Την πάγια πρότασή του για θέσπιση και εφαρμογή κάρτας καυσίμων μόνιμου κατοίκου, για φθηνότερα καύσιμα στη Ροδόπη και τον Βόρειο Έβρο, που γειτνιάζουν με Βουλγαρία και Βουλγαρία-Τουρκία αντίστοιχα, επαναφέρει ο Ιλχάν Αχμέτ.
Αυτή τη φορά, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέφερε το φλέγον ζήτημα στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη από 1η Ιανουαρίου 2026. Ο πολιτικός, από το πρώτο πρατήριο υγρών καυσίμων μετά τα σύνορα Μακάζα-Νυμφαία, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η μετάβαση της Βουλγαρίας στο ευρώ δεν εξομαλύνει τη διαφορά στην τιμή καυσίμων με την ελληνική αγορά. Να εισακουστούν επιτέλους από την κυβέρνηση οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου για να επιβιώσουν τα καταστήματα καυσίμων σε Ροδόπη και βόρειο Έβρο και να γλιτώσει η χώρα από την απώλεια εσόδων εξαιτίας της μαζικής μετακίνησης στην γειτονική Βουλγαρία».
Πώς θα λειτουργεί η κάρτα πολίτη
Η πρόταση βασίζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα που έχει φέρει στην επιφάνεια ο «Χ», σε παλιότερη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ίδιου του βουλευτή και σε αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στη βάση διεκδίκησης του Σωματείου Βενζινοπωλών Ροδόπης.
Πολύ απλά, η «κάρτα πολίτη» θα προσφέρει χαμηλότερη φορολογία στα καύσιμα για τους μόνιμους κατοίκους. Κατ’ αυτό τον τρόπο: Πρώτον, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν θα χρειάζεται να σπεύδουν στη Βουλγαρία για να προμηθεύονται πιο φθηνά καύσιμα. Δεύτερον, θα αντιστραφεί το λουκέτο ολοένα περισσότερων πρατηρίων υγρών καυσίμων της περιοχής. Τρίτον, θα μειωθεί η συνολική εκροή χρήματος στην αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας. Τέταρτον, το ελληνικό κράτος δεν θα χάνει εκατομμύρια ευρώ από φόρους που «φεύγουν» στη Βουλγαρία.
Η είσοδος της Βουλγαρίας στο ευρώ, από 1η Ιανουαρίου 2026, έχει γίνει δεκτή στη γειτονική χώρα με… ανάμικτα συναισθήματα. Η ελληνική Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η κατάσταση με τις τιμές θα έχει εξομαλυνθεί, προκειμένου να μην «αξίζει» οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών, να οδηγούν κάποια χιλιόμετρα, προκειμένου να ανεφοδιάζονται με φθηνότερη βενζίνη στη Βουλγαρία.
Πηγή: https://xronos.gr























