Η Νίκη της Σαμοθράκης επιστρέφει στο σπίτι της – έστω και ως αντίγραφο (video)

Ολοκληρώθηκε το άγαλμα της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», από μάρμαρο Θάσου στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδης στη Δράμα. Ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού  και με βάρος περίπου 6,5 τόνους.  Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου βάρους 18 τόνων από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρειά μας. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος. H ιδέα γεννήθηκε από τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Το επόμενο διάστημα η Νίκη θα μεταφερθεί από την περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ακόμα ένα πιστό και πιστοποιημένο αντίγραφο του αγάλματος θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη, έτσι ώστε αυτό της Αλεξανδρούπολης να κοιτάει προς τη Σαμοθράκη, και αυτό της Σαμοθράκης, προς το Λούβρο.

“Η Σημειολογία είναι πάρα πολύ σημαντική, σε τέτοιες περιόδους όπου όλοι διεκδικούμε την επιστροφή των γλυπτών, στον τόπο όπου ανήκουν”, υπογράμμισε.