fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας

- Χορηγούμενη-

Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γιορτάστηκαν στην πόλη της Δράμας οι εκδηλώσεις για την 108 επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Η κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε αρχικά την επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δράμας, Παύλος.

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Γιορτάζουμε το σθένος και το υψηλό φρόνημα του ντόπιου πληθυσμού που, παρά τα δεινά αιώνων, δεν ξέχασε ποτέ την ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του».

«Τιμάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της πλούσιας κοινότητας του γειτονικού Δοξάτου που υπέστη την καταστροφική μανία και τη σφαγιαστική θηριωδία των απερχόμενων κατακτητών, σε μια έκταση η οποία συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Η ανάμνηση της θυσίας τους ενδυναμώνει την πίστη όλων μας στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους», συνέχισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, που -μεταξύ άλλων- καλωσόρισε την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας των δυο στις επετειακές εκδηλώσεις.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Μετά τη δοξολογία, ο μητροπολίτης Δράμας ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου και τον κ. Μητσοτάκη στον ιστορικό ναό της παλιάς μητρόπολης, που χτίστηκε το 1830. Ο ιστορικός αυτός ναός αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την απελευθέρωση της πόλης το 1913, καθώς εκεί μέσα είχε βρει καταφύγιο η χριστιανική κοινότητα της πόλης φοβούμενη ότι οι σφαγές των βουλγαρικών στρατευμάτων θα επεκταθούν μετά το Δοξάτο και στη Δράμα.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων όπου και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αμέσως μετά μετέβη στο κατάφυτο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας για την επισκεφθεί την οικεία Αναστασιάδη. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα διατηρητέα κτίσματα της πόλης που αγοράστηκε από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και ξεκίνησε την εκ βάθρων αποκατάσταση του μαρμάρινου αρχοντικού.

Η κ. Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο εσωτερικό του εντυπωσιακού κτιριακού συγκροτήματος που χρίστηκε το 1875 και αποτελείται από την οικεία του καπνεμπόρου Αναστασιάδη, την καπναποθήκη πλησίον της οικείας κι έναν πανέμορφο κήπο.

Δράμα: Τα ιδιαίτερα δώρα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο δημαρχιακό μέγαρο, την πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε θερμά ο κ. Μαμσάκος. Στο γραφείο του δημάρχου, η κ. Σακελλαροπούλου δέχθηκε ένα ιδιαίτερο δώρο από τον μικρό Κωνσταντίνο εκ μέρους του Συλλόγου Εβριτών νομού Δράμας.

Ήταν ένα παραδοσιακό κόσμημα γυναικείας στολής της περιοχής του Ξηροποτάμου. Μάλιστα, ο 7χρονος δεν έκρυψε την αμηχανία και το θαυμασμό του προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας της: «Είστε πολύ νέα κυρία πρόεδρε!».

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής της κ. Σακελλαροπούλου ήταν η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, όπου την υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεφύλαξε και μια συγκινητική έκπληξη στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ,καθώς μεταξύ των δώρων που της έκανε περιλαμβανόταν και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβηγμένη το 1951 που απεικονίζει τον πατέρα της, Νικόλαο Σακελλαρόπουλο, ως πρωτοδιοριζόμενο ειρηνοδίκη στη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Μάλιστα, όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου, ήταν η εποχή της γνωριμίας του με τη μητέρα της, Αλίκη Παρασκευά. Η φωτογραφία αυτή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο της μητέρας του Δραμινού φωτογράφου, Παύλου Σιδηρόπουλου, που αποφάσισε να τη δωρίσει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο