλος ο Κάθετος Άξονας, ωστόσο στον προϋπολογισμό του έργου δεν συμπεριελήφθησαν εξαρχής οι απαιτούμενες ποσότητες.

Συνέπεια όλων αυτών θα είναι η παράδοση ενός άξονα ημιτελούς, αναντίστοιχος με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που τίθενται από την ίδια την εργολαβία. Θα υπάρχουν δηλαδή τμήματα του Καθέτου Άξονα, που δεν θα υποστούν καμία μεταβολή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων αλλά και την ποιότητα της μετακίνησης στο σύνολό του βασικού οδικού άξονα, που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και την Τουρκία. Η μετακίνηση τουριστών, εμπορευμάτων κι επισκεπτών θα εξακολουθήσει σε πολλά σημεία του κάθετου άξονα να είναι δυσχερής και να μην θυμίζει σε τίποτα εικόνα ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

Επιπλέον, το γεγονός της μη ολοκλήρωσης του συνόλου του Καθέτου, θα μετακυλήσει την αποκλειστική ευθύνη για την συντήρηση του δικτύου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού θα κληθεί να αποκαταστήσει τμήματα της οδού. Ειδικά μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Νομό κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το αποτέλεσμα ήταν να κληθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να αποκαταστήσει μεγάλα τμήματα του συγκεκριμένου τμήματος. Το κόστος της επισκευής των υπολειπόμενων τμημάτων είναι αρκετά μεγάλο και ξεπερνά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως σας έχω τονίσει κ. Υπουργέ και σε προηγούμενες Κοινοβουλευτικές ενέργειες (Επίκαιρες Ερωτήσεις, Ερωτήσεις, Αναφορές) που έχω κάνει για το συγκεκριμένο θέμα ο λαός του Έβρου είναι οργισμένος και απογοητευμένος από τις καθυστερήσεις στον Κάθετο Οδικό Άξονα, ένα έργο πνοής για το Νομό μας, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου η σύνταξη νέας μελέτης για την ολοκλήρωση του έργου του τμήματος Αρδανίου – Μάνδρας;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει την υπάρχουσα εργολαβία με το επιπλέον ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση στο σύνολο του Καθέτου άξονα Αρδανίου – Μάνδρας;
  3. Προτίθεται να προβεί στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να προχωρήσει εκείνη στην αποκατάστασή του υπολειπόμενου οδικού δικτύου;

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο