fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ημερίδα – Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους γύπες στη Θράκη

- Χορηγούμενη-

Η Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες  σε ενημερωτική Ημερίδα – διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία απειλούμενα είδη γυπών, το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και ώρες 9:30-15:00 στην Αλεξανδρούπολη (Νομαρχείο, Σουλίου 2) υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

09:30 – 09:50        Προσέλευση
09:50 – 10:10 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
10:10 – 10:30   Το Πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA – Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας)
10:30 – 10:45   Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στην προστασία και διαχείριση των γυπών της Θράκης – Σύλβια Ζακκάκ, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
10:45 – 11:00   Γύπες στη Θράκη: ένα στοίχημα διαχείρισης της φυσικής μας κληρονομιάς – Θεοδώρα Σκαρτσή, Υπεύθυνη Προγράμματος του WWF Ελλάς στη Θράκη
11:00 – 11:40 Η κατάρρευση των πληθυσμών του Όρνιου, του Μαυρόγυπα και του Γυπαετού στην Ελλάδα: παρούσα κατάσταση και απειλές – Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
11:40 – 12:00 Διάλειμμα – Καφές
12:00 – 12.30   Σχέδιο Δράσης για το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό: παρουσίαση των προβλεπόμενων μέτρων για τη βελτίωση της πληθυσμιακής τους κατάστασης στην Ελλάδα – Αποστόλης Καλτσής, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
12:30 – 15:00 Παρεμβάσεις φορέων – Ερωτήσεις και σχολιασμός κοινού

Το Σχέδιο Δράσης για τα τρία απειλούμενα είδη γυπών προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία και περιγράφει ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής κατάστασης των ειδών αυτών.

Οι επιμέρους δράσεις του Σχεδίου σχετίζονται με διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία, διαχείριση περιβάλλοντος, παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, θήρα, τουρισμός και δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής, εκπαίδευση κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτόν είναι καλεσμένοι στην Ημερίδα διαβούλευσης του Σχεδίου Δράσης όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί), καθώς και οικονομικές και κοινωνικές ομάδες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση των πληθυσμών των γυπών, ώστε να ενημερωθούν για τις ενέργειες που προβλέπονται, καθώς και να έχουν τη δυνατότητα σχολιασμού.

Η Θράκη αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αφού εδώ απαντούν τρία από τα τέσσερα είδη Γυπών της Ελλάδας, ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αναπαραγωγική αποικία του Μαυρόγυπα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση.  

Η Ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (2018-2025), με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πράσινο Ταμείο και ίδιους πόρους των εταίρων του Προγράμματος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο