fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ιατρικά προβλήματα και Πάσχα: Ιατρικές συστάσεις

- Χορηγούμενη-

Η παραδοσιακή ορθόδοξη νηστεία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από απόσυρση κρέατος γαλακτοκομικών προϊόντων από το καθημερινό σιτηρέσιο. Κατά τη διάρκεια των ελληνορθόδοξων χριστιανικών περιόδων νηστείας μειώνονται οι ημερήσιες προσλήψεις πρωτεϊνών, λιπών, κορεσμένων λιπαρών, trans-λιπαρών οξέων, ριβοφλαβίνης και ασβεστίου με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης, την απελευθέρωση του οργανισμού από ζωικές τοξίνες, την ομαλοποίηση μεταβολικών παραμέτρων, την βελτίωση της υγείας.  

Παρά ταύτα σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ενώ τα παθολογικά προβλήματα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζουν σαφή κάμψη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κατά το Πάσχα και τις ημέρες που ακολουθούν εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα. Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ είναι η κυριότερη αιτία του φαινομένου. Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα:

Το καρδιακό επεισόδιο: Οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά από θρόμβους. Η υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο stress που συνοδεύει συχνά την προετοιμασία ή τη συμμετοχή σε ογκώδεις οικογενειακές συνεστιάσεις  αποτελούν εκλυτικά αίτια.

Η διαβητική απορρύθμιση: Είναι δύσκολο για πολλούς διαβητικούς να παραμείνουν εγκρατείς. Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών και φαγητού συνηθέστερα ευθύνονται για το πρόβλημα

  • Η τροφική δηλητηρίαση: Οι οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση. Τα αίτια μπορεί να είναι λοιμώδη ή οξεία δυσανεξία σε κάποιο από τα συστατικά του γεύματος (π.χ. κακής ποιότητας αλκοόλ)
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.
  • Η χολοκυστίτιδα: Αποτελεί φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που συνηθέστερα εμφανίζεται σε ανθρώπους που έχουν χολολιθίαση. Η απρόσκοπτη ροή της χολής παρακωλύεται και σε συνθήκες  πολυφαγίας, απότομης επιστροφής στις συνήθεις διατροφικές συνήθειες, κατανάλωσης αλκοόλ δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή με πόνο φούσκωμα, ναυτία.
  • Η παγκρεατίτιδα: Οι  χολόλιθοι (η λιθίαση της χοληδόχου κύστεως και των χοληφόρων) , που μεταναστεύουν μέσω του χοληδόχου πόρου, το αλκοόλ, η απότομη αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κατά το Πάσχα αποτελούν εκλυτικά αίτια παγκρεατίτιδας.
  • Η ηπατίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του ήπατος που κατά το Πάσχα συνηθέστερα οφείλεται σε τοξική δράση αλκοόλ.
  • Η γαστρεντερίτιδα: Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια. Συνηθέστερα οφείλεται σε πλημμελή τήρηση κανόνων υγιεινής κατά την προετοιμασία και κατανάλωση των γευμάτων.  

Η τήρηση ορισμένων προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη για την πρόληψη των διαταραχών αυτών:

  • Μη μεταβείτε απότομα από τη νηστεία στη μη νηστίσιμη διατροφή αλλά σταδιακά. Προτιμήστε το Μ Σάββατο να φάτε τη μαγειρίτσα σας και αφήστε τις υπόλοιπες λιχουδιές για τις επόμενες ημέρες.
    • Καλό είναι να αποφεύγονται τα γλυκά και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά
    • Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, μπαχαρικών και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών. Μην καταναλώσετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή
    • Μασάτε καλά τις τροφές και αποφύγετε να τρώτε γρήγορα
    • Πλύνετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Μαγειρέψετε και πλύντε επαρκώς κρέας και λαχανικά.
    • Κοιμηθείτε μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο