fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η θαλάσσια Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και το Δημοψήφισμα για το Καστελόριζο

Των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου {*}

- Χορηγούμενη-

Όταν η πολυπόθητη Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με το συγκλονιστικό εκείνο υπέρ της ποσοστό, στο δημοψήφισμα του Ιανουαρίου του 1950, πνίγηκε στη θάλασσα των Αθηνών, δεν σκέφτηκε κανείς αν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες άλλες μορφές Ένωσης. Αφού ανελκύσουν το ναυάγιο, να αναδείξουν ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα στις, κατά τα άλλα, σχέσεις της μητέρας, που αποδείχθηκε μητριά, αν όχι ξένη, προς την κόρη.

Όμως και πολύ αργότερα, από την έναρξη της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αυτό που θα όφειλε μια σοβαρή χώρα ήταν να προχωρήσει σε νέες μορφές Ένωσης. Και φυσικά όχι μόνο θαλάσσιες αλλά και άλλες, π.χ. διακρατικές.

Άντε η Γηραιά Ήπειρος αποτέλεσε ένα τέτοιο γήπεδο, με την είσοδο, έστω και μετ εμποδίων, της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και επέκεινα στην Ευρωζώνη. Όμως έπρεπε να παρέλθουν κοντά είκοσι χρόνια για να προχωρήσει η θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έστω με την εβδομαδιαία συγκοινωνία, στους θερινούς μήνες με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, Ro-Pax, και την 15νθήμερη συγκοινωνία, στους χειμερινούς.

Συνήθως λέγεται ανακεφαλαίωση, μπορεί όμως να αποτελέσει και την περίληψη των όσων κατά καιρούς γράψαμε και προτείναμε για το Καστελόριζο. Τα οποία παρατίθενται στο συνημμένο ηλεκτρονικό βιβλίο {βλ. PDF- Καστελόριζο}.

Αν δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία για το Σύμπλεγμα των 14 νησιών, θα περίμενε κανείς αφού ορθοποδήσει η εν Αθήναις Κυβερνητική Ελλάδα, να βάλει μπροστά τη μηχανή της  ανάπτυξης, και φυσικά να μην δώσει καθ οιονδήποτε τρόπο ευκαιρία στον ερντογάν, που μόνιμα  καιροφυλακτεί. Όμως όλες οι ευκαιρίες πήγαν χαμένες. Με τη δημογραφική κατάρρευση να είναι το χειρότερο από όλα.

Γι αυτό άλλωστε καταπιαστήκαμε με την πολιτική γεωοικονομία, όσο και με τη γεωοικονομική Δημοκρατία. Έτσι φτάσαμε στο νέο Ενιαίο Αμυντικό και Γεωοικονομικό Δόγμα: Θράκη, Αιγαίο, Κρήτη, Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, να αποτελούν καινούρια ερμηνευτικά εργαλεία.

Αυτά είναι και τα κλειδιά για την θαλάσσια Ένωση που λέγαμε στην αρχή.

Τα 14 νησιά του συμπλέγματος έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Απλώς σήμερα εμείς κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Την ονομάζουμε, αυτό που είναι: Θαλάσσια Ένωση Ελλάδας Κύπρου. Εννοείται ότι το γκούγκλαρα, και δεν υπάρχει τέτοια φράση.

Και μάλιστα προχωρούμε και σε επιπλέον βήματα. Ναι μεν η πιο καλή άμυνα απέναντι σε μια θαλάσσια πολιορκία, όπως η σημερινή Τουρκική, είναι τα 12 ναυτικά μίλια αλλά επειδή δεν πιστεύουμε  ότι ο πόλεμος είναι πολιτική με άλλα μέσα, και ότι χρειάζεται η πολιτική, χωρίς τα άλλα μέσα, και επειδή  οι Τούρκοι ερίζουν σε καθημερινή βάση για την τύχη του νησιού, μπορεί να υπάρξει ένα τοπικό δημοψήφισμα για το ποια χώρα προτιμούν για χώρα τους, οι πολίτες του Καστελόριζου.

Με άλλα λόγια, αν το επιθυμούν οι ίδιοι, η Ελλάδα να παραχωρήσει το Καστελόριζο στην Κύπρο. Με το σύμπλεγμα, κατά τη γνώμη μου, να  έχει πολύ καλύτερη τύχη, από τη σημερινή.

Εννοείται ότι η λειτουργία του Νέου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, επίσης το Γεωοικονομικό του κοστούμι, δεν πρόκειται να πειραχτούν στο ελάχιστο.

Με δεδομένο δε ότι το Καστελόριζο είναι το νησί που βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλο νησί της Ελλάδας προς την Κύπρο, η προοπτική που διαγράφεται στον αναπτυξιακό ορίζοντα έχει  τα εχέγγυα να πάει πολύ καλύτερα, από την έως τώρα αναπτυξιακή διαδρομή του.

Αν δε από τις 14 χιλιάδες κατοίκους που αριθμούσε σε παλιότερες δεκαετίες, έπεσε σήμερα στη μισή χιλιάδα, δίνεται η ευκαιρία για δημογραφική και αναπτυξιακή αναγέννηση. Να επιστρέψει στον πληθυσμό που  είχε τότε, και ακόμη περισσότερο.

Επειδή τέλος κάποιοι θέλουν να δώσουν το Καστελόριζο στην Τουρκία, για να σώσουν, όπως λένε τη Ρόδο, οφείλει κανείς να τους πει, ότι  αυτό μπορούν να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες του νησιού, και μόνον αυτοί, μέσα από το τοπικό δημοψήφισμα, που λέγαμε.

Αν είναι να διαλέξουν πάντως οι πολίτες, θα επιλέξουν την ίδια τη χώρα τους, την Ελλάδα, αν και δεν θα είναι μικρή η προτίμηση προς την κοντινή Κύπρο, η Ένωση δηλαδή του Καστελόριζου με την Κύπρο, με την ακόμη πιο κοντινή πάντως και φασιστική πάντοτε Τουρκία να εισπράττει ένα μεγάλο και ολοστρόγγυλο μηδέν. 

Χάρτης Α΄, Ανατολική Μεσόγειος, Πηγή: eftaklaki.gr,

                                                                   

PDF-Καστελόριζο

Θράκη 11 Σεπτεμβρίου 2020,

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο